Blusmiddelen

Water als blusmiddel
Water is voor klasse A-branden (die in woonhuizen het meest voorkomen) een zeer goede blusstof. Praktisch overal kan over water worden beschikt, terwijl de hoeveelheid meestal onbeperkt is. Blussen met water vereist geen bijzondere vaardigheid.

Water is goedkoop en de benodigde apparatuur is eenvoudig. Bijzonder handig is een gewone tuinslang met een afsluitbaar straalpijpje. Daarnaast zijn speciale slanghaspels verkrijgbaar die op een vaste plaats op de waterleiding kunnen worden aangesloten. Ook zijn er 'natblustoestellen' te koop. Dit zijn draagbare blustoestellen met 6 of 9 liter water, een beperkte hoeveelheid dus.

Bij het blussen met water moet rekening worden gehouden met enige blusschade. Die (water) schade is wel goed te verhelpen.


Water mag NOOIT gebruikt worden bij het blussen van:Kooldioxide (CO2) als blusmiddel
Als blusstof is kooldioxide, ook wel koolzuur genoemd, een tot vloeistof samengeperst gas in stalen cilinders. Bij uitstroming door de ge´soleerde koker van een blustoestel vindt een zo sterke afkoeling plaats, dat naast koolzuurgas vast koolzuur als koolzuursneeuw ontstaat.

CO2 heeft een beperkt blusvermogen, is geschikt voor kleine branden van de klasse B en is zeer geschikt voor branden waar elektriciteit bij betrokken is.

CO2-blustoestellen zijn vrij zwaar. De inhoud van het blustoestel is 2 of 5 kg. Het gebruik gaat met een luid geraas gepaard.

CO2 veroorzaakt geen blusschade.

Koolzuursneeuw is zo koud, dat U zich lelijk kunt verwonden (bevriezing van de huid!). Raak dit dus niet met uw handen aan.

CO2 is voor gebruik in woonhuizen niet aan te bevelen.


Poeder als blusmiddel
Poeder is een vrij universele blusstof met een groot blusvermogen. Afhankelijk van de soort poeder is het geschikt voor de brandklassen A, B en C (ABC-poeder) of B en C (BC-poeder).

Het blussen met poeder vereist enige vaardigheid. De blustechniek wordt bepaald door de soort brand die geblust moet worden.

Poederblustoestellen zijn verkrijgbaar met een inhoud van 1, 2, 4, 6, 9 of 12 kg. De bediening is doorgaans eenvoudig. Blustoestellen met meer dan 2 kg inhoud hebben een korte slang met een spuitmond en zijn daardoor beter hanteerbaar.
Poeder veroorzaakt blusschade, onder meer in de vorm van een witte neerslag. Het is zaak die snel op te ruimen, bijvoorbeeld met een stofzuiger (geen water gebruiken!).

Poeder is ook geschikt voor het blussen van branden in of nabij onder spanning staande elektrische apparatuur.


AFFF als blusmiddel
AFFF is een geel-bruinachtige vloeistof, die, gemengd met water, als schuimfilm een goede blusstof vormt. AFFF is geschikt voor klasse B-branden, E-branden en zeer geschikt voor klasse A-branden. Vooral voor woonhuizen kan een AFFF- blustoestel een goed blusmiddel zijn.

AFFF-blustoestellen hebben een inhoud van 6 of 9 liter. De bediening en het gebruik zijn eenvoudig.
Bedenk dat AFFF-toestellen voornamelijk water bevatten. Dus: niet gebruiken bij branden waar elektriciteit is betrokken.
Het blussen met AFFF geeft enige blusschade.

AFFF is een afkorting van 'Aquous Film Forming Foam' en is ook wel bekend als 'Light Water'.


En in geval van nood: