Overzicht uitrukken Brandweer Kollum 2011
Update 09-04-2014
 
Klik bij de uitrukken op het
Klik hier voor de locatie van de uitruk achter de plaatsnaam voor een locatieoverzicht in GOOGLE MAPS
Indien er foto's zijn van de uitruk klik dan op het Klik hier om naar het fotoboek te gaan icoon om naar het fotoboek te gaan.

59. Datum: 31 december 2011

Tijd: 20:04

Melding: Prio 2 Afval/Rommel brand Timmerwerf 7
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUM

Uitruk: TS Kollum

Bijzonderheden: Oudejaarsvuur met rommel en rookoverlast, geblust met 1 HD

KOLLUM - Oudejaarsdag moest de brandweer van Kollum in de avond uitrukken voor een afvalbrand op de Timmerwerf in Kollum. De brandweer werd gealarmeerd omdat omwonenden last hadden van de rook en woningen enige rookschade opliepen.
De brandweer had het vuur snel onder controle. De politie heeft in de resttanden gezocht naar aanwijzingen van de herkomst van het afval. De brandstichters zijn bekend en zullen binnenkort door de politie met een bezoekje vereerd.
© Foto’s en Tekst: Jan Beets
© Foto’s : René v/d Ploeg
58. Datum: 30 december 2011

Tijd: 21:15

Melding: Prio 2 Buitenbrand Bosjes Rijdstraat
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUM

Uitruk: TS Kollum + PM Kollum

Bijzonderheden: Oudejaarsvuur met molotov cocktail, vuur was bijna uit toen wij ter plaatse kwamen.

Foto: Google maps
57. Datum: 26 december 2011

Tijd: 21:26

Melding: Prio 1 OMS Alarm Talant Hammeren 6-8 en 31
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUM

Uitruk: TS Kollum

Bijzonderheden: Loos alarm
56. Datum: 26 december 2011

Tijd: 09:31

Melding: Prio 2 Dier te water (koe) Trekvaart
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUM

Uitruk: TS Kollum(+boot)  + PM Kollum 

Bijzonderheden: Nog een koe te water die gisteravond niet is opgemerkt in het donker. Deze ook maar weer op het droge geholpen.

Kollum – Nadat op eerste kerstdag 60 koeien waren ontsnapt uit een stal aan de Tollingawei en een aantal van hen te water raakten, mocht de brandweer van Kollum op tweede kerstdag opnieuw uitrukken naar de Trekvaart. Hier zat wederom een koe in het water. Vermoedelijk is dit een van de 60 ontsnapte koeien van gister, en heeft deze de nacht in een weiland doorgebracht. De brandweer heeft de rubberboot te water gelaten met daarin een paar brandweermannen die het dier op de wal hebben geleid. Vervolgens ging het dier in galop weer richting een aantal sloten maar de brandweer kon voorkomen dat het dier hier opnieuw in terecht zou komen. Door zijpaadjes en de Trekweg te blokkeren werd een haag gemaakt waardoor het dier weer naar de warme stal terug kon.

© Tekst en Foto's: René van der Ploeg
55. Datum: 25 december 2011

Tijd: 17:53

Melding: Prio 2 Dier te water (X) Kollumerkanaal Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUM

Uitruk: TS Kollum + TS Buitenpost + HV Buitenpost.

Bijzonderheden: De plaatsbepaling blijkt later niet het kanaal te zijn maar de Trekvaart dus we moesten even zoeken. Ca 60 loslopende koeien op straat waarbij 2 in de sloot en 4 in de trekvaart terecht kwamen. Samen met omstanders en met medewerking van brandweer Buitenpost de dieren weer op het droge geholpen.

KOLLUM - Aan het begin van de avond op eerste kerstdag had de brandweer van Kollum en Buitenpost de handen vol aan een vijftal koeien welke te waren geraakt. Eerder op de avond waren zo’n 60 jonge koeien door nog onbekende oorzaak uit een stal ontsnapt. Voor de dieren een leuk en avontuurlijk uitstapje, maar vier van de koeien kwamen bij Kollum in de Trekvaart terecht en een ander in de sloot.

Alle vijf konden er niet op eigen kracht uit komen. Om de dieren van onderkoeling te weerhouden kwam een groot aantal brandweerlieden op de been. Samen met een kraan werden de koeien één voor één weer op de wal getakeld. Na de reddingsactie werden de dieren weer terug geleid naar de stal en kon de brandweer terug keren.

© Tekst: Jan Beets
© Foto's: Jan Beets, René van der Ploeg en Tjibbe de Boer
  54. Datum: 11 december 2011

Tijd: 09:31

Melding: Prio 2 Dier in put/kelder (Assistentie Veetakel) Fennewei 27 Hantumeruitburen
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: HANTUMERUITBUREN

Uitruk: TS Ternaard + PM Kollum + Veetakel (gierpakken)

Bijzonderheden: Assistentie verleent bij het bevrijden van koe uit gierput.
53. Datum: 6 december 2011

Tijd: 09:51

Melding: Prio 1 VKO Trekwei-N910 Westergeest
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: WESTERGEEST

Uitruk: TS Kollum + PM Kollum

Bijzonderheden: Assistentie gevraagd door ambulance personeel, ter plaatse was hulp niet meer nodig.

WESTERGEEST - Dinsdagmorgen is een vrouw met spoed overgebracht naar de Sionsberg in Dokkum nadat ze onwel was geworden. De vrouw reed met haar auto op de Trekweg (N910) ter hoogte van Westergeest, waar ze onwel werd. Hierop reed ze tegen een paaltje en kwam tot stilstand net voor de Trekvaart.
Omdat de autodeuren op slot zaten en de vrouw niet aanspreekbaar was werd naast de ambulance ook de brandweer van Kollum gealarmeerd. Ten tijde dat de brandweer arriveerde was de vrouw toch in staat om de deur te open waardoor de brandweer gelijk terug kon keren.

© Foto en Tekst: Jan Beets
  52. Datum: 21 november 2011

Tijd: 15:40

Melding: Prio 2 Dier in put/kelder Nijewei 2 Nes (Gem Dongeradeel) gierpakken / takel
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: NES

Uitruk: TS TERNAARD +
PM KOLLUM + Koetakel en gierpakken

Bijzonderheden: Een aantal (5) koeien waren door de vloer in de gierkelder gezakt. Gierpakken en koetakel gebracht en assistentie verleent aan het korps Ternaard.
51. Datum: 20 november 2011

Tijd: 21:21

Melding: Prio 1 Gebouwbrand (schoorsteen) Oosterdiepswal 20 te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUM

Uitruk:
TS KOLLUM + PM KOLLUM + HW DOKKUM

Bijzonderheden: Schoorsteenbrand, geblust (nee niet met water) en rookkanaal en schoorsteen gecontroleerd.

Passant ontdekt schoorsteenbrand in Kollum
Kollum – De brandweer van Kollum heeft zondagavond met behulp van de hoogwerker van de Dokkumer brandweer een schoorsteenbrand bestreden. Een passant ontdekte de brand. De melding hiervan kwam rond 20 over 9 binnen bij de Meldkamer Noord-Nederland en gezien de oude en dichte bebouwing in dit gebied werd naast standaard de tankautospuit van Blusgroep Kollum ook de hoogwerker van Korps Dokkum opgeroepen.
Ter plaatse bleek de bewoner buiten al te wachten. Door de brandweer is bij aankomst voor de zekerheid een hogedruk slang klaargelegd. De gloeiende vuurresten werden uit de kachel gehaald en buiten neergelegd zodat de vuurhaard al weg was gehaald. Ondertussen was de hoogwerker van Dokkum gearriveerd en opgesteld zodat de pijp van bovenaf kon worden geveegd. De brandweer is hier enige tijd bezig mee geweest waarna zij terug konden keren naar de kazerne.

Foto en Tekst:  René van der Ploeg
50. Datum: 19 november 2011

Tijd: 21:00

Melding: Prio 2 Nablussen Kievitstraat 25 te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUM

Uitruk:
TS KOLLUM + PM KOLLUM

Bijzonderheden: Klein brandje die al uit was toen wij ter plaatse kwamen, nacontrole uitgevoerd.

Brandweer rukt uit voor nacontrole in Kollum
Kollum – Zaterdagavond is kort brandje geweest bij een hok aan de Kievitstraat te Kollum. Ten tijde van het ontstaan van dit incident waren de bewoners van het perceel in het hok aanwezig. Naar eigen zeggen van de bewoners is er brand gesticht door een aantal jongemannen. Zij konden ter plaatse ook vertellen wie zij dachten dat dit waren. Met een bierfles en een brandbare vloeistof zou brand zijn gesticht. Als stille getuigen lagen er veel scherfjes van de bierfles op de grond, en een gesmolten stuk zeil op het dak. Ook was een auto bekrast. De oorzaak van deze vernielingen zou liggen in een ruzie tussen de betrokken personen. De brandweer van Kollum was snel aanwezig en voerde zowel in als buiten het hok een nacontrole uit. Toen bleek dat van brand geen sprake (meer) was. De politie is ter plaatse gekomen.

©foto en tekst: René van der Ploeg
49. Datum: 10 november 2011

Tijd: 11:47

Melding: Prio 1 OMS Alarm Zorgcentrum Meckama State Tsjerk Hiddesstraat 42
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUM

Uitruk:
TS KOLLUM 

Bijzonderheden: Achter gebleven verpakking in oven zorgde voor hevige rookontwikkeling en stank.

Gemiddeld gaat wel 10 keer per jaar het automatisch brandalarm af in het Verzorgingshuis Meckama State in Kollum. Omdat veel mensen wonen in het zorgcentrum, waarvan vele niet goed meer ter been, wordt ieder risico uitgesloten en bij alarm wordt dan ook per direct de brandweer gealarmeerd. In de meeste gevallen is het afgegeven brandmelding loos alarm en kan de brandweer na inspectie weer terug keren.
Donderdagochtend was dit even anders. Het brandalarm ging af en al nel bleek er daadwerkelijk wat aan de hand te zijn. In de hoofdkeuken werd rook en een brandlucht waargenomen. De Kollumer brandweer was snel ter plaatse en heeft direct met een warmtebeeldcamara gezocht naar de oorzaak van de rookontwikkeling.
De veroorzaker werd gevonden in de oven. Hierin werden kant en klare saucijzenbroodjes gebakken, maar vergeten was de plastic bakjes er af te halen. Deze begonnen te schroeien en veroorzaakte de rook. De brandweer sprak lovend over het handelen van de BHV-ers in Meckama State. De mensen in de ruimtes waar de rook en mogelijk giftige dampen vrij kwamen was voor aankomst van de brandweer reeds geëvacueerd.
 
© Tekst en  Foto: Jan Beets
48. Datum: 2 november 2011

Tijd: 12:41

Melding: Prio 1 Ongeval (aardgas lekkage) Foijingaweg 106 Kollumerpomp
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUMERPOMP

Uitruk:
TS KOLLUM + PM KOLLUM

Bijzonderheden: Door hekkel werkzaamheden in de sloot is de gasleiding geraakt. Weg afgezet en gaslekkage provisorisch gedicht.

KOLLUMERPOMP - De brandweer van Kollum heeft woensdagmiddag een fors gaslek veilig gesteld net Buiten Kollumerpomp. De leiding in de sloot langs de Fojingaweg was eerder kapot gegaan tijdens hekkel-werkzaamheden. Door een sterke gaslucht en een luid sissend geluid werd het lek opgemerkt.
Het gasbedrijf Joulz heeft het lek gedicht. Gedurende deze werkzaamheden werd de doorgaande weg afgesloten voor al het verkeer.

© Foto’s en Tekst: Jan Beets
© Foto’s: René v/d Ploeg
Klik hier om naar het fotoboek te gaan

47. Datum: 29 oktober 2011

Tijd: 17:42

Melding: Prio 1 OMS Alarmmelding de Trije Doarpen Foarwei 116 te Kollumerzwaag
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUMERZWAAG

Uitruk:
TS KOLLUM

Bijzonderheden: Tijdens het aanrijden afgepiept voor loos alarm.

© Foto: Google
46. Datum: 21 oktober 2011

Tijd: 17:24

Melding: Prio 1 OMS Alarmmelding Zorgcentrum Meckamastate Tsjerk Hiddesstraat te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Kollum 

Uitruk: TS Kollum


Bijzonderheden: Eten koken zonder afzuigkap te gebruiken zorgde voor het afgaan van de alarmmelder.
45. Datum: 17 oktober 2011

Tijd: 20:37

Melding: Prio 2 Berm/ruigte brand Van Tademastraat te Kolum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Kollum 

Uitruk: TS Kollum


Bijzonderheden: Papier container in brand, geblust met scheppen en water uit de sloot.

KOLLUM - Een oudpapier container is maandagavond in het Wilhelminapark in Kollum totaal uitgebrand. Bewoners van de van Tademastraat zagen de vlammen en alarmeerden de brandweer. De Kollumer blusploeg was snel ter plaatse maar van de container bleef enkel verkoolde resten over.
Na onderzoek bleek het te gaan om een papiercontainer behorende tot een leegstaande woning aan de Van Tademastraat. Eerder was dit adres ook al het doelwit van brandstichters. Ook nu word er vanuit gegaan dat brandstichting de oorzaak is.

© Foto: Jan Beets
44. Datum: 12 oktober 2011

Tijd: 07:53

Melding: Prio 2 Dier te water (schaap) Lauwersmeerweg N358 25,9 te Oudwoude
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Oudwoude 

Uitruk: TS Kollum


Bijzonderheden: Schaap in sloot kon niet op eigen kracht tegen de wal op. Het schaap even op het droge geholpen.

OUDWOUDE - De brandweer van Kollum heeft woensdagmorgen omstreeks 08.00 uur een schaap uit de sloot gehaald. De herkauwer was gezien door toevallig passerende medewerkers van de Koninklijke Marechaussee in de sloot langs de Lauwersmeerweg bij Oudwoude.
Hierop werd de brandweer gealarmeerd. Deze was snel ter plaatse en kon het schaap binnen enkele seconden uit de sloot halen. Het schaap maakt het verder prima.

© Foto’s: Jan Beets en Rene v/d Ploeg
© Tekst: Jan Beets
Klik hier om naar het fotoboek te gaan

44. Datum: 16 september 2011

Tijd: 21:06

Melding: Prio 1 Gaslek in woning Feartswei 2 Kollumerzwaag
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Kollumerzwaag 

Uitruk: TS Kollum en PM Kollum


Bijzonderheden: Ernstige gaslekkage in woning. Gaslek gedicht woning geventileerd en gasbedrijf gevraagd voor afsluiten.

Gaslek in woning aan Feartswei Kollumerzwaag
Kollumerzwaag – Vrijdagavond kort na 9 uur is een gaslek ontstaan in een woning aan de Feartswei in Kollumerzwaag. Hierop spoedde de brandweer van Kollum en een politie-eenheid snel ter plaatse. Een omstander kon vertellen vertelde dat mensen in de woning spullen zouden ophalen waarna ze dwars door de gasleiding zijn gestapt.

Het gas kwam daardoor vrij in de woning. De brandweer van Kollum heeft het publiek op afstand gezet vanwege het mogelijke (explosie)gevaar. De woning werd geventileerd waarna het gaslek is afgedicht.

© foto en tekst: René van der Ploe
g
  43. Datum: 8 september 2011

Tijd: 19:25

Melding: Prio 1 Persoon bedolven Leegsterweg 7 Warfstermolen
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Warfstermolen 

Uitruk: TS Kollum en PM Kollum


Bijzonderheden: Persoon bedolven onder autobrug. Ter plaatse bleek onze bijstand niet nodig.
42. Datum: 07 september 2011

Tijd: 21:13

Melding: Prio 1 VKO (persoon bekneld) Dellenswei 3 te Oudwoude
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Oudwoude 

Uitruk: TS Kollum en PM Kollum (in verband met ongeval met zwaar materiaal in 1e instantie HV1 Buitenpost meegepiept maar die zijn tijdens het te plaatse komen van de TS Kollum afgemeld voor niet nodig)


Bijzonderheden: Vrachtwagen over de kop in de sloot. Gewonde chauffeur geholpen uit de vrachtwagen te komen en ambulance personeel bijgestaan in vervoer naar de ambulance.

Vrachtwagenchauffeur beland met combinatie op de kop in de sloot

Oudwoude – Woensdagavond is een vrachtwagenchauffeur met zijn vrachtwagencombinatie op de kop in de sloot beland. Dit gebeurde op de Dellenswei in Oudwoude. De chauffeur zou het erf van een boerderij oprijden toen bij met de bestuurbare achteras van de oplegger in de natte berm raakte. De oplegger was geladen met veevoer, en door dat gewicht kiepte de combinatie op de kop in de sloot.
De bestuurder liep hierbij verwondingen op aan onder andere zijn hoofd. Hij kon zelf echter wel uit de cabine kruipen.
De brandweer van Kollum, Buitenpost, en de politie waren intussen ook gewaarschuwd en kwamen erg snel ter plaatse. In afwachting van een ambulance begonnen zij, samen met een in de buurt wonende Arts, met het verlenen van eerste hulp aan het slachtoffer.
Op verzoek van de brandweer heeft boer Cnossen met zijn laadschop op de trekker een dam in de sloot aangebracht, om verdere vervuiling van het milieu te voorkomen. De reden hiervoor was dat er olie uit de vrachtauto lekte.
Ook is de piketambtenaar van de gemeente gewaarschuwd om de eventuele gevolgen voor het milieu te kunnen vaststellen.
De bestuurder is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Bureau Verkeers Ongevallen Analyse van de Friese Politie heeft dit ongeval in kaart gebracht.
© tekst en foto’s door René van der Ploeg

Klik hier om naar het fotoboek te gaan
41. Datum: 15 augustus 2011

Tijd: 16:41

Melding: Prio 1 Brand in bijgebouw Dellenswei 3 te Oudwoude
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Oudwoude 

Uitruk: TS Kollum en PM Kollum + MSA en ivm vakantie ondersteuning TS Buitenpost


Bijzonderheden: Uitslaande brand in schuur van boerderij geblust met HD en LD. Daarna 4 koeien uit de sloot gehaald.

Uitslaande brand in hok aan Dellenswei Oudwoude

Oudwoude – De brandweerkorpsen van Kollum en Buitenpost hebben maandagmiddag een uitslaande brand bestreden in een bijgebouw aan de Dellenswei in Oudwoude. De melding van de brand kwam om 16:40 uur binnen bij de brandweerkorpsen en beiden waren erg snel ter plaatse. Tijdens het aanrijden waren er grote zwarte rookwolken te zien. De boer heeft samen met omstanders het vee uit een aangrenzende stal weten te halen. In het gebouw wat in brand stond, stonden onder andere machines en een dieseltank. Vermoedelijk stond deze ook in brand.

Ter plaatse is de brandweer met hogedruk begonnen om de brand te bestrijden. De tweede brandweerauto van Kollum heeft met de motorspuitaanhanger water uit omliggende sloten gepompt, zodat de brandweerlieden genoeg water tot hun beschikking hadden. Ondertussen was ook de Buitenposter brandweer gearriveerd. Zij hebben slanglengtes uit gerold van de waterwinplaats naar de brand.
Er is zowel van buiten als binnen de aangrenzende stal geblust.
Bij de brand is asbest vrijgekomen. Er deden zich geen menselijke en dierlijke slachtoffers voor. Over de oorzaak is nog niks bekend.

© tekst en foto’s door René van der Ploeg

Klik hier om naar het fotoboek te gaan
40. Datum: 13 augustus 2011

Tijd: 08:51

Melding: Prio 1 Brand winkel Voorstraat N355 nr 1 (Personen in object: 0) Buitenpost
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Buitenpost 

Uitruk: TS Kollum en PM Kollum ivm vakantie ter ondersteuning TS Buitenpost  


Bijzonderheden: Ter plaatse op onderzoek bleek het een inbraakmelding te zijn. Wij zijn verder niet ingezet. 
39. Datum: 06 augustus 2011

Tijd: 10:06

Melding: Prio 1 OMS Alarmmelding Houthandel Barkmeijer Riddersmaweg 2 te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Kollum 

Uitruk: TS Kollum en ivm vakantie TS Buitenpost  


Bijzonderheden: Loze melding door defecte melder. Bijstand van buitenpost niet nodig. 
38. Datum: 06 augustus 2011

Tijd: 08:34

Melding: Prio 1 OMS Alarmmelding Houthandel Barkmeijer Riddersmaweg 2 te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Kollum 

Uitruk: TS Kollum en ivm vakantie TS Buitenpost  


Bijzonderheden: Loze melding door defecte melder. Hulp van Buitenpost niet nodig. 
37. Datum: 04 augustus 2011

Tijd: 17:23

Melding: Prio 1 OMS Alarmmelding MFC Oostenburg aan de Oosterburgstraat 2 te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Kollum 

Uitruk: TS Kollum en ivm vakantie TS Buitenpost  


Bijzonderheden: Lekkage van water in een brandmelder zorgde voor een alarmmelding. Hulp van Buitenpost was niet nodig. 

Foto: Jan Beets
36. Datum: 03 augustus 2011

Tijd: 15:03

Melding: Prio 2 (koe) Dier te water Oude Dijk te Buitenpost
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Buitenpost 

Uitruk: TS Buitenpost en ivm vakantie TS Kollum


Bijzonderheden: In verband met vakantie worden Kollum en Buitenpost samen gealarmeerd. Onze hulp was in dit geval niet nodig. 

Foto: Google Maps
35. Datum: 26 juli 2011

Tijd: 07:12

Melding: Prio 1 OMS alarm Zorgcentrum Meckama Tsjerk Hiddesstraat te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Kollum 

Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Tijdens het aanrijden afgepiept voor alweer een loze melding. 
34. Datum: 15 juli 2011

Tijd: 11:09

Melding: Prio 1 OMS Alarm Houthandel Barkmeijer BV Riddersmaweg 2 Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUM

Uitruk: TS KOLLUM

Bijzonderheden: Tijdens het aanrijden afgepiept voor een loos alarm.
33. Datum: 11 juli 2011

Tijd: 12:20

Melding: Prio 1 OMS alarm Gemeentehuis Kollumerland Van Limburg Stirumweg

Plaats: KOLLUM
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Tijdens het contact met de alarmcentrale bleek het een loos alarm te zijn.
32. Datum: 22 juni 2011

Tijd: 19:56

Melding: Prio 2 Dier in sloot Hesseweg 3 te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Kollum 

Uitruk: TS Kollum, PM Kollum


Bijzonderheden: Paard in de sloot. Eigenaar geholpen het dier weer op het droge te krijgen 
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
Fries paard snel uit sloot gehaald door brandweer

Kollum – Woensdagavond heeft een Fries paard vastgezeten in een sloot aan de Hesseweg onder Kollum. Even voor 8 uur werd de Kollumer brandweer opgeroepen. De Fries stond samen met een veulen te grazen rondom een boerderij toen zij te water raakte. Voorbijgangers hebben dit ontdekt, en hebben de brandweer gebeld.
De brandweer van Kollum was snel ter plaatse. De bevelvoerder van het Kollumer korps liep eerst het weiland in. Ondertussen sprongen een tweetal brandweermannen al in waadpakken. Aangekomen bij het paard pakte de bevelvoerder het touw, waarna het paard de sloot uit stapte. Grinnikend om deze makkelijke redding keerde het Kollumer korps hierop weer terug na de kazerne.
© tekst en foto’s RvdPloeg

 

31. Datum: 11 juni 2011

Tijd: 23:30

Melding: Prio 1 Aanrijding met beknelling Van Eijsingaweg Burum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Kollum 

Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Eenzijdig ongeval met 3 inzittenden in auto. Geen beknelling assistentie verleent. 
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
WARFSTERMOLEN - Zaterdagavond zijn drie jonge mannen gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Eeuwe Ennesweg tussen Warfstermolen en Burum. Door nog onbekende oorzaak was de auto met het drietal uit een bocht geraakt en botste daarbij op een boom. Door de klap schoot de auto over de weg en kwam ruim 50 meter verderop, op de kop in de sloot tot stilstand.
Drie ambulances, de brandweer van Kollum en diverse politie eenheden kwamen ter plaatse om eerste hulp te verlenen. Al voor aankomst van de hulpdiensten konden de drie slachtoffers met hulp van voorbijgangers uit de auto worden gehaald. De brandweer heeft met een ladder een brug over de sloot gemaakt, zodat de ambulance medewerkers bij de gewonden konden komen.
Alle drie zijn met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de exacte toedracht. De auto raakte totaal vernield en moest worden afgesleept.
© Tekst en Foto's: Jan Beets
© Foto's: René van der Ploeg 
30. Datum: 8 juni 2011

Tijd: 16:50

Melding: Prio 2 Dier in sloot aan de Trekweg N910 te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Kollum (Augsbuurt)

Uitruk: TS Kollum (024431) + Boot


Bijzonderheden: Ter plaatse bleek het te gaan om de koe die verkoeling zocht in de Trekvaart maar zeer goed in staat was het water ook weer te verlaten, zoals wel vaker op die plek. Verder geen actie ondernomen. 
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
Pootjebadende koe laat brandweer vergeefs uitrukken

Kollum – Woensdagmiddag werd de Kollumer brandweer opgeroepen voor een dier in sloot, langs de Trekweg (N910) onder Kollum. Een voorbijganger had de brandweer gebeld omdat hij een koe in de Trekvaart zag.
De Kollumer brandweer is de hele Trekweg die onder Kollum valt langsgereden maar nergens werd een dier aangetroffen. Uiteindelijk werd toch de koe gevonden.
Er werd besloten om het dier rustig te laten zitten, aangezien deze ook stond te eten en hij er zelf ook wel uit kon komen. De koeien staat bij dit stuk weilang namelijk wel gauw eens tot aan hun buik in het water. De brandweer is daarna weer ingerukt naar de kazerne. Kort daarna is de koe inderdaad zelfstandig uit het water gekomen.

© tekst en foto’s RvdPloeg
29. Datum: 5 juni 2011

Tijd: 11:13

Melding: Prio 1 OMS alarm Zorgcentrum Meckama Tsjerk Hiddesstraat te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Plaats: Kollum 


Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Na contact met de meldkamer en tijdens het aanrijden afgepiept voor een loos alarm. 
28. Datum: 3 juni 2011

Tijd: 19:59

Melding: Prio 1 OMS Alarm Houthandel Barkmeijer BV Riddersmaweg 2 Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUM

Uitruk: TS KOLLUM

Bijzonderheden: Na onderzoek ter plaatse bleek er een storing in een melder te zitten die een ongewenste melding had veroorzaakt.
27. Datum: 1 juni 2011

Tijd: 14:49

Melding: Prio 1 Dier in sloot Soensterdijk 3 te Kollumerpomp
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: Kollumerpomp

Uitruk: TS Kollum + koetakel aanhanger


Bijzonderheden: Paard in slootgeraakt. Met vereende krachten het dier weer op het droge geholpen.
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
Fjordpaard Odine uit sloot aan Soensterdyk gered

Kollumerpomp – Rond tien voor drie werden de Kollumer brandweerlieden gevraagd om met spoed naar de Soensterdijk bij Kollumerpomp te gaan. In een sloot bij een woonboerderij lag namelijk een paard in de sloot. Door een akkefietje met een Fries paard is Odine, het fjordpaard, te water geraakt.
Ter plaatse werd door de brandweer een aantal banden en een brandslang achter en onder het dier langs getrokken. Ook werd een ladder over de sloot gelegd om zo droog de overkant te kunnen bereiken. De brandweer van Kollum en de eigenaar hebben samen met de politie en een tweetal fotograven het dier uit de sloot getrokken. Hierop bracht de eigenaar het paard weg. De gebruikte materialen werden schoongespoten waarna de brandweer weer terug kon keren naar de kazerne.

© tekst en foto’s door René van der Ploeg

 

26. Datum: 27 mei 2011

Tijd: 06:24

Melding: Prio 1 OMS Alamr St. Kinderopvang Kollumerland C.A. Voorstraat te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: Kollum 

Uitruk: TS Kollum, PM Kollum


Bijzonderheden: Automatisch Brandalarm, blijkt veroorzaakt door inbraak en slijpwerkzaamheden. Geen brand politie ter plaatse stelt onderzoek in.
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
Inbraak laat brandalarm afgaan

Kollum – In de vroege ochtend van vrijdag 27 mei is er ingebroken bij de Stichting Kinderopvang Kollumerland. Het vermoeden bestaat dat onbekenden via de brandtrap naar boven zijn gegaan, omdat een veiligheidshekje open stond. Binnen hebben zij een kluis open geflext. De rook die hierbij vrij kwam heeft het brandalarm doen afgaan.
Brandweer Kollum werd hiervoor rond half 7 vrijdagochtend opgeroepen. Ter plaatse hebben zij de boel verkend waarbij de inbraak aan het licht kwam. Zij hebben de zaak overgedragen aan de politie. Zij handelen het onderzoek verder af. Omwonenden die mogelijk iets gezien of gehoord hebben worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.
Mocht u ’s nachts een verdachte situatie waarnemen, aarzel dan geen moment en bel gelijk de politie via 1-1-2

© tekst en foto’s door René van der Ploeg
25. Datum: 26 mei 2011

Tijd: 20:12

Melding: Prio 1 OMS Alarm de Trije Doarpen Foarwei 116 te Kollumerzwaag
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUMERZWAAG

Uitruk:
TS KOLLUM

Bijzonderheden: Tijdens het aanrijden afgepiept voor loos alarm.

© Foto: Google
24. Datum: 21 mei 2011

Tijd: 17:58

Melding: Prio 1 OMS Alarm Houthandel Barkmeijer BV Riddersmaweg 2 Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: KOLLUM

Uitruk: TS KOLLUM

Bijzonderheden: Ter plaatse gekomen bleek het een loze melding.
23. Datum: 14 mei 2011

Tijd: 12:03

Melding: Prio 2 Liftstoring Meckamastraat 1-13 te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: Kollum

Uitruk: TS Kollum

Bijzonderheden: Door liftstoring 2 personen vast in de lift. Mensen uit de lift bevrijd.
  22. Datum: 13 mei 2011

Tijd: 20:54

Melding: Prio 2 Dier in sloot, Trekwei N910 - 7,2 Westergeest

Plaats: Westergeest

Uitruk: TS Kollum

Bijzonderheden: Tijdens aanrijden afgepiept, melding geannuleerd.
21. Datum: 30 april 2011

Tijd: 10:23

Melding: Prio 1 Woningbrand Foarwei 182 te Kollumerzwaag
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: Kollumerzwaag

Uitruk: TS Kollum + PM Kollum

Bijzonderheden: Ter plaatse bleek het om een auto te gaan die in brand stond. Door de bewoners was het brandende voertuig al uit de garage gehaald en geblust. Wij hebben nog een nacontrole gedaan maar hoefden niet te blussen.
Bewoners en omstanders handelen zelf een voorkomen erger

Kollumerzwaag – Rond half 11 op de Koninginnedag was een bewoner van een woning aan de Foarwei in Kollumerzwaag met zijn auto aan het klussen. Hij was aan het lassen geweest bij zijn auto, die met 1 wiel eraf op de brug in het hok stond. Na het lassen ging de bewoner om koffie, waarop de buurvrouw aan kwam en vertelde dat er allemaal rook uit het hok kwam. Het bleek dat de auto op de brug in het hok in brand stond.
De buurman twijfelde geen moment en zette het wiel weer met 2 wielbouten vast, waarna hij de brug liet zakken. Samen met omstanders hebben zij de auto het hok uit gerold. Hier hebben zij de auto geblust.
Ondertussen was de Kollumer brandweer ook geallarmeerd en met twee voertuigen waren zij snel ter plaatse. Hun werkzaamheden beperkten zich deze keer tot een nacontrole, waarna zij weer richting de kazerne konden. De auto raakte zwaar beschadigd door de brand.

© tekst en foto’s door René van der Ploeg
20. Datum: 26 april 2011

Tijd: 15:41

Melding: Prio 1 Aanrijding met beknelling Johannes Bogermanstraat/Eyso de Wendstraat te Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: Kollum

Uitruk: TS Kollum + PM Kollum

Bijzonderheden: Ongeval tussen 2 voertuigen. Ter plaatse enige assistentie verleent maar een uitgebreide inzet was niet nodig.
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
Auto slaat over de kop na aanrijding op Joh. Bogermanstraat

Kollum – Bij een ongeval op de kruising van de Johan Bogermanstraat en de Eyso de Wendstraat is vanmiddag rond 15:40 uur een auto over de kop geslagen. Door onbekende oorzaak kwam de bestuurder van een busje in botsing met een andere automobilist. Door de klap sloeg de grijze auto over de kop en kwam op het dak terecht. De man werd door enkele omstanders uit zijn benarde positie bevrijdt. Hij hong namelijk in zijn gordel ondersteboven in de auto.

De toegesnelde brandweer, politie en ambulance hebben elkaar geassisteerd om de bestuurder uit het voertuig te krijgen. Hij werd in de ambulance onderzocht en werd hierna thuis gebracht. De Verkeers Ongevallen Analyse van Politie Fryslân deed onderzoek naar de exacte toedracht van dit ongeval. Ten tijde van het ongeval was de Johannes Bogermanstraat afgesloten voor het verkeer. Bergers Derwin Nijboer en Anne van Kammen hebben beide voertuigen geborgen.

© tekst en foto’s door RvdPloeg
  19. Datum: 26 april 2011

Tijd: 08:31

Melding: Prio 2 Dier in gierkelder Uterwei N358 nr 4 Surhuizum
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: Surhuizum

Uitruk: PM Kollum + Koetakel + Gierpakken

Bijzonderheden: Assistentie aangevraagd door korps Surhuisterveen, tijdens het aanrijden bleek onze hulp niet meer nodig en dus teruggekeerd naar de kazerne.
18. Datum: 21 april 2011

Tijd: 02:50

Melding: Prio 1 Woningbrand Oosterboereweg 10 te Kollumerpomp.
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Plaats: Kollumerpomp

Uitruk: TS Kollum, PM Kollum + MSA, TS Buitenpost.

Bijzonderheden: Forse woningbrand was in schuren achter het huis. De woning door een snelle inzet met 2 HD kunnen behouden voor het in de brandvliegen. De schuren geblust met LD.
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
KOLLUMERPOMP - Achter een woning aan de Oostenboerenweg bij Kollumerpomp is in de nacht van woensdag op donderdag een schuur volledig door brand verwoest. Hierbij is een hond om het leven gekomen. De brand werd door de bewoners ontdekt door dat ze wat lawaai hoorden. Eenmaal buiten bleek de aangebouwde schuur compleet in vuur en vlam te staan.

De brandweerkorpsen van Kollum en Buitenpost kwamen ter plaatse om de brand te bestrijden. De schuur was geen redden meer aan, ook de hond die in de schuur zat kon niet meer worden gered. Door een snelle inzet van de brandweer en een zeer zwakke, maar gunstige windrichting bleef het woonhuis bespaard. In de schuur ging onder andere een auto en diverse goederen in vlammen op. Niemand raakte gewond.

Na een uur blussen was de brand onder controle. De brandweer is nog enige tijd bezig geweest met nablussen. Over de oorzaak van de brand tast men nog volledig in het duister. Bij de brand is asbest vrij gekomen.
© Foto's en Tekst: Jan Beets
17. Datum: 17 april 2011

Tijd: 17:39

Melding: Prio 1 OMS alarm Zorgcentrum Meckama Tsjerk Hiddesstraat te Kollum

Plaats: Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Tijdens het aanrijden afgepiept voor een loos alarm. 
   
16. Datum: 17 maart 2011

Tijd: 20:11

Melding: Prio 1 Buitenbrand van Tademastraat 9 te Kollum

Plaats: Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431), PM Kollum (024401)


Bijzonderheden: Groep coniferen naast woningen in brand, nageblust met 1 HD

Klik hier om naar het fotoboek te gaan
Coniferenbrand aan de van Tademastraat in Kollum

Kollum – Terwijl op televisie de real-life brandweerserie Dichtbij het Vuur speelde, stond in Kollum aan de van Tademastraat in Kollum een conifeerhaag in brand. De brandweer van Kollum werd hiervoor om 20:10 uur opgeroepen en kwam met spoed in twee voertuigen ter plaatse. De brand veroorzaakte grote rookwolken, die van veraf goed te zien waren.
Buurtbewoners hadden de brand al geblust met een tuinslang waardoor de brandweer alleen nog maar hoefde na te blussen. De oorzaak is niet bekend. De brand trok onder andere veel jeugdig publiek, die in grote getale aanwezig waren.

© foto’s en tekst: René van der Ploeg
© foto’s: Jan Beets
15. Datum: 13 maart 2011

Tijd: 18:02

Melding: Prio 1 OMS alarm Zorgcentrum Meckama Tsjerk Hiddesstraat te Kollum

Plaats: Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Tijdens het aanrijden afgepiept voor een loos alarm. Alarm veroorzaakt door frituur.
14. Datum: 11 maart 2011

Tijd: 17:06

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand: JA Woningbrand Foarwei 35 Oudwoude

Plaats: Oudwoude
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431), PM Kollum + MS(024401), TS Buitenpost, HW Dokkum 


Bijzonderheden: Ter plaatse blijkt het niet om een schoorsteenbrand te gaan maar om een rietendakbrand. 
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
Forse dakbrand aan de Foarwei in Oudwoude

OUDWOUDE - Vrijdagmiddag even na 17:00 uur werd de Kollumer brandweer opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan de Foarwei in Oudwoude. Van een schoorsteenbrand bleek achteraf geen sprake te zijn. De brandweer was erg snel ter plaatse en begon gelijk met het blussen van de dakbrand. De schuur, met een rieten kap, stond aan de achterzijde in brand. Tien minuten na de eerste alarmering besloot de bevelvoerder op te schalen naar middelbrand, waardoor ook het korps van Buitenpost werd opgeroepen. Rond 18:00 uur werd ook een hoogwerker opgeroepen, om het riet van bovenaf van het dak te verwijderen. De brandweer heeft zowel van binnen als buitenuit de brand bedwongen en zo erger voorkomen.
De oorzaak van deze brand lag in een bult troep, die de eigenaren van het perceel achter het woongedeelte aan het verbranden waren. Door de wind sloegen vonken van de brandbult over op de droge rieten kap. Een shovel die in het hok stond is nog gered. Ook kon nog een konijn worden gered uit de verstikkende rook. De brandweer is meer dan drie uren bezig geweest met de bestrijding van deze brand.

© Foto's en Tekst: JanBeets
© Foto: Rene v/d Ploeg

13. Datum: 24 februari 2011

Tijd: 12:52

Melding: Prio 1 OMS alarm Zorgcentrum Meckama Tsjerk Hiddesstraat te Kollum

Plaats: Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Tijdens het aanrijden al weer afgepiept voor een loos alarm.
  12. Datum: 24 februari 2011

Tijd: 08:21

Melding: Prio 2 Tilassistentie Ambulance Rosemastraat 18 te Burum

Plaats: Burum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Ambulance personeel geassisteerd bij het vervoeren van een patiënt uit de woning
11. Datum: 22 februari 2011

Tijd: 01:05

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand Middelbrand Woningbrand, Beatrixstraat 12 Buitenpost

Plaats: Buitenpost
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431), PM Kollum(024401) + MSA Kollum


Bijzonderheden: Assistentie verleend aan korps Buitenpost bij de schoorsteenbrand. TS Kollum voor waterwinning voor TS Buitenpost en MSA Kollum voor waterwinning HW Dokkum
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
Wederom schoorsteenbrand in Buitenpost

BUITENPOST - In de nacht van maandag op dinsdag werd de brandweer andermaal gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Beatrixstraat te Buitenpost. Eerder op de avond was de brandweer ook al op dit adres geweest om de brand in de schoorsteen te blussen. Rond half elf was de brand geblust en kon de brandweer terug keren naar de kazerne. Rond 01.00 uur bleek de brand opnieuw te zijn opgelaaid.
Bij aankomst van het korps buitenpost waren er vlammen onder de dakpannen rond de schoorsteen zichtbaar. Hierop werd opgeschaald naar middelbrand waarop ook korps Kollum en de hoogwerker van Dokkum ter plaatse kwam. Brandweer Kollum zorgde voor de waterwinning. Door een snelle binnen aanval werd erger voorkomen. Wel liep de woning enige water en brandschade op. Door veel dakpannen te verwijderen en enig sloopwerk werd gecontroleerd of het vuur nu uit was.
Hoe het mogelijk was dat de schoorsteenbrand na twee en een half uur weer oplaaide en het dak in brand zette is nog onbekend.

© Foto's en Tekst: Jan Beets

10. Datum: 21 februari 2011

Tijd: 14:44

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand Woningbrand Nobel 5 te Kollum

Plaats: Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Ter plaatse bleek het geen woningbrand te zijn maar een wel heel erg rokende schoorsteen. Verder geen actie ondernomen.

© Foto: Google

09. Datum: 12 februari 2011

Tijd: 08:54

Melding: Prio 1 OMS Alamr St. Kinderopvang Kollumerland C.A. Voorstraat te Kollum

Plaats: Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Tijdens het aanrijden afgepiept voor loos alarm.

© Foto: Google
08. Datum: 10 februari 2011

Tijd: 19:36

Melding: Prio 1 OMS Alarm Talant (CR-2) Hammeren 31 te Kollum

Plaats: Kollum
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Tijdens het aanrijden afgepiept voor loos alarm.

© Foto: Google
07. Datum: 5 februari 2011

Tijd: 06:10

Melding: Prio 1 Woningbrand Walddyk 3 te Oudwoude

Plaats: Oudwoude
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Brandende kaars zorgde voor problemen, ter plaatse was de brand door bewoner zelf al geblust alleen nacontrole uitgevoerd.

Oudwoude – Rond 06:05 uur werd de brandweer van Kollum opgeroepen voor een woningbrand aan de Wâlddyk bij Oudwoude.Toen een van de bewoners wakker werd bemerkte die een sterke rookgeur. Het bleek dat een brandende kaars op tafel was vergeten.Hierdoor was al het kaarsvet gesmolten en dit begon te ontbrandden op de tafel. De bewoners bleken het zelf al te hebben geblust waardoor de brandweer van Kollum, die razendsnel ter plaatse was, alleen nog een nacontrole hoefde uit te voeren.
© Foto: Google en Tekst: René van der Ploeg

06. Datum: 4 februari 2011

Tijd: 11:33

Melding: Prio 1 OMS Alarm Zorgcentrum Meckamastate, Tsjerk Hiddesstraat Kollum

Plaats: KOLLUM
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431)


Bijzonderheden: Afgepiept wegens loos alarm
05. Datum: 4 februari 2011

Tijd: 02:26

Melding: Prio 3 Stormschade Van Limburg Stirumweg Kollum

Plaats: KOLLUM
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431), PM Kollum + MSA (024401)


Bijzonderheden: Tak van boom gewaaid en die lag over de weg, deze in stukken gezaagd en verwijderd.
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
KOLLUM - In de nacht van donderdag op Vrijdag versperde een omver gewaaide boom de van Limburg Stirumweg nabij Kollum. Door de stormachtige wind was de oude, deels verrotte, boom afgebroken. Surveillerende agenten zagen de boom liggen en alarmeerden de brandweer. De brandweer van Kollum kwam ter plaatse en heeft de boom in stukken gezaagd en van de weg verwijderd.
© Foto's: Jan Beets en René van der Ploeg Tekst: Jan Beets
04. Datum: 01 februari 2011

Tijd: 16:07

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand Bernhardlaan 59 Kollum

Plaats: KOLLUM
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431), PM Kollum + MSA (024401)


Bijzonderheden: Schoorsteenbrand, gecontroleerd laten uitbranden en een gedeelte van de schoorsteen met ramouneur schoon gemaakt.
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
KOLLUM - Dinsdagmiddag heeft een felle brand gewoed in een schoorsteen van een woning aan de Bernhardlaan te Kollum. De overburen zagen de vlammen uit het rookkanaal komen en alarmeerde de brandweer.
De blusgroep van Kollum was snel ter plaatse en kon erger voorkomen. De schoorsteen werd geveegd, waarna het gevaar geweken was. De brand trok veel bekijks van buurtbewoners.
© Foto's: Jan Beets en René van der Ploeg en Tekst: Jan Beets
03. Datum: 21 januari 2011

Tijd: 06:06

Melding: Prio 1 PAC brandmelding Gemeentehuis Kollumerland Van Limburg Stirumweg

Plaats: KOLLUM
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431), PM Kollum + MSA (024401)


Bijzonderheden: Een stroomstoring bleek de oorzaak te zijn van de brandmelding, er was geen brand.
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
02. Datum: 05 januari 2011

Tijd: 16:26

Melding: Prio 2 Buitenbrand Prunus 9 te Oudwoude

Plaats: OUDWOUDE
Klik hier voor de locatie van de uitruk 

Uitruk: TS Kollum (024431), PM Kollum + MSA (024401)


Bijzonderheden: Coniferen in de brand, geblust met 2 HD, de PM Kollum is tijdens het aanrijden teruggekeerd omdat de situatie al onder controle was en extra assistentie niet nodig.
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
Conifeerhaag in brand in Oudwoude
woensdag 5 januari 2011
OUDWOUDE - Woensdagmiddag heeft de brandweer van Kollum een conifeerhaar moeten blussen naast een woning aan de Prunus te Oudwoude. Nog voor aankomst van de brandweer hadden buurtbewoners al ingegrepen en waren begonnen te blussen met een tuinslag en emmers.

De brandweer kwam met spoed ter plaatse en heeft de haag afgeblust. Met vuur spelende kinderen was oorzaak van de brand.
© Foto's en Tekst: Jan Beets
01. Datum: 05 januari 2011

Tijd: 10:08

Melding: Prio 1 Buitenbrand Wouddijk - N358 Kollum

Plaats: WESTERGEEST
Klik hier voor de locatie van de uitruk

Uitruk: TS Kollum (024431), PM Kollum + MSA (024401), TS Anjum, TS Dokkum, HW Dokkum


Bijzonderheden: Buitenbrand blijkt ter plaatse een schuurbrand te zijn. Er is direct opgeschaald naar middelbrand waarbij assistentie van de bovenstaande korpsen tot stand kwam. Korps Anjum zorgde voor de waterwinning bij de brug en TS Dokkum fungeerde als aanjager voor de TS Kollum en HW Dokkum. Er is in totaal ruim 1.000 mtr brandweerslag uitgerold voor een goede blussing van de brand.
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
Grote brand in bedrijfsloods nabij Westergeest

woensdag 5 januari 2011
WESTERGEEST - In een bedrijfsloods aan de Wâlddyk nabij Westergeest is woensdagochtend een grote brand ontstaan. In de loods is onder andere gas en olie opgeslagen. Het vuur zorgt voor veel rookontwikkeling, ook zouden er meerdere ontploffingen zijn geweest.

De brandweer was met groot materieel ter plaatse. De melding van de brand kwam even na tien uur. Vanaf grote afstand waren de zwarte rookpluimen te zien. Vanwege de aanwezige gevaarlijke stoffen ging de brandweer extra voorzichtig te werk. Het water moest van afstand uit het Dokkumer Diep worden gepompt. Het woonhuis bleef bespaard, wel ging werktuig van het loonbedrijf in de loods verloren. Waarschijnlijk zijn laswerkzaamheden de oorzaak van de brand.
© Foto's en Tekst: Jan Beets