Nieuws van Brandweer Kollum 2006

Update 09-04-2014

Laatste nieuws van Waldnet klik hier

18-12-2006

Oefening ongeval met auto bij Starko Kolum.

Gelukkig dit jaar niet vaak voorgekomen, een ongeval met beknelling waarbij inzittenden door ons uit de auto "geknipt" moeten worden. Maar toch blijven oefenen want je weet het maar nooit.
Starko Kollum had deze avond zijn loods beschikbaar gesteld om te oefenen aan het bevrijden van mensen uit een auto. Beetje gemakkelijk gemaakt door binnen te oefenen waarbij de weersinvloeden even uitgeschakeld konden worden en zo de oefenstof rustig doorgenomen kon worden. De oefening zelf was minder gemakkelijk want de oefenleiders (onze eigen brandweermensen) hadden het wel zo moeilijk gemaakt dat er eerst toch een rustig overlegd moest worden wat nu de juiste methode was om de redding te gaan doen.
Een heftruk met volle gang in de zijkant van een auto gereden en bovendien een stalen constructie op het dak van de auto. Realistisch? wellicht niet helemaal maar wel moeilijk gemaakt zodat we gedwongen waren er goed over na te denken hoe nu de redding uit te voeren, en niet zo gemakkelijk konden beginnen te knippen. Een goede oefening waarbij vindingrijkheid en toepassing van diverse hulpmiddelen uitvoerig aan bod kwamen.
Natuurlijk wordt STARKO bedankt voor de medewerking en beschikbaarstelling van hun bedrijfspand.

Meer foto's van de oefening staan in het fotoboek.
08-12-2006

Met de actie "Vul je Vak" naar SC Heerenveen

Vrijdagavond 8 december speelde SC Heerenveen tegen Roda. De Gemeente Kollumerland had de primeur van de actie "Vul je Vak" van SC Heerenveen. In colonne met 13 bussen, 7 vrachtwagen van Nienhuis en 2 brandweerwagens zijn we vanuit Kollum naar Heerenveen vertrokken.
Wij mochten mee voor de begeleiding en natuurlijk ook naar de wedstrijd. Natuurlijk hadden we onderweg veel bekijks met deze lange "trein". En dat mocht ook wel dat het voor Heerenveen een promotie actie is is natuurlijk duidelijk maar ook wij hadden het doel om Kollumerland met zijn allen te promoten en daar zijn we behoorlijk in geslaagd.
Op de tribune hadden we groene, rode, en gele petten op en kregen we lichtbuisjes in dezelfde kleuren waarbij de vlag van Kollumerland op de tribune werd uitgebeeld.
Een fantastisch gebeuren waaraan wij graag onze medewerking hebben verleent. In de media zal er genoeg over geschreven worden.

Op de foto de Kollumer tribune.
02-12-2006

Sinterklaas op bezoek bij de Brandweer van Kollum

Hij was er weer die goede oude Sint, de vrind van ieder kind.
Onze brandweer kinderen zijn dit jaar weer niet vergeten door de goedheilig man.
Samen met wel 5 zwarte pieten kwam hij een bezoek brengen aan de brandweerkazerne waar alle kinderen na het zingen van veel liedjes met smart op hem zaten te wachten.

Allereerst mochten de kinderen een voor een bij Sinterklaas komen en mochten ze een tekening geven en maakte de Sint een praatje met de kinderen. De kinderen werden allemaal getrakteerd om een dikke zak snoep en natuurlijk pepernoten.

Toen bleek dat de pakjes Piet weer eens lollig was geweest en alle pakjes van de kinderen had verstopt. Met zijn allen zijn we toen maar op zoek gegaan naar de pakjes. Toen we de zak met pakjes gevonden hadden deelden Sint en de Pieterbazen deze snel uit zodat we ze konden gaan uitpakken. Iedereen was natuurlijk zeer tevreden over zijn of haar pakje. Toen de Sint weer weg ging, onder het zingen van, "dag Sinterklaasje..." verraste hij de kinderen nog met heerlijke patat met een frikadel en een heerlijk glaasje ranja.

17-11-2006

Brandweer Kollum doet mee aan Brandweer Survival Appelscha

Voor het eerst doet een groep van Kollum mee aan de Brandweer Survival te Appelscha. We wisten niet wat ons de wachten stond want we hadden immers geen ervaring. En dat is ook gebleken. De groep was zeker in staat deze fysiek zware toch te lopen maar toch werden door gemis aan ervaring aardig wat uren straftijd bijgeteld door het missen van cruciale controleposten.
Een prachtige nacht waarbij we veel lol hebben gehad en nu tenminste weten hoe het werkt. We zullen zeker volgend jaar weer aan de start verschijnen van deze nachtelijke happening.

We starten om ongeveer 21:00 uur en waren om ongeveer 06:00 uur weer terug bij het startpunt. Na een kop soep en een biertje zijn we weer naar Kollum gereden.
De ploeg bestond uit: Peter Zijlstra, Andre Gietema, Martin Schinkel, Siebe de Jong, Hilbrand Visser en Jelle van der Valle met als verzorgers Jeffrey Keesman en Andries Oppersma.

In het fotoboek staan een aantal foto's van de tocht.


(Weer terug van de tocht der tochten)
23-10-2006

Jappie Wijma geeft voorlichting over schoorstenen.

Deze maandag kwam Jappie Wijma van Schoorsteenvegersbedrijf Wijma uit Twijzel bij ons op bezoek om ons voor te lichten over diverse soorten schoorstenen en schoorsteenbranden en hoe ze vaak ontstaan.

Dat we deze niet met water mogen blussen wisten we natuurlijk al lang maar Jappie wist deze avond op zeer boeiende wijze in te kleden met zijn kennis en humor over het juist handelen bij schoorsteenbranden en wat we allemaal kunnen verwachten bij constructiefouten bij de aanleg van schoorstenen.

Voor meer informatie over schoorstenen en schoorsteenbranden kunt u op deze site informatie vinden bij dokumentatie of de rubriek algemeen.

Ook kunt u terecht op de website van Wijma Twijzel

09-10-2006

Oefening Flash-over in Wijster

Na de theorie avond vorige week waarin de verschijnselen van Back Draft en Flashover zijn behandeld werd het natuurlijk ook tijd om de theorie te aanschouwen in de praktijk.
In het oefencentrum te Wijster kregen we te maken met de hete verschijnselen van een Flashover of eigenlijk in dit geval de Back Draft.
In een container wordt in een speciale oven de temperatuur naar een 700 a 800 graden gebracht waarbij de condities van een flashover kunnen worden nagebootst.
In principe ontstaat bij elke uitslaande brand een flashover, als we bij een brand komen en deze flashover is nog niet geweest moeten we er dus op verdacht zijn dat deze nog kan ontstaan tijdens een binnen aanval.
Een leerzame oefenavond, maar dat zijn ze eigenlijk altijd.
18-09-2006

Brandweer Friesland oefent OGS (ongeval gevaarlijke stoffen)

Een stevige oefening voor de Friese Korpsen. Bij Enitor in Buitenpost was door de oefenleiding een grote oefening in scène gezet waaraan de korpsen een flinke kluif hadden. Deze oefening was over drie dagen verdeeld zodat elk korps zijn beurt kreeg. Maandag avond 18 september waren wij aan de beurt en wij kregen ook nog de eerst inzet voor de kiezen. Een ongeval met gevaarlijke stoffen komt gelukkig niet vaak voor maar toch zul je het moeten oefenen. Erg omzichtig te werk gaan in belangrijk omdat je in het begin stadium vaak niet weet om welke stof(fen) het gaat. Een zeer leerzame oefening waarbij we weer veel hebben geleerd en daar is het oefenen natuurlijk ook voor.


Lees meer in het artikel van de LC door hier te klikken
04-09-2006

Oefening Perslucht bij Luinstra's Fietsen te Kollum

Een stevige persluchtoefening hadden we op stapel staan, zo'n eentje waar je veel dingen over het hoofd kunt zien. Altijd mooi dat er middenstanders zijn die hun pand beschikbaar stellen voor oefeningen voor de brandweer. Luinstra's Fietsen te Kollum was deze avond zeer gastvrij voor de Kollumer Brandweer en stelde het pand beschikbaar om deze oefening te doen.
We kunnen wel zeggen dat deze oefening weer zeer geslaagd was en nadien hadden bij Luinstra zeker niet te klagen over het natje en het droogje. Prima toch?

24-07-2006

Hulpverleningsoefening bij Barkmeijer houthandel te Kollum

Blijven oefenen is het motto en zo kunnen tevens de nieuwe brandweerlieden leren omgaan met het gereedschap. Op deze maandagavond was het Barkmeijer die zijn terrein beschikbaar stelde om deze oefening te draaien. Samen met Barkmeijer was een bedrijfsongeval met een personenauto in elkaar gezet. We konden naar hartelust oefenen met ons gereedschap maar ook de diverse technieken kwamen weer aan de orde.

Meer foto's vindt je tijdelijk in het on-line fotoboek.
24-07-2006

Age Bruining levert de pieper in

Maandag 24 juli heeft Age Bruining in het bijzijn van de korpsleden zijn alarmpieper ingeleverd. Na meer dan 36 jaar trouwe dienst aan de Brandweer stopt Age om met FLO te gaan, voor wat de brandweer betreft dan.
Altijd een emotioneel moment, niet alleen voor Age maar ook voor de korpsleden. Wij zullen tijdens de uitrukken zijn "zaklampen bij jim steke" wel missen.|
Op de foto levert Age zijn pieper in bij Albert Tjerk die zijn taken als kazerne commandant overneemt.
16-07-2006

Website van de Brandweer van Kollum geüpgraded.

We liepen er een beetje uit met onze ruimte, maar dat is nu achter de rug. We kunnen er voorlopig weer jaren tegenaan.
Sinds dit weekend is de site die sinds oktober 2002 in de "lucht" te groot geworden voor zijn jasje, waarbij het noodzakelijk was de opslagruimte te vergroten. We gebruiken natuurlijk veel beeldmateriaal omdat een plaatje meer zegt dan een praatje en daarom hebben we nu ook een online fotoboek. Wat is er nu anders dan het oude fotoboek nou dat is eenvoudig. De uitrukfoto's komen in het ON-Line fotoboek (tijdelijk) te staan waarbij de mooiste foto uiteindelijk bij de uitrukken staat. Mocht het zo'n spectaculaire inzet zijn geweest nemen we hem op in het definitieve fotoboek. Het oude fotoboek blijft gewoon bestaan en zal ook regelmatig worden aangepast.
Foto Roelof Stroetinga. Age Bruining geridderd in de orde van Oranje Nassau 04-07-2006

Age Bruining Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Op 2 juli 2006 heeft Age Bruining de leeftijd van 55 jaar bereikt en dat wil bij de brandweer dan zeggen dat je functioneel leeftijds ontslag krijgt. Na een periode van meer dan 36 jaar bij de brandweer trekt Age na 31 juli 2006 zijn uitrukpak niet meer aan.
Met collega's hebben we Age verrast op weg naar een zogenaamde vergadering in Dokkum bij Dokkumer Nieuwe Zijlen (de gemeentegrens), daarna is hij via een route in de Gemeente ontvoerd naar het Gemeentehuis waar familieleden, bekenden, collega's en andere genodigden hem opwachten voor een officiële huldiging.
Het heeft Hare Majesteit de Koningin behaagd Age Bruining te Ridderen in de Orde van Oranje Nassau en bovendien heeft hij een speld gekregen van Ministerie van Binnenlandse zaken voor 35 jaar trouwe brandweerdienst.

Foto's van deze gelegenheid komen nog in het fotoboek.
03-07-2006

Brandweer Kollum oefent samen met Brandweer Zwaagwesteinde.


De brandweer van Kollum oefende deze avond met een ongeval met boten en ter plaatse en vroeg zij assistentie van Zwaagwesteinde. Er was een plezierjacht op een motorboot gevaren, waarbij brand uit was gebroken. Één van de opvarenden was in paniek in het water gesprongen en kon zich maar ter nauwernood boven water houden. Met behulp van de beide blusgroepen en de duikers was men de situatie snel meester, en nadat er ook nog een hond van het brandende schip was gered kon er worden ingerukt.

Gelukkig bleek alles in séne gezet te zijn, al was niet iedereen daarvan op de hoogte. Één omstander had 112 gebeld en een daadwerkelijke brand doorgegeven. Omdat de meldkamer niet van de oefening op de hoogte was gesteld werd er een alarmering naar de piepers gestuurd. 
Meer foto's in het fotoboek
02-07-2006

Diverse natuurbrandjes

Door het hete- en droge weer van de afgelopen dagen wordt het erg droog op de grond en neemt de kans op een natuurbrand erg toe.

Wij zijn de afgelopen 2 dagen dan ook al met 4 brandjes geconfronteerd. Je zult een brandweerman niet gauw horen klagen over een uitruk meer of minder want daar is hij tenslotte voor getraind en natuurlijk wil je dan ook uitrukken.

De brandjes die we gehad hebben zijn klein van stuk en leverden geen gevaar op voor mens, dier of have. Toch is het uitkijken geblazen nu met het achteloos weggooien van een nog brandende sigaret.

foto: Henk Koster RadioNOF

10-06-2006

29e Dokkumer Brandweerrally

Ook dit jaar heeft het Kollumer Brandweerkorps weer meegedaan aan de Brandweerrally, die jaarlijks door de PV van de brandweer van Dokkum wordt georganiseerd. Het was weer een zeer geslaagde dag met bijzonder mooi weer en leuke onderdelen.
Er deden dit jaar 19 korpsen mee aan de rally en na de diverse onderdelen konden we samen met alle ploegen nog napraten onder het genot van een drankje en natuurlijk de traditionele nasi. De Kealpoaten verzorgden een daverend stuk muziek. Wij zijn dit keer 9e geworden. De dag wordt afgesloten met een defilé door Dokkum waarbij menig omstaander dit jaar nu eens probeerde de brandweermannen nat te spuiten met Supersoakers. Veel publieke belangstelling dus maar dat zie je wel op de videoimpressie.

Een impressie van een dag brandweerrally komt later op deze website te staan maar alle foto's zijn nog niet binnen en de video is nog niet klaar
(C) Fotoburo Stroetinga 09-06-2006

Remko Rekker en Ieteke Beerda trouwen op 9 juni 2006.

Collega brandweerman Remko is vrijdag 9 juni in het huwelijk getreden met zijn Ieteke.
Voor ons natuurlijk een goede reden om hem te trakteren op een ritje met onze eigen TT-Ford uit 1924.
Met "toeters en bellen" hebben we Remko en Ieteke vanaf buurtcentrum De Colle via een route door Kollum naar Garage Bosgra - Beerda gebracht. In de showroom van deze garage was hun bruiloftsfeest en dat was een prima locatie voor een nog beter feest.
We wensen Remko en Ieteke veel geluk.

De foto is gemaakt door Roelof Stroetinga

29-05-2006

Oefening Watertransport in Veenklooster.

Een gebied waar het water soms moeilijk te krijgen is en er hoogstwaarschijnlijk van de brandkraan water gehaald moet worden is het niet altijd vanzelfsprekend dat er ook een brandkraan dicht in de buurt is. Vandaar dat we geoefend hebben met watertransport (met eigen middelen) over een afstand van 300 meter.
Tevens was er om de oefening "leuker" te maken ook nog een slachtoffer in een "brandende" schuur die gered moest worden.
Dat ook particulieren hun terrein en have beschikbaar stellen voor het oefenen van de brandweer is natuurlijk schitterend. We konden dan ook naar hartelust realistisch oefenen waarbij de eigenaar ook driftig mee gedaan heeft in het oefenen.
Het watertransport is boven verwachting gegaan. Wij bleken in zeer korte tijd in staat te zijn een flinke hoeveelheid water beschikbaar te hebben over een grote afstand.

Een fotoreportage staat in het fotoboek
23-05-2006

Veel certificaten tijdens de jaarvergadering

Op 23 mei was de jaarlijkse vergadering met de commandant en burgemeester met de Kollumer Brandweer.
Zo werd het jaarverslag 2005 door commandant Henk van der Veen uitgereikt aan Burgemeester Bilker en daarna aan de brandweerlieden van het korps.
Tevens werden diverse certificaten uitgereikt voor de studiebollen tw:
Sander Bosma module materieel Onderbrandmeester
Peter Zijlstra module materieel Onderbrandmeester
Martin Schinkel module hulpverlening HoofdBrandwachT
Remko Rekker module repressie en hulverlening HoofdBrandwachT
Siebe de Jong module hulpverlening Brandwacht 1e klas en theorie Brandweer Chauffeur.
Jeffrey Keesman (niet aanwezig) module hulpverlening HoofdBrandwachT

De video is verwijderd op 15 december 2007 23-05-2006

Brandweer Kollum sluit oefening Saver af.

Op deze oefenavond sluit de brandweer van Kollum een lange reeks oefeningen Hulpverlening af met een eindoefening in Dokkum.
Bij de brandweerkazerne in Dokkum is een ongeval geprepareerd met 2 personen auto's en 2 vrachtwagens waarbij de brandweer van Kollum en Buitenpost kunnen oefenen.
In de voertuigen zitten Lotus slachtoffers die het ongeval nog echter maken waarbij er dus zeer realistisch geoefend kan worden. Samen met ambulance personeel moest deze "klus" geklaard worden.

Van deze oefening is een video gemaakt. In het fotoboek staat een link om deze video te starten voor de Windows Media Player.
Een snelle internet verbinding is hierbij wel handig.
De video is op 15 december 2007 van het web verwijderd
24-04-2006

Oefenen met gevaarlijke stoffen

Op maandag 24 april stond er weer een oefening met gevaarlijke stoffen op het programma. Het "droog"oefenen (de theorie dus) was al diverse malen beoefend maar het moest ook nog in de praktijk gebracht worden. Zo kregen we dus een ongeval met gevaarlijke stoffen gemeld op de vuil laad- en losplaats van de Gemeente Kollumerland.

Opletten dat je goede dingen doet. Veiligheid in acht nemen vooral voor je zelf maar natuurlijk ook voor de eventuele slachtoffers.

Aan- en uitkleed procedures van de chemicaliën overalls en natuurlijk het ontsmettingsveld kwamen allemaal aan de orde.

Op de foto de inzet van de nrs 1 en 2 richting het ongeval.
4-3-2006

Personeelsfeest van Brandweer Kollum

Zaterdag 4 maart heeft de Personeelsvereniging van de Brandweer van Kollum een feestavond georganiseerd in Old Dutch in Zwaagwesteinde.
Een gezellige avond met de partners. 
Na de opening van Burgemeester Bilker werden diverse diploma's uitgereikt aan de korpsleden. 

Andries Detmar ontvangt, uit handen van Burgemeerster Bilker, van de de minister een oorkonde en speldje voor 25 jaar Brandweerdienst (zie foto)

Na de officiële handelingen hebben we met zijn allen spelletjes gedaan en een warm en koud buffet liet zich goed smaken en er werd ook gedanst.
Het was een gezellige avond.

De foto's staan in het fotoboek.
15-02-2006

Brandweer Kollum op bezoek bij Basisschool "De Tarissing"


Op de basisschool de Tarissing in Oudwoude is de afgelopen tijd druk gewerkt aan een project beroepen. In het kader daarvan is de brandweer van Kollum uitgenodigd om eens te laten zien wat de Brandweer allemaal doet.
Van groep 1 t/m groep 7 mochten de kinderen zelf voor Brandweerman/vrouw spelen en natuurlijk ook met water spuiten. De brandweerauto werd helemaal van binnen en van buiten bekeken en als klap op de vuurpijl mochten de kinderen natuurlijk een ritje meemaken in de brandweerauto met zwaailichten en sirene. Aan de blije gezichten hebben wij kunnen zien dat de kinderen ervan hebben genoten en dat geldt ook voor ons. De leerlingen van groep 1 en 2 hadden voor ons een prachtige herinneringsmedaille gemaakt die een plaatsje krijgen in de kazerne. In het programma Hea van Omrop Fryslan is aandacht besteed aan het project van de Tarissing
Meer foto's en video in het Fotoboek bij Diversen
30-1-2006

Brandweer sluit EHBO af met realistische oefening.

De eerste maand van het jaar staat traditie getrouw altijd in het teken van de EHBO of levensreddende handelingen bij de Brandweermensen van Kollum.
Ook dit jaar hebben we van docent Hans Douwes weer de nodige zaken op gestoken, opgefrist en geoefend.
Dit jaar was de eindoefening en realistische oefening bij Drukkerij Banda in Kollum waar ook 2 van onze brandweerlieden werkzaam zijn.