Nieuws van Brandweer Kollum 2007

Update 09-04-2014

10 december 2007

Oefening met dieren.

Dat de brandweer er niet alleen is voor het blussen van branden is inmiddels bekend hopen we. Ook voor het redden van mensen wordt regelmatig de brandweer ingeschakeld. Maar ook dieren worden door de brandweer gered in benarde situaties.

Peter Egberink van het DAP uit Dokkum geeft ons deze avond les in het redden van dieren en waar je op moet letten en vooral wat je beter kunt laten bij het helpen van dieren.

De avond begint met een behoorlijk stuk theorie en daarna gaan we ter plaatse om met een koe en daarna een paard te oefenen. Zeer leerzaam.
1 december 2007

Sinterklaas op bezoek bij de Brandweer.

Natuurlijk was ook dit jaar de goedheiligman Sinterklaas de kinderen van de brandweer niet vergeten.
Na eerst in de voorstraat van Kollum even wat "geregeld" te hebben kwam hij de kinderen een bezoekje brengen.
Uiteraard was hij ook dit jaar de cadeautjes niet vergeten alleen waren die door de Hoofdpiet bovenin de kazerne opgehangen, hij was het natuurlijk weer vergeten waar hij ze had verstop. De kinderen moesten zodoende op zoek naar de cadeautjes.
In de kazerne werd flink gezongen en gesnoept van al het lekkers. Tenslotte kwam er een einde aan het feest doordat de "Pruttelpiet" voor patat en frikadellen had gezorgd. 


meer foto's in het fotoboek
1 december 2007

tekst: Jan Beets

KOLLUM - Hoe druk Sinterklaas en zijn Pieten het deze dagen ook heeft, een bezoek aan de brandweerkazerne in Kollum wordt nooit over geslagen. Zo ook zaterdagmiddag kwam de Sint weer naar Kollum om de kinderen van de leden van de vrijwillige brandweer een leuke middag te bezorgen. Hieraan voorafgaand bracht de goedheiligman even snel een bezoek aan kapsalon Johan aan de Voorstraat in Kollum.

Hier kreeg de baard en het kapsel, wat door de wind geheel verwaaid was, even een opknap beurt. Intussen waren de pieten behoorlijk ontstemt van de etalage van de Kapsalon. Hier schitteren al ver voor vijf december, de kerstballen en lichtjes voor het kerstfeest. Reden genoeg voor de pieten om de ramen dicht te plakken.

Gewapend met een behangtafel, rollen inpakpapier, lijm en een bezem gingen de pieten aan de slag. De ramen werden onder grote belangstelling, met een bezem geheel ingesmeerd met behangplaksel en vakkundig behangen met vrolijk pakpapier met de afbeeldingen van Sint en Piet. De Sint, met het haar weer keurig in de plooi, vond de winkel er nu veel beter uit zien. 

meer foto's in het fotoboek

26 november 2007

Oefening OGS (Ongeval Gevaarlijke Stoffen)

Laten we hopen dat het nooit voorkomt, een ongeval met gevaarlijke stoffen. Maar omdat elke brandweerman berekend moet zijn op zijn taak valt daar ook het oefenen met gevaarlijke stoffen bij.
Een heel protocol waar terdege rekening mee moet worden gehouden. De aan- en uitkleedprocedure van de chemicaliën pakken en natuurlijk het ontsmettingsveld ontbreken niet tijdens deze oefening.


meer foto's in het fotoboek

24 november 2007

Tekst: Radio NOF

KOLLUM - zaterdagmiddag werd ter gelegenheid van het 175 jaar bestaan van de brandweer Kollumerland C.A. in het gemeentehuis in Kollum het jubileumboek gepresenteerd. Het boek is getiteld “Meer dan 175 jaar Brandweer Kollum” en is geschreven door de heer Wieger Rekker, oud-redacteur van het Nieuwsblad van Noordoost-Friesland.

Onder de genodigden waren naast de (oud) brandweerlieden van Kollum en burgemeester Aalberts van Danumadeel, ook twee oud-burgemeesters van Kollumerland C.A. aanwezig, de heer P. Visser en de heer J.M. Maris. Na een welkomstwoord door burgemeester Bilker werd het woord gegeven aan Wieger Rekker, welke verklaarde met plezier ruim 200 uur aan het boek te hebben gewerkt. Daarna was het de beurt voor de uitgever de heer Banda. In zijn betoog kwam naar voren, toch enigszins teleurgesteld te zijn door de inwoners en bedrijfsleven van Kollumerland, dat er nog maar zeer weinig boeken in voorbestelling waren verkocht. Toch is het gelukt om het jubileumboek met hulp van sponsors uit te geven, aldus een trotse Banda.

Hierna was het de eer voor burgemeester Bilker het eerste exemplaar onder luid applaus uit temogen rijken aan oud-burgemeester Maris. De oud-burgervader was zeer blij met het boek en kwam met verhalen en foto’s uit zijn tijd als burgemeester. Ook oud-korpslid Sjouke Starkenburg kwam met vele opmerkelijke en hilarische uitruk-momenten aan het woord.

Na het officiële gedeelte in het gemeentehuis was het openhuis bij de kazerne. Hier stonden de brandweervoertuigen ter bezichtiging waaronder ook de oude T-Fort uit 1925. In de kazerne was tevens voor iedereen het jubileumboek te verkrijgen. Voor brandweer kollum was dit boek het mooiste cadeau voor het afgelopen jubileum.


meer foto's in het fotoboek
22 oktober 2007

Oefening binnenbrand

Op deze maandagavond hebben we een binnenbrand geoefend aan de Timmerwerf in Kollum.
Met name was deze oefening bedoeld voor trainingperslucht maar ook het repressief ventileren was tijdens deze oefening een bijzonder aandachtspunt.
20 oktober 2007

BBQ ter afsluiting van ons jubileum.

We hebben historisch jaar achter de rug en met zijn allen veel tijd besteed aan het organiseren van onze 180e verjaardag op 18 augustus j.l.

Reden voor ons om samen met onze partners een bbq te organiseren om het lekker af te sluiten.

8 oktober 2007

Oefening bedrijfsongeval

Maandagavond op het terrein van Daniël Pijnacker een oefening bedrijfsongeval geoefend. We hebben geoefend met hefkussens, verlichting en met het hydraulisch redgereedschap.

Tevens hebben we nog geoefend met het afdichten van een vat met giftige vloeistoffen die lek was geraakt.

Op de foto een bedrijfsongeval waarbij een persoon klem was komen te zitten tussen een aantal metalen platen.

1 oktober 2007

Albert Tjerk Hoof 25 jaar bij brandweer Kollum.

Op deze maandag (oefenavond) was Albert Tjerk Hoof, de kazerne commandant van brandweer Kollum, 25 jaar bij de brandweer.

Onder het genot van een bakkie koffie werd hem een cadeau aangeboden van zijn brandweer collega's door plaatsvervanger Peter Zijlstra. Later op de avond hebben we er nog een hapje en een snapje genomen op Albert zijn jublileum.

1 oktober 2007

Nieuwe brandweerman ontgroend

Op onze oefenavond (maandagavond) is onze nieuwe collega Johannes Pel ontgroend. Tijdens de oefening kreeg hij van 2 brandweer collega's met de hoge druk de "volle" laag te verduren.

Met 2 stralen HD werd Johannes "gedoopt" tot het het nieuwe lid van het korps.
29 september 2007

Grote brandweer Compagnieoefening in Marnehuizen

Deze zaterdag was er van brandweer Fryslan een grote brandweeroefening op het oefenterrein van de defensie bij de Willem Lodewijk van Nassau kazerne. In het oefendorp Marnehuizen was een vliegtuig neergestort, door het lozen van brandstof en afvallende brokstukken van het vliegtuig was er kans op instortingsgevaar van diverse huizen. Ook stonden enkele huizen in brand. Een aantal leden van het Kollumer korps hebben meegewerkt om de enscenering klaar te maken en om daarna als slachtoffer 


18 augustus 2007

Jubileumdag 180 jaar Brandweer Kollum groot succes


Na een voorbereiding van 2 jaar was het zaterdag 18 augustus 2007 zover. De jubileumdag van de Kollumer Brandweer. Vanuit het hele land was er belangstelling voor onze jubileumdag. Diverse oude en nieuwe voortuigen waren opgesteld in de kom van Kollum. De eyecatcher was natuurlijk de Crash Tender van de Leeuwarder vliegbasen en deze kreeg dan ook veel belangstelling. En iedereen wilde natuurlijk graag een blik over Kollum werpen met de hoogwerker van Dokkum.

De vrijwilligers van 't-Zand waren druk in de weer met de jeugd en hadden op het Rechthuisplein een spuitspel. In de middag was er nog de Brandweerzeskamp waarbij er door 7 brandweerploegen spelletjes werden gedaan zoals duiken, waterfietsen, vlotvaren, aflegsysteem, hindernisbaan en op de step. Om 4 uur waren de spelen afgelopen en ook de opgestelde voertuigen gingen naar de brandweerkazeren voor een hapje en een drankje. Daarna bedankte Albert Hoof iedereen hartelijk voor zijn of haar medewerking aan deze bijzondere dag. Toen was het tijd voor de prijsuitreiking, burgemeester Bilker deelde de prijzen van de zeskamp uit, de uitslag was als volgt:

1 – Buitenpost 1490 sec.
2 – Zwaagwesteinde 1579 sec.
3 – Grootegast 1599 sec.
4 – Grijpskerk 1638 sec.
5 – Damwoude 1678 sec.
6 – Drachten 1775 sec.
7 – Surhuisterveen 1811 sec.

Weit Hamersma van Grootegast kreeg de pechprijs omdat hij tijdens het spel bij het vlotvaren een zodanig letsel opliep dat hij naar het ziekenhuis moest voor hechtingen. Het bleek gelukkig verder mee te vallen en hij was dan ook al weer present tijdens de prijsuitreiking.

Zoals gebruikelijk tijdens brandweerfeesten wordt er tot slot een defilé gereden met alle deelnemende voertuigen. De Crash Tender uiteraard niet want dan hadden er nu geen stenen meer in de straten gelegen. Het defilé eindigde bij de rotonde in de Lauwersmeerweg en daar namen wij afscheid van alle deelnemers aan deze dag.

Na een welkom van Albert Hoof en een speech van Burgemeester Bilker werd 's-avonds de reunie van alle brandweerlieden die ooit in het korps hebben gezeten en nu nog zitten geopend,. Een bijzonder gezellige avond waarbij oude opnamen van het korps werden getoond. Jan Turbo en Teake van der Meer waren ook van de partij. Met de muziek van HenT werd het een gezellige avond.

Wij hebben een fantastische dag gehad, alles is gelopen zoals we het hadden bedacht, zelfs het weer was bijzonder goed en wij danken alle medewerkers aan deze dag, of het nu de catering was of de deelnemers van de staticshow voor iedereen een DIKKE PRIMA we zijn trots op jullie. En natuurlijk zeker het publiek wat in wel heel grote getale naar onze show kwam kijken, het aantal bezoekers heeft onze stoutste verwachtingen overschreden.

meer foto's in het fotoboek

13 augustus 2007.

Bijna onze jubileum dag.

Ter voorbereiding van onze jubileumdag moesten we natuurlijk ook de 6-kamp spelen voorbereiden en oefenen om te kijken of de theorie klopt met de praktijk. In 1 van de zeskamp spelen is onze nieuwe collega aspirant brandweerweer man Cornelis Notenbomer ontgroend.

Hij kreeg de volle lading te verwerken zie foto.

We zijn blij met onze nieuwe collega en wensen hem een succesvolle brandweer loopbaan.

Nadat we de zaak opgeruimd hadden en bijna weer op weg waren naar de kazerne werden we opgepiept voor een natuurbrand in Kollumerzwaag.
23 juni 2007

Open dag Brandweer Leeuwarden

LEEUWARDEN - Zaterdag van 12.00-17.00 uur was iedereen weer harte welkom op de open dag van de brandweer Leeuwarden. Na een spectaculaire opening werden er demonstraties gegeven door o.a. het sigma team (snel inzetbare groep medische assistente), hoogwerkers en duikers. Men kon oude brandweerauto's bezichtigen, waaronder ook de oude T-Ford uit 1925 van brandweer Kollum. De gelegenheid om met de hoogwerker zo'n dertig meter de lucht in te gaan werd volop benut. Diverse stands gaven voorlichting en toen omstreeks half drie de zon doorbrak was het een compleet feest. Technische recherche en een arrestatieteam van de politie gaven demonstraties, maar er was bijvoorbeeld ook een tent gevuld met rook waar belangstellenden naar binnen konden, de hondenbrigade, zelfs een hond die mee omhoog werd genomen in de hoogwerker, een keuken waar de vlam in de pan ging, veel spannende taferelen en de jeugd was dan ook volop vertegenwoordigd. Een geslaagde dag in een ontspannen sfeer, waar velen een goede herinnering aan overhouden.

Meer foto's in het fotoboek.

18 juni 2007

Dubbele oefening Werken op hoogte en Inzet HV op de openbare weg.

Vandaag hadden we een dubbele oefening. We zijn met 6 man bezig geweest om een oefening Hulpverlening met een auto te doen maar dan aan de openbare weg. Dat is toch net even anders dat als je in een auto staat te knippen in of rond de kazerne.

De andere ploeg is bezig geweest met het werken op hoogte


16 juni 2007

30e Brandweer rally van Dokkum

Zaterdag 16 juni was de 30e brandweer rally van Dokkum en natuurlijk dezen wij van de brandweer van Kollum weer mee aan dit jaarlijkse festijn.
Even dreigde het weer roet in het eten te gooien toen tijdens ons eerste spel de regen met bakken uit de lucht kwam maar dat was gelukkig de laatste.
De spelletjes waren deze keer allemaal in Dokkum zelf. Bij de start kregen we een groene container waar we onze spullen in konden doen. Een aardig gezicht in Dokkum al die brandweermensen zeulend door de straten met een of twee groene containers. Het weer is de gehele dag prachtig gebleven en we hebben weer een prachtige dag gehad. Na de uitreiking van de prijzen (Kollum was 10e van de 25 korpsen) was er de traditionele nasi.
De PV van de brandweer van Dokkum is er weer in geslaagd een mooi parcours uit te zetten. 

Meer foto's in het fotoboek.
 
Video deelname brandweerrally van korps Kollum klik hier
12 juni 2007

Grote Brand oefening in Dokkum

Een door de oefenleiding opgezette "grote brand" oefening in het oude lyceum gebouw aan de Birdaarderstraatweg te Dokkum.

Ook de brandweer van Kollum deed mee aan deze grote oefening. In dit soort oefeningen draait het vaak om samenwerking met de andere korpsen en ook de communicatie met elkaar en met de diverse disciplines zoals Politie en Ambulance.

Elk korps krijgt een observator mee tijdens deze oefening die de inzet van de groep en zijn bevelvoerder beoordeeld en ook direct met de groep evalueert.

Aan deze oefening deden mee:
Brandweer Kollum
Brandweer Surhuisterveen
Brandweer Buitenpost
Brandweer Dokkum
en natuurlijke de andere hulpdiensten en brandweerorganisaties.
4 juni 2007

Perslucht (kelder) oefening bij Grondstation Burum

Op het programma staat een persluchtoefening. De locatie waar het allemaal moest gebeuren was het satelliet grondstation te Burum.
Een zware oefening in de kelders van het grondstation met hoge temperaturen. De timing kon wat dat betreft niet slechter maar ja je kunt er in het echt ook voor komen te staan en dan moet het ook.
Het was in ieder geval een oefening waar we zeker wat aan gehad hebben en we danken de medewerkers van het Grondstation dan ook hartelijk voor hun medewerking. 


4 juni 2007

CSG Lauwers College op bezoek bij de brandweer van Kollum

Afgelopen maandag was het dan zover voor de SDV-leerlingen (klas 3) van het Lauwers College uit Kollum. Ze konden eindelijk op bezoek bij het brandweerkorps van Kollumerland c.a., hun docent had ze dat al een tijdje beloofd.

?SDV? is een afkorting voor de afdeling Sport, Dienstverlening & Veiligheid binnen het VMBO. Het Lauwers College is het afgelopen cursusjaar met deze afdeling begonnen. SDV staat voor betekenisvol
leren. Dat kan natuurlijk op school, maar ook bij een organisatie als de brandweer buiten de school.

Tijdens het bezoek stond het onderdeel Veiligheid centraal. De leerlingen hebben echt even ervaren hoe het is om brandweervrouw of -man te zijn. Ze konden tijdens het bezoek bijvoorbeeld even snuiven aan het werken met redgereedschap en ook hebben ze allemaal een ritje in de TankautoSpuit van Kollum mee mogen maken. Al met al was het een geweldige ervaring voor de leerlingen van CSG Lauwers College. Er waren dan ook heel wat leerlingen die nog vroegen of er bij het korps vacatures waren. Een mooier compliment kunnen wij ons als brandweerkorps Kollumerland c.a. natuurlijk niet wensen!

De foto's staan in het fotoboek

14-05-2007

Brandweer en Politie Noordoost-Friesland krijgt introductieduik.

KOLLUM - Op maandagavond werd in Sportijn zwembad ít Paradyske te Kollum een demonstratie/info avond gehouden door de Brandweerduikers uit noord oost Friesland. Tijdens deze avond konden de hulpverleners in de praktijk meemaken wat de procedure is tijdens de uitruk van een Brandweerduiker, tevens konden ze zelf meemaken wat een duiker ervaart d.m.v. een introductieduik welke werd verzorgt door Triton duikopleidingen uit Kollum.

Het programma bestond uit een theoretisch gedeelte met filmvertoning welke werd verzorgt door dhr. Foeke Rinsma uit Zwaagwesteinde (duikploegleider Brandweerduikers) en Jan Schaafsma uit Kollum(NAUI Coursedirector/sportduikinstructeur). Tijdens de lezing van Foeke Rinsma werden de onderwerpen Brandweerduikerprocedure, oproepprotocollen en uitrusting belicht, Jan Schaafsma gaf uitleg over verschillende soorten duikers en sportduiken in het bijzonder, tevens werd uitleg gegeven over de aspecten van de introductieduik welke door de aanwezigen zou worden gevolgd.

Voor de brandweerduikers was er een opdracht onder water, het zoeken van onderdelen zoals schroeven, moeren en twee platen aluminium welke zo snel mogelijk in elkaar moesten worden gezet. Aan de introductieduik deden leden van de Brandweerkorpsen Kollum, Buitenpost en Dokkum alsmede Politie uit noord oost Friesland mee. Belangstellenden konden kennis maken met de nieuwe communicatieapparatuur van de Brandweerduikers uit Zwaagwesteinde, een filmvertoning over duikreizen naar Egypte besloot de avond.

Een zeer educatieve alsmede unieke avond waarin samenwerken en noodprocedures centraal stonden.

Meer foto’s in het fotoboek

30-04-2007

Brandweer Kollum op de braderie op Koninginnedag.

Dit jaar bestaat de Brandweer van Kollum 180 jaar. Tja een rare datum maar we kwamen er te laat achter dat we al 175 jaar bestonden, dus dan maar de 180e verjaardag vieren.
Zo'n feestje kost natuurlijk een paar centen en daarvoor hebben we wat financiële hulp nodig. Diverse bedrijven hebben hun steun al toegezegd of hebben de daad al bij het woord gevoegd en ons financieel gesteund om dit feest op 18 augustus 2007 te gaan houden.
De koninginne braderie in Kollum was voor ons een mooie kans voor de inwoners van Kollum en andere belangstellenden ook in de gelegenheid te stellen om een bijdrage te doen. Met onze TT-Ford uit 1924 als blikvanger stonden wij op de Eyso de Wendtstraat met een enveloppen actie.
De actie is een groot succes geworden. Veel mensen bleken bereid te zijn om eens iets voor de brandweer te betekenen. Veel gehoord was ook "jullie staan dag en nacht voor ons klaar nu kunnen we ook eens iets terugdoen" en dat deed ons zeker goed.
Natuurlijk waren er bij de enveloppen actie ook mooie prijzen te winnen. Wij danken alle donateurs hartelijk voor hun medewerking en komt allen kijken op ons feest op 18 augustus 2007 in Kollum.

De foto's van de actie staan in het fotoboek
30-04-2007

Andries Detmar op podium tijdens de Aubade bij Gemeentehuis.

Omdat Andries Detmar (ex Brandweerman) afgelopen maart 2007 is geridderd in de Orde van Oranje Nassau werd hij uitgenodigd voor de Aubade bij het Gemeentehuis in Kollum op Koninginnedag.
Het fotoboek is uitgebreid met enkele foto's van de Aubade.

zie fotoboek

28-04-2007

Brandweer Kollum draagt steentje bij bij Sail Kollum 2007.

Bij de opening van de Sylster Ryd brege in de Lauwersmeerweg heeft de Brandweer van Kollum ook haar steentje bij gedragen. De opening van het Watersportseizoen geen gepaard met een fantastische opening met veel varend verleden, klein en groot en ook snel materiaal. 
Door de organisatie was gevraagd voor bijstand op de brug voor veiligheid en het spuiten met 2 waterkanonnen aan weerszijden van de brug aan de Kollumer kant.
Aan deze happening hebben we graag meegewerkt.

De foto's staan in het fotoboek


16-04-2007

Oefening Landbouw werktuigen bij Geertsema BV in Munnekezijl.

Het komt gelukkig niet zo vaak voor maar een ongeval met een landbouw voertuig is, als de brandweer er aan te pas komt, een verschrikkelijk ongeval. Of zoals de heer Geertsema het zelf zegt "landbouw voertuigen zijn vleeseters" en dat blijkt. Als met dit soort werktuigen de machine niet uit gezet wordt en er worden werkzaamheden uitgevoerd aan het werktuig dat zit een ongeluk in een klein hoekje. Meestal zijn zulk soort ongevallen dan ook drastisch. Om toch bekend te worden met dit soort voertuigen hebben we Geertsema BV uit Munnekezijl bereid gevonden ons voor te lichten over landbouw voertuigen. We hebben een oefening, met 2 "slachtoffers" in scène gezet. Met medewerking en onder toeziend oog van de heer Geertsema werd deze oefening gedaan.

Daarna hebben we nog een rondgang door het bedrijf gedaan en hebben we diverse machines bekeken en hoe eventueel te handelen met een ongeval.

Wij danken Geertsema BV hartelijk voor hun uitleg, tijd en beschikbaar stellen van het nodige materieel.


De foto's staan in het fotoboek
14-04-2007

Het jaarlijkse uitstapje van de PV van de Brandweer van Kollum

Vandaag was de Brandweer van Kollum niet inzetbaar. Vrees niet onze collega's van de buurtkorpsen hebben even op ons verzorgingsgebied gelet. Als de brandweerkorpsen een uitstapje hebben dan nemen we dat van elkaar over, zo gaat dat over en weer. Dit jaar zijn we met de bus naar Tolbert geweest naar de Postwagen. We begonnen met een kopje koffie en een officieel gedeelte, waarbij burgemeester Bilker de behaalde diploma's uitreikte met bloemen. Daarna was er een warm en koud lopend buffet. Na het buffet was het tijd voor wat actie. Cowboy spellen en paardrijden stond op het programma.
Het was zoals altijd weer een geslaagde oef.. ehh uitstapje!!!


De foto's staan in het fotoboek
02-04-2007

Oefening groot object, liften en kelderprocedure.

Deze maandagavond was de Sporthal "Van der Bij-hal" het toneel voor onze oefening, groot object, in dit geval ook gecombineerd met kennis vergaren over liften.

Sporthal beheerder Johannes de Jong "speelde" mee met deze oefening.

Het zwaartepunt van deze oefening lag op de grootte van het object en natuurlijk de kelderprocedure.


12-06-2007

Grote brandweeroefening bij Drukkerij Banda te Kollum.

Drukkerij Banda onder andere drukker van de Kollumer Courant en werkgever van een aantal van onze brandweermensen, stelde deze avond zijn pand beschikbaar voor een grote brandweer oefening.

Het scenario was dat er een aantal inbrekers aan het inbreken was en de sporen wilde uitwissen door brand te stichten. Maar doordat het vuur zo snel om zich heen greep konden de heren van het inbrekersgilde de benen niet meer nemen en werden zo slachtoffer van hun eigen daad. De ingredienten voor het oefenen van een grote brand met nog mensen in het pand.

Door de aard van de brand, slachtoffers en de grootte van het pand werd onmiddellijk opgeschaald naar grote brand en zodoende werden de HoogWerker van Dokkum alsmede de TS van Anjum gewaarschuwd. 

Op deze avond hadden de brandweerlieden van Kollum de burgemeester en alle raadsleden  van de gemeente Kollumerland uitgenodigd om deze avond bij te wonen. Deze kregen uitleg over het handelen van de brandweer bij dit soort calimiteiten. Ook mocht de burgemeester en enkele raadsleden, na de oefening, mee in de hoogwerker om een uitzicht te krijgen over het nachtelijk centrum van Kollum.

Wij danken de heer Banda hartelijk voor het gebruikmaken van zijn bedrijfspand.

De foto's staan in het fotoboek
05-03-2007

Andries Detmar onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Op maandagavond reden de brandweerwagens van Kollum met de sirene's aan door de straten van Kollum. Reden hiervoor was het afscheid van de onze collega Andries Detmar. We hebben Andries en zijn vrouw opgehaald om naar het gemeentehuis te gaan. Iedereen wist wat er ging gebeuren maar Andries zelf natuurlijk niet en hij was dan ook zeer verbaast dat alweer die brandweer bij hem voor de deur stond.  In het Gemeentehuis werd een onderscheiding uitgereikt aan Andries. Hij ontving deze uit handen van de burgemeester Bilker een lintje en daarmee is Andries nu “Lid in de Orde van Oranje Nassau” geworden.

Andries Detmar heeft zich 27 jaar ingezet voor de vrijwillige brandweer in de gemeente Kollumerland c.a. Hij is opgeleid tot brandwacht 1e klasse. In verband met het bereiken van de 55-jarige leeftijd op 28 februari 2007, neemt de hij nu afscheid van de vrijwillige brandweer. Andries Detmar kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruimte tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen.


De foto's staan in het fotoboek
28-02-2007

Andries Detmar wordt 55 jaar.

Na ruim 27 jaar brandweerdienst heeft Andries Detmar woensdag afscheid genoemen van de brandweer van Kollum. Bij het bereiken van de 55 jarige leeftijd gaat de Kollumer brandweerman met FLO. De collega's hebben dit moment niet onopgemerkt voorbij laten gaan. In alle vroegte plaatsten zij een bewerkt autowrak bij hem voor in de tuin als verrassing.

Andries is op 22 februari 1980 toegetreden tot het Kollumer Korps, een op en top brandweerman. Altijd zeer enthousiast bezig met het vak. Zijn voorliefde voor het werken met hydraulisch redgereedschap en de kettingzaag bleef nooit onopgemerkt. Hij was vaak de sociale factor in de ploeg en met nabestaanden of gedupeerden. Op foto's zie je Andries vaak zonder helm die hangt altijd voor de ogen en werkt veel te lastig, aldus Andries.


De foto's staan in het fotoboek
19-02-2007

Brandweer Kollum oefent met Brandweer Zwaagwesteinde en de BHV van Talma Sionsberg Veenwouden.

Op deze maandagavond hebben we een grote oefening gedaan met onze collega's van Zwaagwesteinde en de BHV-ers van Talma Sionsberg.
Er was een brand ontstaan in de kelder, met veel rook enzo en 5 slachtoffers. We hebben de oefening samen opgezet voor onze beide korpen in samenwerking met Dik Zijlstra van Talma Sionsberg. Voor onze korpsen was het bekend dat er een oefening zou zijn, maar voor de BHV-ers was het een totale verrassing. Een zeer leerzame oefening waarbij alle partijen weer veel leermomenten kenden. 
In de nabespreking in de kantine van Talma Sionsberg, onder het genot van een kopje koffie, hebben we de oefening nog geevalueerd en kwamen tot de conclusie dat het bijzonder belangrijk is ook eens groot te oefenen met een buurtkorps. Dat het een vervolg verdiend mag dan ook duidelijk zijn.

De oefening werd tevens bijgewoond door een aantal belangstellenden van ander BHV organisaties en Henk Koster van radio NOF die voor de beelden heeft gezorgt.
In het fotoboek 2007 vindt je de foto's die Henk heeft gemaakt.

19-02-2007

Maandag om half 4 opende gemeentesecretaris Rients de Boer de expositie “Iedereen is een kunstenaar” in het gemeentehuis in Kollum. De hal is van 19 februari tot en met 16 maart 2007 opgefleurd met 38 kunstwerken van medewerkers van de gemeente. De creatieve uitingen zijn allemaal in eigen tijd gemaakt. De door de eerste medewerker Personeel en Organisatie, Nynke Kloosterman, bedachte actie is een stap tot vernieuwing van de cultuur.

Met de slagzin “iedereen is een kunstenaar” schreef de gemeente Kollumerland c.a. in december 2006, bij de kerstattentie, voor het eerst een prijs uit onder haar medewerkers in het kader van “binding”. Hiermee was een eerste stap tot vernieuwing van de cultuur, een feit. Niemand was verplicht om mee te doen, deelname was vrij. Uit het grote aantal inzendingen van alle afdelingen blijkt dat deze stap door het personeel zeer is gewaardeerd en dat is een stimulans om te blijven werken aan binding en vernieuwing.

Ook brandweer collega Martin Schinkel deed mee aan deze actie en schilderde de brand van Van Akkeren aan de Voorstraat te Kollum.

Martin is de 2e van rechts op de foto

19-02-2007

CBS de BINING uit de Triemen op bezoek bij Brandweer Kollum

Maandag morgen zijn de groepen 7 en 8 van CBS de Bining bij ons op bezoek geweest in het kader van het project beroepen. De groep 7/8 had gekozen voor de 112 beroepen en kwam daarom onder andere op bezoek bij de Brandweer van Kollum.
Ze hadden van te voren een DVD gezien over de brandweer. Maandagmorgen kwamen ze op de fiets naar Kollum, na ontvangst kregen de kinderen wat drinken en een plak cake en daarna was het werken geblazen. Verschillende onderdelen van de brandweer konden beoefend worden.
Een fiets kon doorgeknipt worden met het redgereedschap, natuurlijk mocht er ook geblust worden en niet te vergeten het ritje in de brandweerauto met zwaailicht en sirene.

Foto's van het bezoek staan in het fotoboek 2007.

05-02-2007

Oefening bij Kooistra van de Ploeg in Kollumerzwaag.

Belangrijk voor ons dat er ondernemers zijn die hun pand beschikbaar stellen om oefeningen te draaien. Maar natuurlijk ook belangrijk voor de ondernemers dat wij hun pand eens onder de loupe nemen. Niet om te controleren of alles wel goed geregeld is, tenzij men daar om vraagt natuurlijk maar meer om bekendheid te hebben met het pand.

Kooistra van der Ploeg was bereid gevonden om het pand ter beschikking te stellen voor onze oefening "brand". 

Foto's van de oefening staan in het fotoboek 2007.

22-01-2007

Brandweer Kollum neemt afscheid van Hans Douwes.

Net zoals andere jaren hebben we in de eerste maand van het nieuwe jaar EHBO cursus van Hans Douwes. Hij was er dit jaar voor de 25e keer. Natuurlijk was dat voor ons aanleiding om er iets speciaals van te maken. Douwes had tevens aangegeven dat het dit jaar ook voor het laatst zou zijn met zijn inmiddels 80 jarige leeftijd zou hij het toch iets rustiger aan willen doen.
Voor deze avond hadden we ook de oud Brandweerlieden van Kollum uitgenodigd, ook zij hebben les van Douwes gehad en wij wilden Hans met deze speciale avond verrassen. 
Natuurlijk kon hij het niet laten om toch nog enkele zaken van de EHBO aan de orde te stellen, het blijft natuurlijk zijn roeping. Onder het genot van een hapje en een drankje kwamen de oude verhalen weer boven tafel.

Als afscheid is Hans een beeldje aangeboden, een bos bloemen voor zijn vrouw die hem toch al die avonden heeft moeten missen en natuurlijk niet te vergeten de traditionele fles Berenburg.


15-01-2007

Levensreddende handelingen of EHBO.

Dat de brandweer niet alleen branden blust dat weet zo langzamerhand iedereen wel. Dat we ook met ongevallen te maken krijgen is een feit. Meestal is de ambulance wel ter plaatse maar we kunnen en mogen er nooit op rekenen. Dus een taak van de brandweer is ook om bij ongevallen de eerste hulp te kunnen bieden aan slachtoffers van een ongeval.
Bij de brandweer heet dat dan levensreddende handelingen omdat wij vaak met weinig middelen een leven moeten proberen te redden.
De cursus al jaren gegeven door Hans Douwes staat in januari van elk jaar op het programma.
Op deze eerste avond stond de reanimatie op het programma.  01-01-2007

De korpsleden van de brandweer van Kollum wensen u allen een voorspoedig en vooral veilig 2007

 

Andries Detmar - Albert Tjerk Hoof - Gerke de Boer - Andries Oppersma - Sjoerd van der Ploeg - Jan André Gietema - Remco Rekker - Sander Bosma - Peter Zijlstra - Karel Numan - Jeffrey Keesman - Martin Schinkel - Siebe de Jong - Hilbrand Visser en Jelle van der Valle.