Als u 112 beltALARMNUMMER 112
In een noodsituatie belt u het alarmnummer 1-1-2. U krijgt dan een centralist van de meldkamer aan de lijn. U vertelt in welke plaats u bent en van wie er hulp gewenst is: brandweer, politie of ambulancedienst.

Vraagt u naar de brandweer, dan wordt u direct doorverbonden met de centralist van de brandweer. Deze centralist zal u enkele vragen stellen die nodig zijn voor het verlenen van de juiste hulp. Heeft de centralist een duidelijke omschrijving van het incident en de locatie, dan wordt het dichtstbijzijnde brandweerkorps gealarmeerd. Dat gebeurt al tegelijk als u nog aan de lijn bent.

De brandweermensen krijgen via hun pager (pieper) een omschrijving van het incident en de locatie door. Zij vertrekken zo spoedig mogelijk om hulp te bieden. Indien nodig wordt ook de politie en/of ambulancedienst gealarmeerd.

Bellen met een mobiele telefoon
Belt u in Nederland met een mobiele telefoon het alarmnummer 1-1-2, dan komt u binnen bij de alarmcentrale van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen. De centralist zal u vragen naar het gebied of plaats waar u zich bevind. Daarna wordt u doorgeschakeld naar de meldkamer voor dat gebied. Deze zal zorgen voor de alarmering van de benodigde hulpdiensten.