Nieuws van Brandweer Kollum 2008

Update 09-04-2014

2 december 2008

AUGSBUURT - Maandagavond werd door de brandweer van kollum een zo realistische mogelijke oefening gehouden. Aan de Steenharst in Augsbuurt wilde de boer met zijn trekker van het erf de weg op rijden, maar zag daarbij een naderende auto over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg, waardoor de auto bekneld kwam te zitten tussen de trekker en een boom. Door de zijwaartse klap raakte de automobilist ernstig gewond en zat bekneld in zijn auto.

De brandweer kwam met spoed met twee voertuigen ter plaatse om het slachtoffer uit het wrak te bevrijden. Na het stabiliseren van de auto kon de trekker, welke nagenoeg niet beschadigd was, achteruit gereden worden waardoor er ruimte om de auto ontstond. Hierna werd het dak van de auto geknipt. Ook werd een ladder over de sloot gelegd om goed bij de rechterkant van de auto te kunnen werken. Hierna kon het slachtoffer, welke veel pijn doorstond, met behulp van een wervelplank uit de auto worden getild.

Gelukkig was het allemaal een oefening en stond het slachtoffer, Sikke Zuidema uit Oudwoude, al snel gezond en wel tussen de brandweerlieden. De auto is rijp voor de sloop. Voor de brandweer was het een geslaagde hulpverlening oefening, waarbij alles zo realistisch mogelijk in scène was gezet.

© Foto’s: Jan Beets www.rtvnof.nl
meer foto's in het fotoboek

29 November 2008

Sinterklaas en zijn Pieten op bezoek bij de brandweer van Kollum

Ook dit jaar heeft de goedheiligman de kinderen van de Brandweer van Kollum niet vergeten.
Vandaag kwam hij rond 16:00 uur ons verrassen met een bezoek met wel drie van zijn Pieten. Eerst kregen de kinderen wat te drinken en hebben we liedjes gezongen. En we wilden de "gekke" Piet graag eens even voor de gek houden. We hebben daarom met zijn allen boven de stoel van de Piet een emmer gehangen met allemaal confetti erin. Want we wisten natuurlijk wel dat Piet erg nieuwsgierig zou zijn en aan de touwtjes zou gaan trekken.

Piet kon zich lang inhouden maar uiteindelijk trok die gekke Piet toch aan het touwtje en toen viel natuurlijk alle confetti over Piet's hoofd. Opeens was de koude Piet, die het alsmaar koud had, verdwenen. Toch eens kijken waar die nu was. Och och die had een brandje gemaakt in de kazerne om het warm te krijgen, en die koude Piet zou net beginnen met de cadeautjes in de kachel te gooien. Gelukkig waren we er op tijd bij.
Sinterklaas en de zwarte Pieten gaven daarna iedereen een cadeautje en daarna werden alle kinderen getrakteerd door de pruttel Piet op patat met een heerlijke frikandel. 

Bedankt Sinterklaas en zwarte Pieten tot volgend jaar.
10 November 2008

Duikoefening in Kollum

Op maandagavond 10 november hebben we samen met het duikteam van de brandweer van Zwaagwesteinde geoefend in Kollum

Twee weken eerder hebben we de theorie gehad en op deze avond wat het de bedoeling dat we het geleerde ook in de praktijk zouden brengen.

Heel belangrijk is natuurlijk de communicatie tussen beide teams. De duikploeg is het verlengde van de brandweerploeg die het eerste ter plaatse is. Een goede samenwerking is daarbij van groot belang.

Een oefening waarbij veel aspecten van het duiken en de onderlinge samenwerking in praktijk kon worden gebracht. Een leerzame samenwerking met ons buurkorps uit Zwaagwesteinde.

Uiteraard hebben we nadien met hen in de kazerne van Kollum nog nagepraat over de oefening.

25 Oktober 2008:

De nationale Rookmelderdag.

(tekst: RTV NOF)
KOLLUM - De rookmelder actie in de gemeente Kollumerland is een groot succes geworden. Ruim 2700 rookmelders werden zaterdag door de inwoners van bovenstaande gemeente bij de brandweerkazerne in Kollum afgehaald. De belangstelling was zo groot dat niet iedereen met de bestelde rookmelders naar huis kon gaan. Deze melders zijn nabesteld en kunnen op een later tijdstip opgehaald worden. Ook werden er nog vele nabestellingen gedaan. Wethouder H. Visser, zelf oud-korpslid, assisteerde ook mee om de rookmelders uit te delen.

De actie werd georganiseerd door de vrijwilligers van Brandweer Kollum en de Gemeente Kollumerland c.a. Ze stelden alle inwoners van deze gemeente in de gelegenheid om op een voordelige manier hun woning van rookmelders te voorzien. De gemeente ondersteunde de actie financieel, terwijl de vrijwillige brandweerlieden geheel belangeloos de uitvoering van deze actie verzorgden. Deze brandpreventie actie is ter gelegenheid als afsluiter de Nationale Rookmelderdag. Bij het afhalen van de rookmelders kreeg iedereen ruim de gelegenheid zich voor te lichten over plaats van bevestiging en wat iemand wel en niet moet doen bij het uitbreken van brand.

Fotos in het fotoboek van Jan Beets en Fokke Jongsma
Filmpje: René van der Ploeg

23 oktober 2008:

De rookmelder actie van de Kollumer Brandweer samen met de Gemeente Kollumerland is een groot succes. Heel veel inwoners van de gemeente Kollumerland doen mee aan het beveiligen van hun woning.
De meeste bestellingen komen binnen via de website van de brandweer, maar ook zijn er tot nu toe veel bonnetjes bij de Gemeente binnengekomen met bestellingen. 
De actie gaat zolang de voorraad strekt. Het begint nu voor ons wel spannend te worden want de voorraad rookmelders is bijna uitverkocht. En we hebben veel besteld, heel veel. Het is te eigenwijs om te zeggen dat we dit wel hadden verwacht maar gezien de totale uitverkoop zou je dat wel zeggen.

Het doet ons goed dat de inwoners van Kollumerland meedoen met onze actie. We zijn er om brandjes te blussen maar nog meer om leed te voorkomen, maar dat kunnen we nooit alleen daarvoor zijn we ook u nodig. Door vroegtijdig een brand te ontdekken en te melden bij 112 zijn wij beter in staat om erger te voorkomen.

Wij zien u graag a.s. zaterdag 25 oktober tussen 10:30 en 14:30 bij ons in de kazerne. De meeste brandweervrijwilligers van Kollum zijn dan in de kazerne om u te helpen met uw al uw vragen en natuurlijk kunt u een kijkje nemen in onze voertuigen met de gereedschappen.

Tot zaterdag.
De vrijwilligers.
Oktober 2008:

Brandweeractie voor rookmelders

Onze brandweerploeg van Kollumerland ca. is in actie. Dat mag ook verwacht worden van een brandweerkorps.
Deze keer gaat het echter om een specifiek gerichte actie om rookmelders aan u te mogen "verkopen."
Dat is nodig. In een tijd waar veel wordt gedaan aan brandpreventie, komt het er steeds meer op neer, dat vooral de bewoners van de woningen en de eigenaren van bedrijven eerst verantwoordelijk worden gesteld voor het feit dat er niets aan de preventie mag schorten. Dat is een goede zaak. Met elkaar moeten wij voor de veiligheid zorgen. Dat begint al thuis en in het bedrijf en op scholen en waar mensen zich ook maar bevinden. De actie van onze brandweerlieden stemt ons tot nadenken. Hebben we thuis, op scholen, in zalen, in winkels en in bedrijven de zaken voldoende op orde?
U kunt te allen tijde onze brandweer om advies vragen. Ze doen dat ook met plezier. Ik wil deze actie dan ook van harte onder uw aandacht brengen en ik wens onze brandweermensen,, maar vooral ons allemaal als inwoners van onze gemeente er veel succes mee.

B. Bilker
Burgemeester Kollumerland ca.

Actie van vrijwillige brandweer Kollumerland ca.

Rookmelders redden levens

KOLLUM - In Nederland komen ieder jaar ongeveer 7000 branden voor in woningen. Bij die branden komen meer dan 40 mensen om en er worden nog eens 700 ernstig gewond. Cijfers waar je niet bij stilstaat maar die wel de realiteit zijn. Over de materiële schade wordt dan nog niet eens gesproken. Van die branden vindt 70 tot 80% tussen middernacht en zes uur 's ochtends plaats, het moment waarop de meeste mensen slapen.
Bij een brand ontstaat veelal een rookontwikkeling en een algemene gedachte is datje wel wakker wordt door de rook. Een grote misvatting. De rook produceert namelijk gassen die al bij kleine concentraties het reactievermogen (zowel fysiek als mentaal) en de zintuiglijke waarnemingen (geur en smaak) verminderen. In hoge concentraties kunnen deze gassen ook nog eens dodelijk zijn. Dat kan soms al binnen drie minuten het gevolg zijn. Voeg daar vervolgens nog eens bij dat een ogenschijnlijk klein brandje in een mum van tijd kan uitgroeien tot een grote brand dan zal het duidelijk zijn dat tijdig waarnemen van een (beginnende) brand noodzaak is. Rookmelders kunnen daarom het verschil tussen leven en dood maken. Het klinkt misschien overdreven maar proefondervindelijk is vastgesteld dat bij een gebruik van rookmelders er 100% meer kans is om een brand te overleven.

De werking van rookmelders
De werking van rookmelders is simpel. Ze zenden een lichtbundeltje uit in hun behuizing. Als er rook in dit lichtbundeltje komt, dan wordt het licht verstrooid en dit wordt weer waargenomen door een lichtgevoelige cel. Deze cel geeft als waarschuwing een luid piepend alarm af Zo duidelijk dat de persoon die in het pand is waar zich rook heeft ontwikkeld dit absoluut hoort, ook al ligt hij of zij in een diepe slaap. Vaak wordt gedacht dat een rookmelder alarm geeft wanneer er een sigaret of sigaar wordt aangestoken. Dat is niet de werkelijkheid of het moet zijn dat er rook van vele sigaretten in een keer in de richting van de rookmelder wordt geblazen. Bovendien worden rookmelders vaak geplaatst in de hal, op zolder of een overloop en dat zijn nu juist niet de plaatsen waar veel sigarettenrook kan voorkomen.

Installatie en onderhoud
Het installeren van de rookmelder die u door de vrijwillige brandweer en de gemeente Kollumerland wordt aangeboden is zeer eenvoudig. De werking is via een batterij, die er bij wordt geleverd, en vervolgens is het alleen noodzakelijk om hem op de gewenste plaats vast te schroeven. De batterij gaat ongeveer een jaar mee en wanneer ze aan vervanging toe zijn wordt er een signaal afgegeven. Beter is nog om ze regelmatig zelf even te testen. Ook een eenvoudige handeling. Bij de levering wordt dat wel haarfijn uitgelegd evenals de plaats waar ze het beste geïnstalleerd kunnen worden.

Waarom deze actie
Een actie van de vrijwillige brandweer, die mensen zijn toch opgeleid om branden te blussen? Natuurlijk, maar nog liever voorkomen ze een brand en dat kan mede bereikt worden door aan brandpreventie te doen. Groepscommandant Albert Hoof vat het als volgt samen. "Natuurlijk zijn wij er om branden te blussen en te helpen bij andere calamiteiten. Wij willen echter dat een brand zo vroeg mogelijk wordt ontdekt en dat kan door rookmelders in je huis of bedrijf te installeren. Door het vroegtijdig signaleren van een (beginnende) brand kunnen wij misschien nog meer ellende voorkomen. Daarnaast wordt er van rijkswege steeds meer aandacht gevraagd voor normen omtrent aanrijtijden e.d., normen die voor ons soms moeilijk worden. Reden dus om als vrijwillige brandweer een preventieve actie te ondernemen".

Hoe mee te doen aan deze actie
Om mee te doen aan deze actie, kunt u de brandmelders bestellen via de website van de vrijwillige brandweer van Kollum www.brandweerkollum.nl of door het invullen van de bon op de gemeente pagina in de Kollumer Couran. De bestelde rookmelders kunnen dan op zaterdag 25 oktober tussen half elf 's morgens en half drie 's middags bij de brandweergarage aan de Tochmalaan, achter het gemeentehuis in Kollum worden afgehaald. De prijs is €2.50 en er worden maximaal acht stuks per woning/bedrijf beschikbaar gesteld. Die lage prijs is mogelijk dankzij een bijdrage van de gemeente Kollumerland ca. en daarom komen ook alleen inwoners van de gemeente Kollumerland in aanmerking voor deze rookmelder.

30 Augustus 2008

Brandweerman Peter loopt de Kennedymars.

Samen met Sandra Elles heeft Peter Zijlstra de Kennedymars gelopen.
Zij liepen de tocht van 80 kilometer in 12 uren en 57 minuten.

Meer informatie zie: http://www.kennedymarsdriesumwouterswoude.nl/

27 Augustus 2008

Scholieren Piter Jelles te gast bij brandweer Kollum

KOLLUM - Woensdagmorgen heeft de brandweer van Kollum een presentatie gehouden voor alle leerlingen van de Piter Jelles School uit Kollum. Bij de kazerne aan de Tochmalaan werden ruim 70 kinderen in twee groepen door de brandweer ontvangen. De presentatie begon in de kantine met een powerpointpresentatie waarin door Siebe de Jong boeiende uitleg werd gegeven over de werkwijze van de brandweer. Hierin kwam alles aan bod, zoals veiligheidkleding, (verkeers)ongevallen, brand, gevaarlijke stoffen, boomzagen, enz. De scholieren kregen daarna ruime gelegenheid voor het stellen van vragen.

Daarna was het tijd om de theorie in de praktijk te brengen. Buiten gingen de kinderen daadwerkelijk blussen met hoge- en lagedruk. Ook kregen ze uitleg over het materiaal en de indeling van de brandweerauto. Een oude fiets werd geheel door de jeugd kappot geknipt waarbij het hydraulische redgereedschap werd gebruikt. De scholieren hebben zichtbaar een leuke, maar vooral boeiende en leerzame morgen gehad.


De vrijwilligers van de Kollumer brandweer hebben zelf een gevarieerd en educatief programma ontwikkeld voor deze gelegenheden. Na een zeer informatieve PowerPoint presentatie van Siebe de Jong, vrijwilliger van brandweer Kollum, was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Na dit gedeelte mochten de leerlingen met het hydraulische redgereedschap fietsen kapot knippen, met hoge en lage druk spuiten, en informatie krijgen over de brandweerauto. Bij de afsluiting werd er een groepsfoto gemaakt en was er voor de leerlingen een blikje fris. Zowel de Kollumer brandweer als de leerlingen kunnen terug zien op een zeer geslaagde ochtend. 

Tekst: Radio NOF en Nijsnet
Foto's: Jan Beets en Sake Beerstra
Meer foto's in het Fotoboek.

 

14 Augustus 2008

Hilbrand Visser van brandweerman naar wethouder

KOLLUM – Vanavond werd Hilbrand Visser in de raadszaal van het gemeentehuis in Kollum officieel geïnstalleerd als wethouder in het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kollumerland c.a.


De officiële procedure vond plaats onder grote belangstelling van familie, vrienden en collega’s van de nieuwe wethouder. Ook het brandweerkorps van Kollum, waar Visser tot op heden ook voor werkte, was goed vertegenwoordigd. De raad stemde unaniem in met de kandidaat die door het CDA naar voren was geschoven. De andere partijen, PvdA, ChristenUnie, VVD en FNP gaven aan vertrouwen te hebben in de nieuwe wethouder, maar stipten toch ook even zijn leeftijd aan. Met zijn 26 jaren wordt Hilbrand Visser de op twee na jongste wethouder van ons land. Burgemeester Bilker reageerde gevat op deze opmerkingen: “Oer dat jong wêzen; dat wurdt mei de dei better”. Ook inmiddels oud-wethouder Tjitse Hogendorp was aanwezig om zijn opvolger te feliciteren. Ook hij zag Hilbrand Visser als een goede keuze, maar hij weet natuurlijk als geen ander dat het een zware baan is. “It wurde muoilike tiden, dan is er fan in wethâlder mei sa’n portefúlje ekstra kreativiteit nedich”, aldus Berend Jongstra (PvdA). Over de precieze invulling van de portefeuille van Visser wordt dinsdag in de vergadering van het college een besluit genomen. (Foto's: Tine van Hijum) (tekst Nijsnet)

Foto's: Jan Beets en (Nijsnet Tine van Hijum).
zie ook fotoboek

4 Augustus 2008

Oefening Kettingzaag en boomzagen.

Zeer actueel op het moment. Als de nazomer stormen over het land jagen en de bomen veel blad dragen en de sorm zeer zwaar is ontstaat er veel schade aan de bomen.
In veel gevallen wordt de brandweer ingeschakeld om bomen die een bedreiging vormen voor verkeer of huis en have te verwijderen en weer te zorgen voor een veilige situatie.

Natuurlijk moet er ook door ons op een veilige manier gewerkt worden tijdens zo'n inzet. Vandaar dat wij op deze maandagavond een cursus hadden met de kettingzaag en daarna het gelijk ik de praktijk konden brengen met het zagen van een tweetal bomen.

Ook het weer werkte mee, helemaal in stijl regende het geweldig hard en ook de wind deed goed mee.
Ideaal dus om het praktijkgedeelte van de oefening uit te voeren.

zie ook fotoboek

28 Juli 2008.

Brandkraan markeren

Het is weer zover. Zomers in de vakantieperiode, wanneer er weinig tot niet geoefend wordt, zijn we weer bezig met het markeren van de brandkranen in de Gemeente Kollumerland.

Het markeren heeft 3 doelen. De eerste is het daadwerkelijk markeren van de brandkraan, ten tweede doen we weer de nodige stratenkennis op en natuurlijk de plaats van de brandkraan, dat scheelt altijd als je hem snel nodig bent en tenslotte controleren we de brandkraan op zijn bereikbaarheid. Veel brandkranen verdwijnen onder heggen, gras, zand en je kunt het niet verzinnen waaronder allemaal.

Tijdens deze weken zult u ons dus regelmatig tegenkomen met een mal en een gele bus wegenverf.

foto's: René van der Ploeg.
21 Juni 2008.

Personeelsfeest Brandweer Kollum.

Op zaterdagavond 21 juni hadden wij met onze aanhang een BBQ feest. Juist op deze avond moest ook de kwartfinale voetbal gespeeld worden tussen Nederland en Rusland. Nou hoe het met Nederland afgelopen is dat weten we intussen. Maar de BBQ smaakte er niet minder om.
De wedstrijd hebben we samen bekeken in onze kantine op een groot scherm, erg gezellig, afgezien van het resultaat dan.
Het was een bijzonder gezellige en smakelijk avond die doorging tot in de kleine uurtjes.

Kijk in het fotoboek voor foto's. De foto's zijn van Brandweer Kollum

30 april 2008.

Oranje braderie in Kollum

Tijdens de Oranje braderie in Kollum gaf het brandweerkorps van Kollum op het Rechthuisplein een brandweerdemonstratie. We hebben laten zien wat je moet doen als de vlam in de pan slaat en hebben getoond wat er gebeurt wanneer een klein gasflesje ontploft. De kinderen konden met de knipschaar een fiets stuk knippen en ook even met de brandweerspuit op een skippybal spuiten. Tijdens deze demonstratie moesten we ook nog echt uitrukken naar de autocross waar iemand bekneld zat in een crossauto, kijk daarvoor bij uitrukken 2008.
We waren hierop voorbereid en waren dan ook zeer snel ter plaatse. Binnen het uur waren we weer terug op het Rechthuisplein om de demonstratie weer voort te zetten.

Ook hadden we een standje opgebouwd met een loterij met veel prijzen. De opbrengst van deze loterij is voor onze brandweervrienden uit de Gemeente Praid uit Roemenië voor het geven van instructie aan het korps. Ze hebben veel materialen en voertuigen uit Nederland gekregen o.a. van Gemeente Kollumerland. Wij willen als korps van Kollum deze brandweermensen nu instructie gaan geven om branden nog beter te kunnen bestrijden. En natuurlijk bij ongevallen slim en effectief te handelen waarbij het belangrijk is persoonlijk letsel zoveel mogelijk te beperken. De technieken die wij in Nederland toepassen zijn in de loop der jaren behoorlijk gewijzigd en daarvan willen we de mensen in Praid ook in opleiden.

Ook was er in de stand informatie te verkrijgen over het brandweer werk van het Kollumer korps. Speciaal voor deze gelegenheid is er een folder gemaakt voor het werven van nieuwe korpsleden. Wilt u deze folder alsnog ontvangen dan kunt u een mailtje sturen naar kazerne@brandweerkollum.nl


Kijk in het fotoboek voor foto's. De foto's zijn van Brandweer Kollum, Jochem Wiersma (Waldnet), Fokke Jongsma (nijsnet)
filmpje: René van der Ploeg

19 april 2008

PV feestavond in Klein Zwitserland te Burgum.

Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor de jaarlijkse feestavond van de personeelsverening van brandweer Kollum.
Deze avond was burgemeester ook aanwezig om het officiële gedeelte op zich te nemen. Hij keek eerst even terug op het afgelopen jaar van de brandweer en zag vooruit wat de plannen zijn voor Kollum in Nofa-verband. Hierna mocht Bilker nog enkele diploma's en een oorkonde uitdelen. Een diploma hoofd brandwacht was er voor Jelle van der Valle en Siebe de Jong mocht een diploma voor brandwacht eerste klas ontvangen.
Hierna kon burgemeester Bilker de oorkonde uitreiken voor een 25 jarig jubileum bij de brandweer. Hiervoor kreeg Albert Tjerk een speciale medaille opgespeld.
Na het officiële gedeelte was het tijd voor de feestavond. Was deze gekozen voor restaurant Klein Zwitserland in Burgum waar onder het genot van een buffet een werkelijk prachtige illusionisten en goochelaar show werd uitgevoerd.


16 april 2008

Ontruimingsoefening op de Prins Bernhardschool

KOLLUM - Met medewerking van de brandweer Kollum werd vandaag een ontruimingsoefening op de Prins Bernhardschool in scène gezet. Jeffrey Keesman van de brandweer Kollum had de ontruiming voorbereid. Met een rookaggregaat werd er rook gesimuleerd en met behulp van knetterbakken werden er brandeffecten nagebootst.
Bekijk alle foto's De ontruiming verliep heel georganiseerd en snel. Op de verzamelplaats op het parkeerterrein bij sportveld Baensein kwamen de groepen 1 t/m 8 bij elkaar en met behulp van rode en of groene signalen werd aangegeven of de groep compleet was of niet. Dit signaal werd doorgegeven aan Paul Boersma die als coördinator BHV de gegevens doornam met de gealarmeerde brandweer. De brandweer, die snel bij de Prins Bernhardschool arriveerde, redde nog 'een kind' (oefenpop) van de toiletten en kreeg de opdracht om de directeur Geert Dijkstra, een beenbreuk en in shocktoestand, uit het brandende gebouw te halen.
Voor de leerkrachten, de kinderen en de hulpverleners een hele leerzame oefening waaruit blijkt dat de samenwerking tussen de hulpverleners en de Bedrijfshulpverleners van groot belang is.

Tekst: Nijsnet Fotos: Roelof Stroetinga en Jan Beets RadioNOF (zie ook fotoboek)
14 april 2008

Brandweer oefent bij BSO

KOLLUM - De vrijwillige brandweer van Kollumerland c.a. hield maandagavond een oefening bij de kinderopvang aan de Voorstraat in Kollum.
Bekijk alle foto's De brandweer rukte uit nadat de automatische brandmelder in werking was getreden. Bij aankomst bleek dat het personeel van de kinderopvang de meeste baby's (in de vorm van poppen) al uit het pand had weten te redden. Met twee, soms drie baby's in de arm, stonden de medewerkers de brandweer op te wachten. Op de bovenverdieping waren nog drie slachtoffers. Ondanks hevige rookontwikkeling vonden de brandweermannen de slachtoffers, een baby en twee volwassenen (een oefenpop en een 'echt' slachtoffer), vrij vlot. De slachtoffers werden snel naar buiten gebracht en het hele pand doorzocht. Een nuttige oefening, zo werd na afloop geconcludeerd.

Tekst: Nijsnet en fotos Roelof Stroetinga en Brandweer Kollum (zie ook fotoboek)

31 maart 2008

Brandweer Kollum oefent brand in boerderij


AUGSBUURT - Maandagavond heeft de brandweer van Kollum een zo realistisch mogelijke brandoefening gehouden in een boerderij aan de Steenharst te Augsbuurt. Renske (7 jaar) en Erik (5 jaar) waren rond 19.15 uur op de hooizolder in het stro aan het spelen. Een stiekem meegebrachte vuuraansteker moest de kinderen van licht voorzien. Dit ging al snel mis en het droge stro vatte vlam. Hierdoor geschrokken leek het de kinderen beter om zich uit de voeten te maken en zich even verderop, op de zolder te verstoppen.

Al snel werden de rook en de vlammen door de ouders ontdekt. Terwijl de boer een begin maakte met blussen door middel van een tuinslang, werd door de boerin de brandweer gealarmeerd. Het lukte de boer niet het stro te blussen, wel werd voorkomen dat het vuur oversloeg naar het rietgedekte dak. De schuur kwam al snel vol rook te staan, wat voor de kinderen levensgevaarlijk was. De brandweer was snel ter plaatse. Na een snelle verkenning werden de kinderen op zolder gevonden door brandweerlieden, die met perslucht de schuur in waren gegaan, en naar buiten gebracht.

De stal onder de brandhaard was de winterverblijfplaats van ongeveer 70 koeien, die ook door de verstikkende rook werden bedreigd. Terwijl een gedeelte van het korps de brand probeerde te bestrijden, werd in de stal een begin gemaakt om de koeien los te maken en ook in veiligheid te brengen. Omdat er buiten geen brandkraan in de buurt zit, werd intussen ongeveer 150 meter brandslang aangelegd, zodat er voldoende bluswater uit een nabij gelegen sloot voorhanden was.

Al snel bleek dat de koeien naar buiten brengen geen gemakkelijk klus was. Na een lange winter op stal, is een uitstapje naar buiten zeer welkom. Met de brandweerlieden naast de koeien, maakten de dieren de meest vreemde sprongen, wat zorgde voor hilarische momenten. De klus werd verder zonder ongelukken geklaard en nadat de brand geblust was, konden de dieren weer terug naar de stal.

Voor de brandweer was het een zeer leerzame oefening. De gemeente Kollumerland is een plattelandsgemeente met zeer veel boerderijen. In de praktijk kunnen dit soort zaken, waarbij dieren uit een brandende stal moeten worden gered, zich voordoen bij het Kollumerkorps. Deze oefening was best ingewikkeld met de redding van twee kinderen, het vee, de waterwinning en het blussen van het vuur. Na afloop werd er onder het genot van een drankje nog even nagepraat in de schuur.


tekst en fotos: Jan Beets Radio NOF
08-03-2008

Uit de brand dankzij de vrijwillige brandweer van Kollum


KOLLUM - Mevrouw Tineke Douma die op 1 februari als eerste de sleutel kreeg van haar prachtige appartement in Ny Meckema heeft niet zo lang van die sleutel mogen genieten. Haar sloten werden afgelopen vrijdag vervangen. Dit had vermakelijke gevolgen.
In verband met haar verjaardag vandaag 9 maart ging ze samen met haar nichtje Tineke zaterdag gebak halen. Ze vergat tegen haar nichtje te zeggen dat er nieuwe sloten waren gezet in haar inleunwoning. Dat had tot gevolg dat ze met haar doos gebak voor de dichte deur kwam te staan. De reservesleutel aan het bos van haar nichtje paste ineens niet meer op het voordeurslot. Goede raad was duur. Bij de receptie van Ny Meckema had men geen reservesleutel en de masterkey past niet op inleunwoningen.
Het bouwbedrijf, die de sloten verwisselde had geen storingsdienst, de technische dienst van Ny Meckema komt pas op maandag, na het weekend in actie. Mevrouw Douma moest zo lang maar ergens anders slapen want alle bedden in Ny Meckema waren bezet. De locatiemanager had geen oplossing behalve dan het advies de politie te bellen. De politie was er niet voor oude dametjes of nichtjes met sleutels die plotseling niet meer passen. Zij kwamen alleen als de brandweer kwam om te controleren of er onrechtmatig zou worden gehandeld. En de derde etage is voor een dametjes van 83 net te hoog om zo maar een raampje in te slaan.

Maar gelukkig is er in Kollum de vrijwillige brandweer als redder in nood. Ze waren binnen enkele minuten na hun melding in Ny Meckema aanwezig. In no time was de deur open met een speciaal trucje.
Hiermee was Tineke Douma uit de brand zonder brand want hoe had ze haar familie en vrienden vandaag op gebak moeten trakteren in haar prachtig nieuwe appartement met een hermetisch afgesloten voordeur? Gebak was er genoeg en koffie was zo gezet zodat de vrijwilligers van de brandweer als dank voor hun snelle service getrakteerd konden worden.

tekst en foto: Nijsnet

03-03-2008

Brandweer Praid (Roemenië) op bezoek bij Brandweer Kollum


Maandag bracht een delegatie uit de Roemeense gemeente Praid een bezoek aan het college van de gemeente Kollumerland c.a. Naast de burgemeester van Praid waren ook de brandweercommandant en het hoofd Financiën van de gemeente aanwezig. Al een aantal jaren zijn er contacten vanuit de inwoners van de gemeente Kollumerland c.a. (stichting “Ocna de Jos”) met de gemeente Praid. Vanuit deze stichting werd een werkgroepje “brandweer” opgericht. Deze werkgroep zorgde ervoor dat de gemeente Praid de beschikking kreeg over het brandweermaterieel dat in Kollumerland aan vervanging toe was. Zowel burgemeester Bokor Alexandru als brandweercommandant Illyes Simofi Istvan waren hier erg blij mee. Vanuit Kollumerland c.a. zijn inmiddels een brandweerauto en een motorspuit naar Praid gegaan.

Twee leden van de werkgroep “brandweer”, de heren Bertus van der Meer en Henk Nauta uit Kollum, hoorden van de heer Henk Dekkinga (voormalig bevelvoerder van de Bildtse brandweer) dat de gemeente het Bildt ook een brandweerauto moest vervangen. Zij zorgden voor de contacten richting deze gemeente. Het Bildt vond het een prima idee. De auto wordt dinsdag officieel bij het gemeentehuis van het Bildt overgedragen aan burgemeester Bokor Alexandru.

Maandagavond stond voor de delegatie uit Roemenie een bezoek gepland aan de brandweerkazerne in Kollum. Daar werd onder toeziend oog van de buitenlandse gasten een demonstratie gegeven van een verkeersongeval. Een slachtoffer zat bekneld in de auto en moest door de brandweer worden bevrijd. Het dak van de auto werd vakkundig verwijdert en uitleg geven aan de collega’s uit Praid. Ook werden de gasten geïnformeerd over hun “nieuwe RS Praid” brandweerauto, zoals de mogelijkheden en capaciteiten van de bluswagen.

Uit handen van commandant Albert Hoof werd het jubileumboek “175 jaar brandweer Kollum” aangeboden aan Burgemeester Bokor Alexandru als aandenken. Hiervoor was het boek speciaal vertaald in het Roemeens. Hierna heeft de burgemeester van de gemeente Praid de korpsleden uit Kollum bedankt voor deze geslaagde en gastvrije avond en zijn de mannen uitgenodigd om ook eens naar Roemenië te komen.

tekst: Radio NOF
Foto's: Fokke Jongsma.


11-02-2008

Oefening hulpverlening met auto op de kop in de sloot.

Heel actueel op het moment bleek later. De laatste tijd gebeuren er nogal eens ongelukken met auto's die van de weg raken en in de sloot komen. Toevallig was deze oefening vanavond gepland door de oefengroep van Brandweer Kollum.

Er was een auto geprepareerd en over de kop in de sloot gezet. In de auto bevond zich nog een persoon die eruit gehaald moest worden. Onder enige publieke belangstelling aan de korpsleden de taak om deze "klus" te klaren. 

Binnen 3 kwartier was de bijrijder uit de auto bevrijdt. 
12-01-2008

Brandweer Kollum krijgt voorlichting over politiewerk.

Om maandag 12 januari hadden we Gaatze Kamstra van de Politie te gast in onze kazerne.
Gaatze is werkzaam bij de Noordelijke Recherche Eenheid unit Forensische Opsporing van de afdeling Brandonderzoeken.
Een mooie mond vol maar het is dan ook een hele taak man die mensen allemaal moeten verzetten. Gaatze heeft ons, nadat we startten met koffie met gebak van Sjoerd, helemaal uit de doeken gedaan wat zijn werk bij de Politie inhoud. Hij deed dit aan de hand van een presentatie en diverse praktijkvoorbeelden. Met name het Forensische werk met betrekking tot brand was voor ons natuurlijk een zeer interessant item. Het was een boeiende avond waarbij we veel van elkaar konden leren en vooral wat we wel en niet moeten doen tijdens en vooral na een brand op de PD (Plaats Delict zoals de politie dat dan noemt.

Na afloop hebben we Gaatze op onze eigen originele manier bedankt voor zijn voorlichting.
02-01-2008

Brandweer in nieuwjaarstoespraak Burgemeester Bilker

Tekst overgenomen van NIJSNET


Onbetaalbaar

Voor wat de vrijwillige brandweer Kollumerland betreft, deelde Bilker enkele vette pluimen uit. Hij verheelde echter niet dat er voor de brandweerorganisatie andere tijden kunnen aanbreken, omdat er vanuit politiek Den Haag een norm van acht minuten voor de uitruktijd is vastgesteld. “In ons uitgestrekte gebied zijn niet alle boerderijen binnen acht minuten te bereiken. Dat moet duidelijk zijn. Wanneer dat wel wet en regel wordt, dan wordt de brandweer onbetaalbaar voor ons en voor een heleboel plattelandsgemeenten”. Bilker zei als beginnend alternatief te zien dat er bij het ontstaan van een brand sneller wordt gehandeld. “Snellere melding, preventie en alvast omwonenden die alvast zelf tot actie overgaan”.

  01-01-2008

De korpsleden van de brandweer van Kollum wensen u allen een voorspoedig en vooral veilig 2008

Albert Tjerk Hoof - Gerke de Boer - Andries Oppersma - Sjoerd van der Ploeg - Jan André Gietema - Remco Rekker - Sander Bosma - Peter Zijlstra - Karel Numan - Jeffrey Keesman - Martin Schinkel - Siebe de Jong - Hilbrand Visser, Jelle van der Valle, Cornelis Notenbomer en Johannes Pel.

 

  01-01-2008

Brandweer Kollum heeft een zeer rustige jaarwisseling.

Behoudens een paar kleine meldingen voor vreugdevuren, heeft de Brandweer van Kollum een rustige jaarwisseling beleefd. Een paar meldingen van vreugdevuren waarvan er 1 daadwerkelijk geblust moest worden. Verder waren er geen bijzonderheden.