Nieuws van Brandweer Kollum 2005

Update 09-04-2014

12-12-2005

Brandweer oefent in Kollumerpomp.

De brandweer heeft deze avond een realistische warme oefening gedaan in een afbraak woning in Kollumerpomp.
Met behulp van een vuurkorf hebben we gezorgd voor warmtestuwing in het pand en hebben we een realistische inzet gedaan met personen redding.

De brand was met name bedoeld voor warmte gewenning en op deze manier proberen zo realistisch mogelijk te oefenen.

3-12-2005

Sinterklaas op bezoek bij Brandweer Kollum.

Zaterdag 3 december is heeft Sinterklaas toch nog weer tijd gevonden om de kinderen van de brandweer van Kollum in de kazerne te ontmoeten.
Vanaf vier uur kwam de Sint met wel 5 zwarte Pieten in de kazerne.
Natuurlijk ging het weer niet van een leien dakje. De wegwijs Piet had de cadeaus weer op een uitzonderlijke plaats neergelegd. Hij was helemaal de weg kwijt. Met zijn allen hebben we hem opgezocht. En wat dacht je dat er aan de hand was. Die stoute Piet stond stiekem te roken, bij de cadeaus.
Hij kreeg van Sinterklaas een standje maar mocht toch mee de pakjes aan de kinderen uitdelen. Na wat liedjes te hebben gezongen begon Sinterklaas de kinderen te verwennen met de pakjes. Voor iedereen was er gelukkig een pakje. Nadat we "Dag Sinterklaasje hadden gezongen" ging de Sint met zijn Pieterbazen weer verder. En werden wij nog getrakteerd door de PruttelPiet op patat met een frikadel en natuurlijk kregen we er ook wat drinken bij. Toen alles op was kregen we nog een zakje snoep mee naar huis.
Sinterklaasje bedankt en hopelijk tot volgend jaar. 

Meer foto's van het Sinterklaasfeest staan in het Fotoboek
02-12-2005

Brandweer Kollum geeft een feestje.

Als je jarig bent geef je een feestje dat is duidelijk.
We wisten alleen niet hoe oud we waren maar door zoekwerk in de Gemeentelijke archieven zijn we tot de ontdekking gekomen dat we in 1827 als Brandweer zijn begonnen. Natuurlijk niet zoals dat nu geregeld is maar een paar mensen die waren aangewezen om bij brand zo snel mogelijk op de fiets naar de plek des onheils te gaan en daar dan de zaak proberen te blussen.

We willen onze verjaardag vieren met iedereen die de Brandweer een warm hart toedraagt. We zullen dan ook verschillende activiteiten gaan doen op 25 augustus 2007. Ja in 2007 het duurt nog even maar een goede voorbereiding is het halve werk. En we zijn er al een poosje mee bezig hoor.

We vragen daarvoor ook de medewerking van diverse ander korpsen en willen ook graag oude voertuigen of speciale voertuigen laten zien.
Heb je een Oldtimer of een speciaal voertuig klik dan hier om ons het te laten weten dat je met ons mee wilt vieren en daar ook het voertuig ten toon te stellen.

07-11-2005

Gevaarlijke stoffen.

Het is natuurlijk te hopen dat je er nooit mee te maken krijgt maar je moet er wel op voorbereid zijn. Dat de brandweer niet alleen branden blust weet zo langzamerhand iedereen wel nemen we aan.

Sinds de BB (bescherming bevolking) is opgeheven heeft de brandweer er veel taken bij gekregen. De hulpverlening loopt erg uiteen het kan gaan om een kat in de boom of een koe in de gierkelder maar het kan ook erger. Het is niet ondenkbaar dat er een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen in onze Gemeente verzeilt raakt bij een ongeval.
Natuurlijk worden altijd bij dat soort voertuigen de hoogste veiligheidseisen wel in acht genomen maar je weet het nooit.

Mocht er zo'n ongeval zich voordoen en er moeten mensen of dieren gered worden of wellicht een brand geblust bij een dergelijk ongeval dan kun je er als brandweerman niet prompt op aflopen en beginnen met een redding.

Bij de brandweer geldt natuurlijk eerst eigen veiligheid, veiligheid voor de omgeving en daarna de rest.
En bij een ongeval met gevaarlijke stoffen moeten we dan ook gebruik maken van het chemicaliŽn pak of nog een stapje hoger het gaspak.

Op deze avond hebben we de veiligheidsprocedure gevaarlijke stoffen geoefend.

Deze oefening bestaat uit 3 delen waarvan deze avond de 2e was.
De eerste oefening was op 19 september met voornamelijk theorie.
Vanavond hebben we een stukje theorie gehad met veel praktijk.

De laatste OGS (Ongeval Gevaarlijke Stoffen) zal een heuse inzet worden waarbij dus realistisch geoefend zal worden met een ongeval.31-10-2005

Oefening bedrijfsongeval.

Ook de bevelvoerder moeten getraind worden. Het was dan ook "hun" avond. In scŤne gezet was een bedrijfsongeval waarbij een werknemer wel zeer ongelukkig was terecht gekomen. Zijn been werd gespiest door een metalen buis. 
Hoe zet de bevelvoerder zijn mensen in wat is zijn plan, hoe verloopt de communicatie en vooral hoe verloopt de "redding".
Naast de bevelvoerder worden natuurlijk ook de manschappen getraind met zo'n oefening. 


De oefening werd gehouden op het terrein van de Gemeente Kollumerland waar een lege container als "scene" werd gebruikt.

Op deze avond werden twee oefeningen gehouden.
De tweede oefening was ook een bedrijfsongeval maar weer heel anders van aard.
Hierbij was een werknemer onder een rollende container blijven steken.
Hierbij was ook weer inventiviteit nodig van de bevelvoerder en zijn manschappen. 

Dit werd een oefening met de luchtkussen om het "slachtoffer" te bevrijden. Stabilisatie van de container en een goed overleg tussen de diverse manschappen is hierbij weer van groot belang.

Het was een mooie oefening en leerzame avond.

17-10-2005

Oefening werken op hoogte


Je ontkomt er niet aan, ook de brandweer moet veilig werken. De hoge risico's van ons vak moet je niet tarten dus veilig werken is een eerste vereiste bij het brandweer vak.
Vanavond hebben we geoefend met het veilig werken op hoogte. Met redlijnen zijn we druk in de weer geweest om ons deze techniek eigen te maken. Natuurlijk zijn er voor de Brandweer wel wat vrijstellingen in verband met een snelle inzet, maar daar waar snelheid geen eerste vereiste is zal ook de Brandweer aangelijnt moeten werken.

26-09-2005

Brandweer Kollum op bezoek bij de Brandweer van de Vliegbasis..Wat doe je als een F-16 in je verzorgingsgebied neervalt? Waar moet je op letten wat zijn de gevaren wie moet je allemaal inlichten en wat moet je vooral NIET doen. Nou we hebben het geweten tijdens ons bezoek aan de collega's van de brandweer op de Vliegbasis Leeuwarden.
Na een hartelijke ontvangst met een bakje koffie met gebak kregen we een theoretische voorlichting over alle vliegende zaken die men op de basis aantreft. Daarna werden we in 2 groepen ingedeeld. De ene groep naar een F-16 om de praktische zaken te bekijken van een F-16 en de andere groep kreeg uitleg over de CraschTender waarmee de brandweer op de vliegbasis de branden moet blussen. Een rit op de CraschTender stond natuurlijk ook op het programma, helaas een vlucht met de F-16 zat er niet in. Een zeer leerzame avond op de vliegbasis en we bedanken het personeel van de brandweer hartelijk voor hun uitleg


19-09-2005

Brandweer Kollum oefent met chemiepakken.

Je kunt van alles verwachten als je bij de brandweer bent. Ook een ongeval met bijvoorbeeld een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen. Je kunt er dan natuurlijk niet in je normale kloffie op af gaan. Tenzij je natuurlijk bestand bent tegen gevaarlijke stoffen. Aangezien de eigen veiligheid voorop staat en het meestal niet duidelijk is met welke stof we te maken hebben is het korps voorzien van chemiepakken waar we op deze avond dan ook mee geoefend hebben.
Een heel ritueel op zich om zo'n pak alleen al aan te krijgen. Zonder hulp van je maat zal het je dan ook niet lukken om zo'n pak aan te doen.

13-09-2005

Brandweer Kollum oefent met kettingzaak en valbeveilging.

De doelstelling van deze avond was (veilig) werken met de motor kettingzaag.
Door een collega brandweerman waren een aantal bomen beschikbaar gesteld op zijn erf die hij ivm ruimte gebrek graag verwijderd wilde hebben. De benodigde kapvergunningen waren uiteraard aanwezig. Omdat een grote boom eerst gesnoeid moest worden hebben we gekozen voor de (hand)spanzaag ivm veiligheid. Met een draaiende motor kettingzaag in een boom leek ons iets te gevaarlijk. Uiteraard was de brandweerman gezekerd middels een valgordel ivm veilig werken op hoogte. Nadat we de takken had doorgezaagd en wij deze dmv een touw gecontroleerd konden laten vallen, werden deze op de grond met de motorketting zaag in mootjes gezaagd waarna we de boomstam ook om konden zagen. Gezien de hoge mate van veiligheid die in in acht werd genomen tijdens de oefening kunnen we spreken van een geslaagde oefening
01-09-2005

Brandweer Kollum geeft DEMO bij Zwembad Het Paradyske

Op uitnodiging van zwembad het Paradyske waren hebben wij donderdag 1 september een demo gegevens aan de deelnemers van de Zwemvierdaagse.

Tijdens de demonstratie hebben we onze boot laten zien waarmee wij tijdens waterongevallen bijvoorbeeld  mensen/dieren uit het water kunnen halen.

Tevens was de brandweerauto van binnen en van buiten de bezichtigen en werd er uitleg gegeven over de diverse mogelijkheden die het voertuig biedt. En natuurlijk mocht de aanwezige jeugd spuiten met de hogedruk. 

Als afsluiting moest er natuurlijk ook nog vuur te zien zijn. De "vlam in de pan" is daarvoor een prima middel. Zo konden de aanwezigen zien wat je moet doen als de vlam in de pan komt maar ook vooral wat je NIET moet doen. Een klein kopje water is voldoende om een steekvlam te krijgen zoals op de foto te zien is.

Na afloop kregen alle kinderen een kleurplaat en een bouwplaat van een brandweerauto mee naar huis.

Meer foto's van de demonstratie vindt je in het fotoboek
Op de foto de "vlam in de pan"
  22-07-2005

Maximale veiligheid tijdens de vakanties

Om een maximale veiligheid aan de bewoners van onze gemeente te bieden en tevens aan de gemeente Achtkarspelen worden in de vakantieperiode beide korpsen gealarmeerd. Dat wil zeggen bij een alarmmelding voor zowel in Achtkarspelen als in Kollumerland kunt u de komende weken beide korpsen tegenkomen.

Dat heeft niets te maken met de ernst van de brand of ongeval dat heeft te maken dat ook brandweermensen op vakantie zijn. En om uw maximale veiligheid te kunnen bieden worden er zoveel nog beschikbare mensen opgepiept. Het lijkt dan meestal meer dan het is veel voertuigen maar het aantal brandweerlieden valt in de vakanties dan vaak wel mee.

18-06-2005

Dokkumer Brandweer Rally 2005

De personeelsvereniging van de Brandweer van Dokkum organiseerde op 18 juni de 28e brandweerrally. Er deden 25 korpsen aan dit jaarlijkse festijn mee.
Het was als vanouds weer een prachtige dag met mooie spellen en prima weer.

De einduitslag van de rally:
1e Hallum
2e Ajum
3e Steenwijk en 
4e Kollum

Voor meer foto's kijk je in het fotoboek.
(foto's Siebe de Jong)

meer foto's in het fotoboek

07-06-2005

Brandweer op bezoek bij de Rotary Kollum e.o

De Brandweer van Kollum is op 7 juni op bezoek geweest bij de Rotary Kollum e.o.. Voorafgaand aan een demonstratie door de vrijwilligers van hun nieuwste aanwinst: de nieuwe MAN tankautospuit waarin de laatste innovaties op brandweergebied zijn aangebracht, is door commandant Henk van der Veen van de Brandweer Noordoost Frysl‚n een presentatie gehouden. De titel hiervan was: ďDe Brandweer, een dynamisch bedrijf zonder sluitingstijdenĒ. Hierbij is iets verteld over de taken van de Brandweer, de organisatie en brandpreventie. De Brandweer is eigenlijk net een gewoon bedrijf, maar dan een bedrijf met in hoofdzaak vrijwilligers medewerkers en een kleine formatie beroepspersoneel dat belast is met ondersteuning van de vrijwilligers en brandpreventie. Aan de hand van concrete voorbeelden en vragen uit de zaal ontstond er een levendige overdracht van informatie. Het doel om een tipje van sluier rond het brandweerwerk op te lichten is gehoord de reacties zeer zeker geslaagd. Na de theorie volgde aanschouwelijk onderwijs en instructie door de vrijwilligers van de blusgroep Kollum die het gezelschap opdeelden in kleine groepjes en op deze wijze alles vertelden over het daadwerkelijke repressieve werk van de brandweer.
Foto: Jan Schaafsma 30-5-2005

Op 30 mei waren we door Triton Duikopleidingen uitgenodigd voor een introductie duikcursus in het buitenbad te Electra.

Na een korte theorie cursus van Jan Schaafsma werd het tijd in het water te gaan. Na uitleg van Jan van Dijk werden we uiteindelijk in de pakken gehesen. Schoenen aan, duikbril op en ademlucht op de rug en we konden los. Na nog enkele praktische tips en trucks konden we zelfstandig in het ondiepe gedeelte naar hartelust rond zweven.
Dat is even wennen, sommigen kwamen weer bovendrijven als een dode vis. Het is dus moeilijker dan het lijkt maar het was een bijzonder leuke cursus.

Voor de brandweertaken hebben we er verder niet veel aan omdat dat toch een heel andere manier van duiken is maar daar was dit ook niet om begonnen. We hebben nu wel meegemaakt hoe het is om te duiken en we waren dan ook dol enthousiast. Na ook in het diepe gedeelte te hebben gezwommen (en natuurlijk de nodige foto's) was de tijd omgevlogen en moesten we ons weer melden bij de kazerne.

Wij danken Jan Schaafsma en Jan van Dijk hartelijk voor hun uitnodiging, uitleg en warm onthaal, het was prachtig en zeker aan te bevelen.

Voor meer foto's van het duikavontuur kun je in het fotoboek kijken.
27-5-2005

Nieuw lid bij Brandweer Kollum

Per 1 mei is Jelle van der Valle toegevoegd aan het Kollumer Brandweerkorps.
Jelle is werkzaam bij drukkerij Banda en zal in dit najaar starten met de cursus brandwacht.

23-5-2005.

Diploma's voor de brandweermannen van Kollum

Tijdens het halfjaarlijkse korpsoverleg werden er door commandant Henk van der Veen diverse certificaten en diploma's uitgereikt.
Jeffrey Keesman en Martin Schinkel zijn brandwacht 1e klas geworden en Peter Zijlstra en Sander Bosma ontvingen het certificaat Onderbrandmeester module Organisatie en Sociale vaardigheden.

18-4-2005Brandweer van Kollum op bezoek bij Ajax Fire GroningenOp maandag avond 18 april is het gehele korps naar Ajax Fire in Groningen geweest voor een demonstratie in kleine blusmiddelen. 
Een praatje vooraf over het ontstaan van het bedrijf en welke producten het bedrijf maakt en heeft gemaakt.
Daarna een rondleiding door het bedrijf en als klap op de vuurpijl natuurlijk de daadwerkelijke toepassing van de kleine blusmiddelen. Diverse branden konden we in de daarvoor speciaal ingerichte container blussen met de blusmiddelen van Ajax.


Nog even napraten onder het genot van een hapje en een drankje maakte deze avond voor de Kollumer Brandweer een leerzame avond waar we weer veel hebben opgestoken.Op de foto's het blussen van diverse branden waaronder een vloeistofbrand en een computerbrand.
13-4-2005

Brandweer op bezoek bij Julianaschool in Kollum

Op woensdag 13 april was de Brandweer van Kollum te gast
bij de Julianaschool in Kollum.
Ongeveer 60 kleuters waren in het gymlokaal aanwezig.
Albert Hoof vertelde over de brandweer en drukte de kinderen
op het hart dat ze nooit met vuur mochten spelen.

Daarna kreeg Juf het brandweer uitruk pak aan compleet
met ademlucht.

Na het verhaal in de gymzaal kwam natuurlijk het mooiste
waar de kinderen op hadden gewacht.
Een ritje met sirene en blauwe zwaailampen was natuurlijk
prachtig, daarna mochten de kinderen nog met de hoge druk
spuit spuiten.

Een foto reportage van het bezoek aan de Julianaschool staat in
het fotoboek.
07-03-2005

Andries Detmar 25 jaar bij de Kollumer Brandweer.

Andries Detmar, een van de oud gedienden bij het Kollumer Korps zit 25 jaar bij de Kollumer Brandweer. Tijdens de oefenavond hebben we het even "gevierd" en hem namens de ploeg zijn favoriete slokje aangeboden.
Tijdens een andere officiŽle gelegenheid zal hij natuurlijk ook de oorkonde met bijbehoren ontvangen.

07-03-2005

Oefening bij Kollumer Koerier.

Ook in 2005 blijven we gewoon oefenen. Inzet was een brandende bus bij de Kollumer Koerier met ergens in het pand een slachtoffer.
Een inzet met blussen en perslucht en redding natuurlijk.
Tevens kwam uitvoerig de communicatie aanbod zowel op de "site" als ook het C2000 systeem werd uitvoerig gebruikt en getest.

05-02-2005

Personeelsfeest van Brandweer Kollum

5 Februari 2005 had de personeelsvereniging van de brandweer van Kollumerland een personeelsfeest georganiseerd. Tijdens dit personeelsfeest worden ook altijd de plichtplegingen uitgevoerd zoals afscheid nemen van "oude" brandweermannen en jubilarissen en natuurlijk ook aandacht voor de behaalde diploma's.
Een uitgebreide verslag van de officiŽle gebeurtenissen stond in de Kollumer Courant door op de link te klikken ga je naar het verslag. Het artikel is vrij groot en wordt in een apart venster geopend.

Een foto van de afscheid nemende brandweermannen zie je hiernaast, vergezeld door de 12,5 jarige jubilarissen. 
Op de foto vlnr: Jan Boersma, Andries Oppersma (12,5 jr), Sjoerd v/d Ploeg (12,5 jr), Thomas Bruining en Arie Bosma.

Meer foto's van het personeelsfeest vind je in het fotoboek.
Klik hier om een kijkje te nemen op de site van PD5HW te Wolvega 30-01-2005

P2000

Het nieuwe C2000 netwerk wat inmiddels ook door ons korps wordt gebruikt is volop in werking. In tegenstelling tot wat er veel over gezegd wordt werkt het systeem prima. Het is even wennen, maar met veel oefenen krijgen we het wel onder de knie. Het nadeel (of voordeel tis maar hoe je het bekijkt) is dat er niet meer meegeluisterd kan worden. Het oppiepen is echter nog volgens het oude alarmsysteem en dat kan nog wel meegeluisterd worden. Maar ook dat zal binnenkort niet meer kunnen omdat ook het alarmnetwerk gedigitaliseerd wordt. In verschillende delen van het land is dit netwerk al actief. Ook Friesland zal er binnen niet al te lange termijn mee starten. De tests zijn al geweest het wachten is nu op de juiste apparatuur die alle brandweermensen van Friesland moeten hebben.
Meeluisteren is er straks niet meer bij, maar je kunt de alarmmeldingen wel nakijken. Sinds vandaag is er via menubalk P2000 naar de alarmoproepen te KIJKEN.
Zendamateur PD5HW vangt de signalen op en plaatst die op zijn eigen website.
Met toestemming van PD5HW hebben wij de alarmmeldingen van Friesland ingelinkt op onze site. Op de site van PD5HW kun je echter de alarmmeldingen van het gehele land volgen. Beslist het bekijken waard. En zo blijf je ook nog een beetje op de hoogte.

25-01-2005

Hilbrand Visser ontvangt diploma Hoofd Brandwacht

Sinds kort bij de brandweer van Kollumerland zijn Henk van der Veen als commandant en Hilbrand Visser als manschap.
We hebben op deze dinsdagavond kennis gemaakt met onze nieuwe brandweer commandant Henk van der Veen. Voor de brandweermensen in Friesland en daarbuiten geen onbekende. In het kader van de NOF samenwerking tussen de brandweerkorpsen is Henk van der Veen nu regionaal commandant.
Hilbrand Visser was al geruime tijd brandweerman bij het brandweerkorps Buitenpost. Omdat hij naar Kollum is verhuist is hij ook verhuist van korps.
Tijdens deze kennismakingsavond kreeg hij ook zijn diploma van Hoofd Brandwacht uitgereikt van Henk van der Veen.
Op de foto: links Hilbrand Visser en Henk van der Veen.

01-01-2005

Brandweer Kollum heeft zijn eigen logo.

Het Logo van de Brandweer van Kollum is klaar.
Vanaf heden zijn de brandweerlieden van Kollum extra te herkennen aan het logo wat hier links staat afgebeeld.