Weet wat je moet doen als de sirene gaat

Als de sirene gaat:

1. Ga direct naar binnen
2. Sluit deuren en ramen
3. Zet radio of tv aan

Als de sirene meerdere malen achter elkaar te horen is dan is er sprake van alarm. Er is dan beslist iets aan de hand. Het kan echter ook zijn dat u niet door de sirene maar op een andere wijze wordt gewaarschuwd, bijvoorbeeld door een rondrijdende geluidswagen. Volg dan de instructies op van de aanwezige autoriteiten.

Een uitzondering op bovenstaande vormt het oefenalarm op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Elke maand worden op deze dag alle sirenes in heel Nederland getest. Als u dan de sirene hoort weet u dat er niets aan de hand is

De gemeente heeft tot taak rampen en zware ongevallen te voorkomen en te bestrijden. Iedere gemeente heeft daarvoor een plan klaar liggen, waarin de gezamenlijke inzet van Brandweer, Politie en Ambulancedienst is geregeld. Maar het is belangrijk dat iedereen weet wat te doen bij een ramp of zwaar ongeval.

Als de sirene gaat: Ga dan direct naar binnen.

Hoort u de sirene, het geluid wat u nu of zojuist heeft gehoord, ga dan zo snel mogelijk het dichtsbijzijnde gebouw binnen. Bijvoorbeeld een bedrijf, kantoor, winkel of huis. Dat geldt voor iedereen. Dus ook als u buiten aan het werk bent, aan het winkelen bent, of onderweg in de auto. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. Op school wordt hun door leerkrachten verteld wat er gedaan moet worden.
Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om te schuilen. Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken. Ga in geen geval bellen met nationale alarmnummer 112 of met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. De telefooncentrales en mobiele netwerken kunnen dan overbelast raken, wat ernstige gevolgen heeft voor het op gang komen van de hulpverlening.

Sluit deuren en ramen Sluit onmiddelijk alle deuren en ramen.
Stel ook eventuele ventilatiesystemen buiten werking. Dit is het veiligst.

Zet radio of tv aan
Zorg ervoor dat u altijd weet waar u de regionale zenders kunt vinden
Informatie en nadere instructies bij rampen en zware ongevallen krijgt u via uw regionale radio- of televisiezender. (Omrop Fryslan)

Overzicht Kabel Noord:
Omrop Fryslan TV, kanaal 8 op 196,25 MHz
Omrop Fryslan Radio, op FM band 88,9 MHz

Etherfrequenties:
Omrop Fryslan TV, kanaal 28 op 527,25 MHz
Omrop Fryslan Radio, op FM band 92,2 MHzt 

Evacuatie bij rampen en zware ongevallen
Voor u weggaat

Welk vervoer


Eigen vervoer?

Openbaar vervoer?
Via uw regionale radio- of televisiezender, via een rondrijdende geluidswagen of aanwezige autoriteit hoort u of u de omgeving moet verlaten. In dat geval moet u het volgende doen.
  1. Sluit gas, licht en water af
  2. Neem alleen de hoognodige zaken mee
  3. Sluit uw woning af
  4. Controleer of uw buren weten dat er een evacuatie plaatsvindt.

 

U krijgt ook te horen welk vervoermiddel u kunt gebruiken. Dat kan uw eigen vervoermiddel zijn, maar het is ook mogelijk dat de situatie dat niet toelaat. In dat geval wordt er voor vervangend vervoer gezorgd.


Mag u met eigen vervoer dan gelden de volgende regels:

  1. Neem zoveel mogelijk anderen mee
  2. Luister naar de verkeersinformatie via de radio 88,6 MHz (omrop fryslan)
  3. Volg de route die de politie aangeeft
  4. Ga naar het opvangcentrum dat via de regionale zender bekendgemaakt wordt of ga naar familie of vrienden buiten het rampgebied.


Moet u met openbaar vervoer, dan hoort u op welke manier u wordt vervoerd en waar de opstapplaatsen zijn. Voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren wordt speciaal vervoer geregeld door de leiding van die instellingen.