Nieuws van Brandweer Kollum 2004

Update 09-04-2014

27-11-2004

Sinterklaas weer op bezoek bij de Kollumer Brandweer..

Ook dit jaar heeft de goed heiligman Sinterklaas de kinderen van de Brandweer lieden van Kollum weer bezocht en hen overladen met cadeaus.
De Sint was opgehaald in de oude TT-Ford.

Na alle cadeaus in ontvangst te hebben genomen en enkele liedjes te hebben gezongen werden de kinderen getrakteerd op patat.

Het was zo maar weer voorbij.
Dank u Sinterklaas je dat u bij ons was en tot volgend jaar hopen we maar weer.


Meer foto's van het Sinterklaasfeest in de kazerne kijk in het fotoboek. 

21-11-2004

Brandweer Kollum heeft zijn eigen logo.

Dat elke brandweerman er tegenwoordig hetzelfde uitziet is niet zo verwonderlijk. Als alle korpsen met elkaar beginnen te samenwerken gaan ook alle materialen en uitrustingen op elkaar lijken.

Om toch een eigen identiteit te houden worden er door de meeste korpsen logo's gemaakt.

Ook brandweer Kollum heeft een eigen logo. Op de afbeelding hiernaast is het nieuwe logo zichtbaar. Binnen niet al te lange termijn zal de kleding van het Kollumer Korps worden voorzien van dit logo.

05-11-2004

Trainen, trainen en nog eens trainen

We blijven oefenen.
Diverse scenario's worden uitgedacht om zoveel mogelijk te kunnen oefenen op alle mogelijke gevallen van personen bevrijden uit auto's.

Dat lukt nooit natuurlijk maar veel oefenen geeft als voordeel dat er wel op veel voorkomende zaken getraind kan worden.

03-11-2004

De brandweer is er ook voor dieren.

Het komt niet zo vaak voor maar soms wordt de brandweer ingeschakeld voor het bevrijden van een dier uit benarde situaties.
Vaak gaat het dan om paarden of koeien soms zelfs schapen of een hert, maar in dit geval was het een poes.

Normaal gesproken komt een poes zelf wel weer uit de boom maar als mensen ons inschakelen voor het bevrijden van het dier dat al meer dan een dag in de boom had gezeten, dan rukken we gewoon uit.


01-11-2004

Brandweer blijft volop in training.

We blijven gewoon bezig met trainen. Maandag avond hebben we geoefend met het stabiel maken van voertuigen onder moeilijke omstandig heden en de daarbij behorende technieken.
Zelfs met "simpele" materialen blijkt het heel goed mogelijk te zijn een voertuig op zijn kant zo stevig als een huis neer te zetten.25-09-2004

Brandweer volop in training.

Als je alles wat in de media staat zou moeten geloven dan is het slecht gesteld met de brandweer en het oefenen.
Nou dan kunnen we bij deze de inwoners van Kollumerland geruststellen. Als sinds 2 jaar oefent het Kollumer Brandweerkorps volgens de leidraad oefenen en worden er diverse realistische oefeningen gehouden.

Afgelopen maandag was de 2e training in de rij van 7 avonden. De training gaat over hulpverlening bij auto ongevallen (Saver methode)  en bevat zowel theorie als praktijk avonden.
Tijdens deze trainingen komt ook de samenwerking met ambulance personeel en politie aan de orde. Allemaal tot doel om de communicatie tussen elkaar te verbeteren en dingen van elkaar te leren.

Wees gerust, de Kollumer Brandweer is op haar taak voorbereid.

 

22-08-2004

Brandweer archief.

Als sinds enige tijd is Remco Rekker, lid van de Kollumer Brandweer maar ook werknemer van de Kollumer Courant bezig met het opbouwen van het archief van de uitrukken en nieuwtjes van toen over de Kollumer Brandweer van toen.
De eerste resultaten staan bij de archief uitrukken vanaf 1918 tot en met 1937.

14-06-2004

Oefening met ventileren en warmtebeeld camera in een afbraak woning te Oudwoude. Een zeer leerzame oefening waarbij de nieuwelingen kennis maakten met de rookontwikkeling in een woning en de enorme hitte.
Bovendien hebben sinds het nieuwe materieel aangeschaft is ook een ventilator tot onze beschikking. Tijdens deze oefening hebben we kunnen zien hoe deze ventilator op de meest effectieve wijze maar vooral ook meest veilige wijze ingezet kan worden om ergere brand te voorkomen.
De mogelijkheden van de warmtebeeld camera hebben we ook uitgeprobeerd.

07-06-2004
Brandweer oefent met de boot.

Omdat we in onze gemeente nogal wat water hebben moeten we ook voorbereid zijn op ongevallen met water.

Voor dit soort ongevallen beschikt de brandweer van Kollum over een boot (BRIG) met trailer.
Ook een oefening met de boot is dus noodzakelijk en dat we er deze keer ontzettend mooi weer bij hadden is zuiver toeval.

Bij de oefening zijn om realistisch te kunnen oefenen drenkelingen nodig en bij gebrek aan vrijwilligers werd onze nieuwe brandweer collega Siebe de Jong vrijwillig aangewezen als drenkeling.

Vol overgave werd hij door zijn nieuwe collega's in het water gekieperd en dat leverde Siepe tijdens deze ontgroening een flink nat pak op. En dat zal naar alle waarschijnlijkheid ook wel niet zijn laatste zijn.Oefening met "drenkeling" in jachthaven de Rijdt in Kollum

17- 05 - 2004
Brandweer Kollum oefent met gevaarlijke stoffen

 

 


Je kunt van alles verwachten als je bij de Brandweer zit. En dat er geoefend moet worden dat zullen we weten ook.
Maar op 17 mei 2004 was de oefening behoorlijk heftig.
Een oefening met gevaarlijke stoffen.

In een aantal theorie lessen waren de procedures er al ingestampt en nu werd het tijd om het in de praktijk te brengen.
Een auto van de Gemeente kwam in botsing met een personen auto en ook werd er tijdens deze botsing nog een fietser geraakt die later verdwaast ergens in de velden bleek rond te lopen.

ChemicaliŽn overalls kwamen er aan te pas om de betrokkenen veilig bij het ongeval te verwijderen.

Een leerzame oefening, het kan altijd een keer voorkomen dat je er plotseling voor komt te staan om met ongeval met gevaarlijke stoffen om te gaan.

 

26-04-2004
Brandweer demonstratie in Kollum

Samen met de Brandweerkorpsen uit Buitenpost, Dokkum en Zwaagwesteinde organiseerde de brandweer van Kollum op maandagavond 26 april een brandweerdemonstratie.

Evenals voorgaande jaren tijdens de Kollumer Kaasdagen weer een demonstratie van de brandweer. De demonstratie had dit jaar een meer interactief karakter. Zo konden diverse zaken door onze bezoekers worden uitgeprobeerd. Ook was men in de gelegenheid een kijkje boven Kollum te nemen met de hoogwerker. Het duikteam uit Zwaagwesteinde gaf een schitterende demonstratie van haar werkzaamheden.
Samen met onze buurtkorpsen kijken wij terug op een bijzonder geslaagde demonstratie.

Langs deze weg willen wij onze collega's van Buitenpost, Dokkum en Zwaagwesteinde bedanken voor hun medewerking.

Meer foto's van onze demonstratie staan in ons fotoboek
21-02-2004
Brandweer Kollum oefent perslucht in Zuidbroek

De oefening in Zuidbroek staat jaarlijks op de agenda.
Het was dit keer het tweede "hete vuur" van deze week.
Afgelopen maandagavond op de oefenavond hebben we perslucht gelopen als voorbereiding op de oefening in Zuidbroek.
Dinsdagmorgen de grote brand aan de Voorstraat, veel perslucht gelopen en zaterdag in Zuidbroek. Het was een drukke week met veel perslucht en "hete" avonturen.

Maar de Blokker staat er nog en veel dank aan onze brandweercollega's van Buitenpost, Zwaagwesteinde en Dokkum.