Roemeense delegatie op bezoek in Kollumerland c.a.

KOLLUM – Maandagavond, 3 maart 2008, bracht een delegatie uit de Roemeense gemeente Praid een bezoek aan het college van de gemeente Kollumerland c.a. Naast de burgemeester van Praid waren ook de brandweercommandant en het hoofd Financiën van de gemeente aanwezig.


Al een aantal jaren zijn er contacten vanuit de inwoners van de gemeente Kollumerland c.a. (stichting “Ocna de Jos”) met de gemeente Praid. Vanuit deze stichting werd een werkgroepje “brandweer” opgericht. Deze werkgroep zorgde ervoor dat de gemeente Praid de beschikking kreeg over het brandweermaterieel dat in Kollumerland aan vervanging toe was. Zowel burgemeester Bokor Alexandru als brandweercommandant Illyes Simofi Istvan waren hier erg blij mee. Vanuit Kollumerland c.a. zijn inmiddels een brandweerauto en een motorspuit naar Praid gegaan.

Twee leden van de werkgroep “brandweer”, Bertus van der Meer en Henk Nauta uit Kollum, hoorden van Henk Dekkinga (voormalig bevelvoerder van de Bildtse brandweer) dat de gemeente het Bildt ook een brandweerauto moest vervangen. Zij zorgden voor de contacten richting deze gemeente. Het Bildt vond het een prima idee. De auto wordt dinsdag officieel bij het gemeentehuis van het Bildt overgedragen aan burgemeester Bokor Alexandru. Maandagavond stond voor de delegatie uit Roemenie een bezoek gepland aan de brandweerkazerne in Kollum. Daar werd onder toeziend oog van de buitenlandse gasten een demonstratie gegeven van een verkeersongeval. Een slachtoffer zat bekneld in de auto en moest door de brandweer worden bevrijd. Het dak van de auto werd vakkundig verwijdert en uitleg geven aan de collega’s uit Praid. Ook werden de gasten geďnformeerd over hun “nieuwe RS Praid” brandweerauto, zoals de mogelijkheden en capaciteiten van de bluswagen.

Uit handen van commandant Albert Hoof werd het jubileumboek “175 jaar brandweer Kollum” aangeboden aan Burgemeester Bokor Alexandru als aandenken. Hiervoor was het boek speciaal vertaald in het Roemeens. Hierna heeft de burgemeester van de gemeente Praid de korpsleden uit Kollum bedankt voor deze geslaagde en gastvrije avond en zijn de mannen uitgenodigd om ook eens naar Roemenië te komen.