Brand: feiten & preventie

Feiten over brand

·         In Nederland sterven elk jaar meer dan 40 mensen door woningbranden. Meer dan 700 zijn ernstig gewond. Van alle branden vinden er 7000 in huis plaats.

·         In België zijn er elk jaar meer dan 120 doden door brand. 900 zijn ernstig gewonden en meer dan de helft van de jaarlijkse 25000 branden vinden plaats in huis.

·         70 a 80% van de brandslachtoffers vallen 's nachts,tussen middernacht en 6 uur in de ochtend,terwijl de mensen slapen.

·         U WORDT NIET WAKKER DOOR DE ROOK! De rook produceert gassen welke reeds bij kleine concentraties uw reactievermogen (zowel fysiek als mentaal) en uw zintuigelijke waarnemingen (geur, smaak,etc) verminderen. In hoge concentraties zijn deze gassen dodelijk.

·         U heeft slechts enkele minuten tijd om te ontkomen aan een woningbrand - elke seconde telt dus.

·         Rookmelders geven een tijdige brandwaarschuwing en juist omdat u daardoor meer tijd hebt om te reageren,zijn er minder dodelijke slachtoffers en is er minder schade.

·         Met een werkende rookmelder heeft u 4 keer meer kans om te overleven.

Wat u moet weten over brand

Rook is donker, snel, giftig en heet - Rook is doodsoorzaak nummer 1 bij woningbrand

Rook is donker

·         Rook afkomstig van woningbranden is dik, dicht en donker,zodat het moeilijk is om een doorgang naar buiten te vinden.

·         Tijdens een brand kunt u de hand van uw eigen arm niet meer zien!

·         Rubber, plastic, houtbekleding, schuimvullingen en stoffen zijn brandstof voor woningbranden.

Rook is snel

·         Kleine branden kunnen in minder dan 30 seconden onbeheersbaar worden- tijd staat dus niet aan onze kant!

·         Zorg ervoor dat elk gezinslid weet dat snelheid van essentieel belang is om een brandend huis te ontvluchten.

·         Het sluiten van deuren kan de verspreiding van een brand vertragen - maar besteed hier geen tijd aan, verlaat gewoon zo snel mogelijk de woning.

·         Elk gezin zou een ingestudeerd vluchtplan (vluchtroute) moeten hebben.

·        Uw huis kan in minder dan 4 minuten volledig in brand staan.

 

Rook is giftig

·        U wordt niet gewekt door de geur van rook!

·        Rook bevat een geurloos koolmonoxidegas en cyanide, wat een negatieve invloed heeft op uw mentale en fysieke capaciteiten.

·        U ruikt de brand dus niet. Daarnaast is uw zintuiglijk responsmechanisme zwak waardoor u traag reageert, wat het wegvluchten belemmert.

Rook is heet

·        Hitte veroorzaakt door brand is al dodelijk op zich, zonder verbrand te worden door de vlammen zelf.

·        Hitte stijgt. Het verschil tussen de temperatuur op hoofdhoogte en op vloerniveau kan het verschil tussen leven en dood betekenen.

·        De temperatuur van een brand kan in minder dan 5 minuten 600°C bereiken. Een menselijk lichaam is daar niet tegen bestand, bij 65°C werkt het lichaam al niet meer normaal.

Rookmelders redden levens

Er is belangrijk bewijs dat het aantal dodelijke slachtoffers bij woningbranden daalt als er meer rookmelders in de woning geïnstalleerd zijn. Als meer dan 80% van de huishoudens een rookmelder geïnstalleerd zouden hebben,zou het aantal sterfgevallen bij brand met 50% verminderen.

In Nederland is ongeveer 1 op de 2 huishoudens uitgerust met een rookmelder.

In België is dit maar 1 op de 3. Het percentage ligt echter hoger in Wallonië en Brussel waar de installatie van rookmelders verplicht is.

Rookmelders die trouwens betaalbaar, installatie- en onderhoudsvriendelijk zijn, produceren een luid signaal als ze worden geactiveerd door een concentratie van rookdeeltjes. Een goed onderhouden rookmelder biedt die essentiële tijdige waarschuwing.

Men krijgt zelden een tweede kans bij brand!

Welk soort rookmelder?

Het is belangrijk dat u een product kiest dat een (inter)nationaal goedkeuringssymbool draagt. Op die manier bent u er zeker van dat het product strenge tests doorstaan heeft en een kwalitatieve bescherming biedt.

 

Hoeveel moet ik er hebben?

Één rookmelder volstaat dus niet. Vooreen minimale beveiliging moet er op elke verdieping van de woning een melder geïnstalleerd zijn, dus in de kelder, op de begane grond, op de eerste verdieping en op zolder (als deze gebruikt/bewoond wordt) en vooral in de buurt van de slaapruimtes.

First Alert biedt producten op maat voor elke specifieke ruimte. Op die manier kunt u dus rookmelders en andere brandbeveiligingsmiddelen kopen met gespecialiseerde kenmerken voor de gang, woonruimtes, slaapkamers en andere specifieke plaatsen.

Met overal goed functionerende rookmelders in huis die ook juist geplaatst zijn, heeft u aanzienlijk meer kansen om een brand te overleven. Raad­pleeg onze installatieplanner voor een optimale beveiliging van het hele gezin.

Wat heb ik nog meer nodig voor een volledige bescherming?

Rookmelders zijn een eerste beveiligingsmiddel. De onderstaande brandbeveiligingsproducten kunnen bijkomende bescherming bieden:

·Brandblusdekens zijn het beste middel om frituurpannen en vlam-in-de-pan branden te doven (de hoofdoorzaak van huishoudelijke branden)

 

First Alert: de uitvinder van de rookmelder en wereldleider op gebied van Veilig Wonen

Sinds 1967 is First Alert de innovatieve pionier op het gebied van woningveiligheid. Als eerste ter wereld lanceerden wij de batterij rookmelder.

De batterij koolmonoxidemelder en de gecombineerde CO- en rookmelder.

Alle rookmelders van First Alert zijn gekeurd conform de Europese keurmerk EN14604:2005 en bieden 5 of 10 jaar garantie. Vandaag de dag verzorgt First Alert een volledig productengamma voor veilig wonen, waaronder:

·         rookmelders

·         koolmonoxidemelders

·         brandblusdekens

·         brandladders

Het doel is om uw woning veiliger te maken.

 

 

De Tien Geboden voor Brandveiligheid

De meeste woningbranden kunnen worden voorkomen.

Er bestaat vaak een eenvoudige oplossing om ervoor te zorgen dat u gespaard blijft van tragedies.

1.      Toon uw gezinsleden de brandrisico's en oefen het brand-vluchtplan.

2.      Installeer minstens één rookmelder op elke verdieping van uw woning.

3.      Laat elektrische apparaten niet op standby staan, want deze kunnen brand veroorzaken. Trek de stekker uit alle toestellen alvorens te gaan

4.      slapen en zorg voor een correct onderhoud van alle toestellen.

5.      Laat kaarsen nooit onbewaakt branden en houd ze verwijderd van ontvlambare materialen.

6.      Doof alle sigaretten zorgvuldig uit in asbakken en rook nooit in bed.

7.      Houd aanstekers, lucifers en ontvlambaar materiaal uit de buurt van kinderen.

8.      Wees u ervan bewust dat 59% van de keukenbranden ontstaan door het koken en laat frituurpannen nooit onbewaakt achter.

9.      Laat kleding of ander materiaal nooit liggen in de buurt van een verwarmingstoestel of nachtlamp.

10.  Zorg ervoor dat uw rookmelders steeds stofvrij zijn, test het alarm eenmaal per week en zorg voor een regelmatig onderhoud.

Bron: First Alert.