Nieuws van Brandweer Kollum 2009

Update 09-04-2014

  Volg Brandweer Kollum op Twitter
  ga naar http://twitter.com/brandweerkollum 

     
  21-12-2009

  Onze brandweermaat Gerke is overleden, wij wensen Korine, Annet en Nynke veel sterkte met het verlies van deze
  fantastische man, vader en brandweerman.
  Wij zullen er voor hen zijn:

  18 december 2009:

  Kerstbraderie in Kollum

  Op deze vrijdagavond was er Kerstbraderie in Kollum georganiseerd door de APK.
  Aan ons was gevraagd of we op deze avond mee wilden doen en nog eventjes de rookmelder actie konden oppakken voor de bezoekers aan deze braderie.
  Als het gaat om de veiligheid dan zijn wij natuurlijk van de partij en zodoende waren de meeste leden van het korps Kollum dan ook van de partij om voorlichting te geven over rookmelders. De rookmelders waren tevens nog te koop voor een spotprijsje waar dan ook vele bezoekers aan de braderie dankbaar gebruikt maakten.
  De sfeer op de braderie was prima mede ook omdat de straten ook mooi "versierd" waren met sneeuw.


  © Foto’s: Jan Beets
  11 december 2009:

  Brandweer Burgum werkt mee aan hulp Brandweer Praid (Roemenië) 

  BURGUM/KOLLUM - Brandweercommandant Marinus van der Velde van brandweer Burgum kon 26 ademluchttoestellen overhandigen aan Albert Hoof, postcommandant brandweer Kollum. Deze toestellen zijn bestemd voor de brandweer in Praid Roemenië.Burgum heeft nieuwe toestellen gekregen. De oude toestellen waren nu overbodig. Commandant Van der Velde was er van op de hoogte dat Kollum een samenwerkingsverband heeft met de brandweer in Praid. Een telefoontje richting Kollum was voldoende.

  Zij namen graag, namens brandweer Praid, de toestellen in ontvangst. De toestellen zijn voor de overhandiging allemaal nog nagekeken en zo nodig gerepareerd, zodat ze in een zeer goede staat richting Roemenië kunnen. Vrijdag zijn de toestellen uit Burgum opgehaald. Brandweer Kollum zorgt voor het verdere transport naar Roemenië.

  © Tekst en Foto’s: Henk Koster

  30 November 2009

  Complexe oefening voor brandweer Kollum en Buitenpost

  Maandag 20 november 2009

  KOLLUM - Maandagavond is een ernstig ongeval gebeurd op de Willem Loréweg bij Kollum waarbij twee personen gewond zijn geraakt. Een trekkerchauffeur reed met een tank, gevuld met dieselolie, richting Kollum. op een gegeven moment raakte door nog onbekende oorzaak de tank los van de trekker en reed op een naderende auto in. De bijrijder van de auto raakte met zijn hand bekneld tussen het dashboard en de trekstang van de tank. Door de klap raakte ook nog de tank lek en de trekker in brand. Een achterop komende auto zag dit alles te laat en kon een aanrijding niet meer voorkomen. Hij raakte op de kop, half onder de lekkende tank tot stilstand.

  Gelukkig was dit alles in scene gezet voor een complexe oefening voor de brandweerkorpsen van Kollum en Buitenpost. Omdat bij het ongeval, twee auto’s met een beknelde personen er in, waren betrokken, waren twee korpsen noodzakelijk. De brandweer van Kollum was als eerste ter plaatse, waarna eerst de brandende trekker werd geblust. Hierna ging de eerste prioriteit uit naar de bestuurder van de auto welke op de kop lag. Hij was niet aanspreekbaar. Ook werd gestart met het afdichten van het lek in de dieselolietank. Het lek werd gedicht met een luchtzak. Deze werd met spanbanden op het lek vast gezet, waarna de luchtzak werd opgeblazen, waardoor de lekkage was verholpen.

  Intussen was de hulpverleningsvoertuig van Buitenpost ook ter plaatse gekomen, welke als taak kreeg de man, welke vast zat met zijn hand te bevrijden. Nadat alle voertuigen waren gestabiliseerd werd de trekstang van de dieseltank omhoog gekrikt. Hierna werd het dak van de oude Citroën gehaald, waarop het slachtoffer verantwoord uit het wrak kon worden gehaald. Van de andere auto moesten de deuren en de achterklep worden verwijderd, waarna ook deze slachtoffer aan het ambulancepersoneel kon worden overgedragen.

  Tijdens deze leerzame oefening kwamen vele aspecten naar voren waarmee de brandweer in de realiteit kan worden geconfronteerd. Samenwerking en vele vaardigheden kwamen hierbij aan bod.

  © Tekst en Foto’s: Jan Beets

   

  28 November 2009.

  Sinterklaas bij de Brandweer van Kollum.

  Na wat omzwervingen in Kollum, waarbij Sinterklaas zelfs een Kerstman tegenkwam die geen besef van de tijd had, kwam Sinterklaas eindelijk bij ons op de kazerne om de kinderen van de brandweerlieden van Kollum te verrassen met cadeautjes. Natuurlijk ging het weer helemaal verkeerd want Sinterklaas was er wel maar waar waren die Pieten nou gebleven.
  De Pieten hadden het erg koud en hadden een vuurtje gestookt in een ton. Natuurlijk mag dat niet en kregen de Pieten van Sinterklaas een flinke uitbrander. Gelukkig, hoe kan het ook, waren er blusgasten in de buurt en die konden gelukkig het vuurtje blussen met een paar emmers water.
  Toen was het tijd om de pakjes te zoeken in de kazerne en die waren gelukkig snel gevonden en een paar sterken kinderen brachten de zakken met cadeautjes naar de kantine.
  Nadat de Sint en zijn Pieten de pakjes hadden uitgedeeld hebben we met zijn allen patat met frikadellen gegeten en natuurlijk een lekker glaasje ranja. Dank je Sinterklaasje en we hopen dat je volgend jaar weer bij ons op de kazerne komt.

  Meer foto's in het fotoboek.
  23 November 2009.

  Jubileum bij de Brandweer van Kollum

  Een jubilaris bij de Brandweer van Kollum. Gerke de Boer is 20 jaar bij de Brandweer van Kollum en dat is uiteraard een reden om daar bij stil te staan.
  Aangezien Gerke momenteel in de lappenmand zit en wij vonden dat we dit gebeuren niet zomaar voorbij mochten laten gaan zijn we met een grote delegatie van de groep bij Gerke en Korine en de kids op bezoek geweest.
  En "bjusterbaarlik" bezoekje. Korine werd verrast met een groot boeket en Gerke kreeg een lintje van Kazerne Commandant Albert Hoof opgespeld en natuurlijk niet te vergeten de oorkonde voor 20 jaar trouwe brandweerdienst.
  Onder het genot van het gebruikelijk hapje en een drankje hebben we nog even lekker nagezeten.


  Film: René van der Ploeg

  21 November 2009

  Brandweer Kollum in actie tijdens intocht van Sinterklaas

  In het centrum van Kollum stond het massaal aangestroomde publiek de sint en zijn pieten zaterdagmiddag op te wachten. Rond 14.00 uur verscheen traditiegetrouw de pakjesboot, met daarin de goedheiligman en zijn Pieten. Het werd een waar spektakel met muziek van de Pietenband TLM en brassband Wilhelmina uit Kollum. De Sint werd hartelijk ontvangen door burgemeester Bilker en echtgenote op de brug. Tijdens de toespraak bleek een cadeau en een piet te missen. Deze verscheen even later op het bordes van de polier. Er bleek zelf brand te zijn uitgebroken boven de winkel. Reden voor de burgemeester om snel de hulp van de brandweer in te roepen. De kollumer blusgroep kwam dan ook met spoed naar de brand toe, om de brand te blussen en de Piet te redden. Door kordaat optreden van de brandweer werd het sinterklaasfeest gered. In een optocht werd hierna richting de Colle gezet om daar voor alle basisschoolkinderen het feest voort te zetten.

  16 November 2009

  Eindoefening OGS

  Op maandagavond 16 november hebben we de eindoefening OGS (Ongeval Gevaarlijke Stoffen) gehouden op het parkeerterrein van de Gemeente Kollumerland.
  Een 3-tal oefeningen gingen hieraan vooraf waaronder natuurlijk ook het theoretische gedeelte.
  Op deze laatste avond kwamen alle eerdere onderdelen aan de orde.
  Een lekkende giftank met een slachtoffer was in scène gezet door Kees Hamstra en Johannes Pel.
  Aan de korpsleden van Kollum om het slachtoffer te redden en verder gevaar te voorkomen.
  We hebben bij de oefening bijstand gehad van enkele korpsleden van Buitenpost met hun speciaal uitgerust voertuig met extra chemicaliën pakken.

  We hopen maar dat we dit soort situaties nooit meemaken maar je moet er altijd op voorbereid zijn zie maar naar het ongeval wat er onlangs in Dronrijp is gebeurd.

  26 Oktober 2009

  Wijster - Op deze maandagavond vertrokken we allen met onze voertuigen naar Wijster voor een oefening. In Wijster worden in het oefencentrum van de brandweer diverse scenario's bedacht om zo realistisch mogelijk te kunnen oefenen.
  De groep werd in 2en gedeeld, zodat er optimaal geoefend kon worden en geen wachttijden onstaan.
  Vandaag werd er geoefend in het lopen met perslucht. In een donker, met rookgevuld, oefenpand moesten slachtoffers gezocht worden.
  De tweede oefening was eigenlijk meer een les in explosie grenzen. Wat is de bovenste- en wat is de onderste explosiegrens van gassen (ook rookgassen). En vooral interessant is natuurlijk wat zijn de gevaren voor brandweerpersoneel die dit soort ruimten binnen willen (of sterker nog) kunnen gaan. De brandweer is daarvoor uitgerust met een explosie veiligheids meter die aangeeft of er explosiegevaar is. 
  Na de stof behandeld te hebben werd er ook nog een demo gegeven wat er kan gebeuren in een ruimte met een explosief mengsel.
  De derde oefening was een brand in een ruimte waarbij de hitte zo hoog wordt dat de andere stoffen in de ruimte gaan ontgassen en daarbij dan spontaan in brand vliegen zelfs als ze niet in rechtstreeks contact staan met de vuurhaard.
  Na afloop is natuurlijk de (jazeker) de ranja / water om het vochtpeil van het lichaam weer op peil te krijgen, je verliest veel vocht tijdens dit soort oefeningen, en natuurlijk de gehaktbal.
  Een weer leerzame oefening die door de oefenleiders met groot enthousiasme aan ons werd gegeven.
  7 Oktober 2009


  Gezamenlijke oefening brandweer Kollum en Grijpskerk

  MUNNEKEZIJL - Dinsdagavond werd een gezamenlijke brandoefening gehouden door de brandweer van Kollum en Grijpskerk. Als buurkorpsen, met een provinciegrens er tussen, was deze oefening zeer zinvol. In de praktijk kan het voorkomen dat er gezamenlijk een inzet plaats vind bij een calamiteit. De regio Munnekezijl word bij een brand of calamiteit als eerste door het korps Grijpskerk geholpen. Mocht daarbij assistentie nodig zijn van nog een korps, dan zullen de brandweerlieden van Kollum ook ter plaatse komen. Zo werd op 16 januari 2009 gezamenlijk nog een woningbrand bestreden in Warfstermolen.

  Op de oefening van dinsdagavond werd een brand gestimuleerd in het pand van Mechanisatiebedrijf Geertsma aan de Olde Borchweg in Munnekezijl. Ter plaatse bleek de brand te woeden achterin het complex, wat zorgde voor veel rookontwikkeling. Ook waren er een vijftal slachtoffers welke uit de verstikkende rook moesten worden gered. Nadat de eerste vier slachtoffers naar buiten waren gebracht werd de laatste bekneld aangetroffen onder een hooipers. Met en hydraulische spreider werd het landbouwwerktuig iets opgetild waardoor de gewonde kon worden bevrijd. Nadat de brand was geblust kwam aan de oefening een einde.

  Bij de oefening werd vooral gelet op de samenwerking en communicatie tussen de twee korpsen. Opvallend was dat de doorschakeling van de meldkamers in Groningen en Friesland vrij lang duurde. Verder verliep de oefening en communicatie vlekkeloos en was dan ook zeer geslaagd.

  © Tekst en Foto’s: Jan Beets
  2 oktober 2009:

  KOLLUM - Vrijdagmiddag werd door leerlingen van de Koningin Julianaschool een bezoek gebracht aan de Kollumer brandweerkazerne. Het bezoek was in het kader van de spreekbeurt van Jan Runia, leerling op de Koningin Julianaschool. Aangekomen op de kazerne lag het hydraulische redgereedschap al klaar om een fiets mee kapot te knippen.

  Met de korpsleden Jelle van der Valle, Siebe de Jong en Sjoerd van der Ploeg kwamen alle aspecten van het brandweerwerk naar voren. Zo mochten de leerlingen met de brandslang spuiten, de brandweerauto bekijken en uitleg over alle mogelijkheden en natuurlijk een stukje rijden. Ook werd een oude fiets geheel kappot geknipt. Op het eind kreeg iedereen een brandweerjas aan en een helm, en zo werd de groepsfoto gemaakt.


  © Tekst en Foto’s: René van der Ploeg

  20 juni 2009:

  Dokkumer Brandweer rally 2009

  Op zaterdag 20 juni was weer de jaarlijkse brandweer rally van de personeelsvereniging van de Brandweer van Dokkum. Zoals altijd is ook een groep van de brandweer van Kollum van de partij op deze dag.

  Aanvankelijk leekt het niet al te best met het weer, maar tijdens de start van de rally kwam de zon te voorschijn en heeft het de gehele dag niet weer geregend. Een mooie opsteker voor de organisatie en de kandidaten.

  De lieden van de Kollumer Brandweer (Jeffrey Keesman, Jelle van der Valle, Peter Zijlstra, Johannes Pel, Cornelis Notenbome, Albert Hoof en Andries Oppersma) slaagden er dit jaar helaas niet in om bij de bovenste 10 te eindigen. Het team van Kollum moest het dit jaar doen met een 14e plaats. Maar ze zijn nu al weer volop in training voor volgend jaar.

  Het was weer een prachtige dag met aan het slot van de dag een uitbundig defilé door Dokkum waarbij veel mensen het niet helemaal droog hebben gehouden.

  15 juni 2009:

  WARFSTERMOLEN - Maandagavond kwam de brandweer van Kollum op uitnodiging van het plaatselijk belang naar het dorpshuis “De Warf” in Warfstermolen. Daar hield de blusgroep, voor alle inwoners, demonstraties en gaf uitleg over het werk van de brandweer. In het dorpshuis werd aan de hand van foto’s een presentatie gehouden over de voornaamste taken van de brandweer, en in het bijzonder van de brandweer Kollumerland. Hierin werd door groepscommandant Albert Hoof uitleg gegeven waarvoor de brandweer allemaal kan worden ingezet en de werkwijze waarin de hulpverlening plaats vind.

  Daarna was het tijd voor de demonstraties die buiten plaats vonden. De “vlam in de pan” kon hieraan niet ontbreken. Het blijft een mooi schouwspel om te zien wat er gebeurd als je water in een pannetje met brandende olie gooit. Je moet er alleen niet aandenken als dat in je eigen keuken plaats vind. Ook werd het effect gedemonstreerd van een ontploffend campinggasflesje. Deze werd in een kooi tot ontploffing gebracht, iets wat dus ook zeer goed mogelijk is bij een woning of garage brand.

  Hierna kon het enthousiaste publiek zelf ook in actie komen. Een oude fiets was mee gebracht, welke doormiddel van een hydraulische schaar geheel kapot werd geknipt. Ook kon met de brandslang even worden “geblust”. De avond werd afgesloten met een korte rondrit door het dorp met de brandweerauto. Met de ‘toeters en bellen’ aan was het voor de kinderen genieten geblazen.

  In navolging van de succesvolle rookmelderactie had de brandweer een voorraad rookmelders meegenomen, welke voor een gereduceerde prijs werd verkocht. Voor de brandweer is Warfstermolen één van de meest afgelegen plaatsen waarbij altijd een iets langere aanrijdtijd nodig is. Een rookmelder kan dan van levensbelang zijn en kan een brand eerder worden opgemerkt. Voor de brandweer en de inwoners van Warfstermolen was het een zeer mooie en geslaagde avond.

  Tekst en foto: Jan Beets meer foto's in fotoboek
  Video: René van der Ploeg
  16 mei 2009:

  Sander Bosma 5e tijdens de nationale brandweer uitvindersbeurs

  Zaterdag 16 mei 2009 heeft Sander Bosma van brandweer kollum de 5e prijs in ontvangst mogen nemen van minister van Binnenlandse Zaken mevr. Guusje ter Horst.
  De brandweer uitvindersbeurs is georganiseerd door de vakvereniging van brandweervrijwilligers (VBV) en is een jaarlijks terugkerend onderdeel van het congres voor brandweervrijwilligers. Dit congres werd dit jaar samen met de internationale hulpverleningsdagen (Ivic 2009) gehouden op vliegveld Valkenburg nabij Katwijk(Zuid Holland). De uitvinding van Sander betreft een haspel wat gebruikt wordt voor de touwen voor het werken op hoogte. Met behulp van deze uitvinding kan de brandweer nu binnen 10 minuten veilig en snel aangelijnd werken op hoogte. Voor de brandweer is dit een tijdswinst van ca 30 minuten. Mevr. Ter Horst was zeer onder de indruk van de haspel en vond dat het ook op het gebied van arbo wet en regelgeving een zeer welkome aanvulling is. De haspel kan echter veel breder ingezet worden dan alleen maar de brandweer. Denk in het bijzonder aan schoorsteenvegers, timmerlieden, in principe een ieder die aangelijnd op een dak moet zijn en met behulp van de haspel de nodige tijdwinst kan behalen.

  Meer info op: www.brandweerkollum.nl/werkenophoogte en www.brandweervrijwilligers.nl

  Meer foto's in ons fotoboek

  7 mei 2009:

  Brandweer Kollum kwalificeert zich voor de internationale brandweer vakdagen.

  Sander Bosma van brandweer kollum heeft zich geplaatst bij de 10 beste brandweer uitvinders van Nederland. Door de vakvereniging van brandweervrijwilligers (VBV) is een uitvinding beurs georganiseerd welke op 16 mei plaats vind tijdens het 1ste congres van de VBV. Het congres vind plaats als onderdeel van de internationale vakdagen Ivic 2009 welke gehouden worden van 13 t/m 16 mei op vliegveld Valkenburg in Katwijk. Bij de voor inschrijving heeft Bosma een plek behaald bij de eerste 10.
  Op woensdag 6 mei heeft Bosma zijn uitvinding gepresenteerd middels een presentatie en een prototype aan een brandweer vakjury in Leusden.
  De uitvinding van Bosma betreft een apparaat wat gebruikt wordt voor de touwen voor het werken op hoogte. Met dit apparaat kan de brandweer in 10 minuten aangelijnd en veilig op bijvoorbeeld een dak van een woning aan het werk. In de oude situatie had men ca 30 minuten werk. Dit is voor de brandweer een behoorlijke tijdswinst van 20 minuten wat in feite het verschil kan uitmaken tussen een beheersbare dakbrand en een uitslaande dakbrand. Ook het opruimen gaat veel sneller zodat men na een inzet weer sneller inzetbaar is voor een andere calamiteit.

  Op 16 mei worden de prijzen uitgereikt door minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken tijdens het 1ste congres van de VBV.

  Sander is met zijn uitvinding 5e geworden.

  Voor meer informaties over de uitvinding klik op de volgende link http://www.brandweerkollum.nl/werkenophoogte

  27 april 2009:

  Vrijwilligers brandweer compenseren gestolen hout

  KOLLUM – Een brandweerwagen en een bestelwagen arriveerden maandagavond aan de van Scheltingalaan in Kollum. In de brandweerwagen zaten leden van de vrijwillige brandweer van Kollum en in de bestelwagen van de Kollumer Koerier chauffeur Siebe de Jong.
  Een niet alledaagse combinatie die voor Wieger en Klaske Rekker een aangename verrassing opleverde. Eind 2008 werd van Rekker een voorraad pas gekapt hout gestolen uit de berm langs de Keningswei in Veenklooster. Ondanks eigen speurwerk is de dader nog niet gevonden, al zijn er wel vermoedens. De leden van de vrijwillige brandweer vonden dit een erg sneue zaak en kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat zij, als de mogelijkheid bestond, Rekker voor dit verlies van de voorraad wilden compenseren. Een gedachte die werd ingegeven omdat Rekker enkele jaren geleden een boek heeft geschreven over het 175-jarig bestaan van de vrijwillige brandweer Kollum. ’’We liepen al enige tijd met dit idee rond en kregen nu de kans om wat terug te doen. Als vrijwilligers vonden we dit een prima tegenprestatie’’. Het resultaat van die tegenprestatie was een flinke eikenboom, nog niet helemaal in kachelklare stukken gezaagd maar wel een prachtige voorraad degelijk brandbaar materiaal dat over enkele jaren voor de nodige warmte gaat zorgen. Een tegenprestatie die maandagavond als een verrassing kwam maar tegelijk ook heel erg gewaardeerd werd. (Foto: Sake Beerstra)
  18 april 2009:

  Open dag van de Gemeente Kollumerland.

  Op 18 april was een een open dag van de Gemeente Kollumerland. Er was veel te zien en te beleven op het gemeente terrein. Ook wij van de brandweer deden mee aan deze open dag. De rookmelderactie eind vorig jaar was een geweldig succes. Het korps van Kollumerland is er in geslaagd om nog een partij te bemachtigen. Tijdens de open dag waren ze weer te koop. Geen hoogtevrees?, dit was een prachtige mogelijkheid om eens een blik van bovenaf op het mooie dorp Kollum te doen in een hoogwerker Heeft u zich ooit afgevraagd of u nog zicht hebt in een ruimte waar rook is? Waar lopen brandweermensen in hun (vrijwilligers-) werk tegenaan? (soms letterlijk). Men kreeg de gelegenheid om in een tent met een rookgenerator zelf eens te ervaren wat het is om in een ruimte met rook te zijn. Hoeveel zicht heeft u nog?

  foto's van de open dag in het fotoboek
  de foto's in het fotoboek zijn van Sake Beerstra (RadioNOF)
  en van de Brandweer van Kollum.

   

  4 april 2009:

  Personeelsfeest van de Brandweer van Kollum.

  Zaterdagavond 4 april hield de brandweer van Kollum de jaarlijkse personeelsavond.
  Het feest werd dit keer gehouden in de Paradiso bar in Kollum.
  De avond werd begonnen met een officieel gedeelte waarin de diploma's werden uitgereikt door wethouder Visser, welke het afgelopen jaar door de brandweerlieden werden behaald.
  Diploma's waren er voor Cornelis Notenbomer en Johannes Pel (brandwacht), Siebe de Jong(hoofdbrandwacht), Peter Zijlstra en Sander Bosma (brandweer instructeur). Tevens werd er afscheid genomen van Hilbrand Visser als brandweerman en werd hem als aandenken een brandweerbeeld aangeboden. Visser is vorig jaar wethouder van de gemeente Kollumerland geworden en deze functie kan helaas moeilijk gecombineerd worden met het werk als brandweer vrijwilliger. Na het officiële gedeelte kon er worden genoten van een warm buffet en aansluitend kon er worden deelgenomen aan diverse spellen en was er gelegenheid om te dansen.

  foto's van het PV feest in het fotoboek

   

  Brandweer Kollum op werkbezoek naar Praid in Roemenië 

  donderdag 26 maart 2009

  KOLLUM - Op 14 maart jl. vertrokken 5 brandweerlieden van van de vrijwillige brandweer Kollum, Siebe de Jong, Albert Hoof, Martin Schinkel, Peter Zijlstra en Andries Oppersma samen met wethouders Reinout Koster en Rik Schaafstal en oud brandweerman Bertus van de meer naar Roemenië, Praid. Kollum kent al langere jaren goede contacten met Praid in Roemenië. De plaatselijke kerk heeft een zusterverband met de kerkelijke gemeente Ocna de Jos. En jarenlang zijn er mensen in Kollum en omstreken actief om hulp te organiseren voor de arme bevolking. Containers vol goederen zijn richting Roemenië gegaan. Eén van de drijvende krachten, Bertus van der Meer en oud brandweerman, legde de eerste contacten met de brandweer ter plaatse en in 2003 kreeg een afgedankte hulpverleningswagen uit Kollum een nieuw leven in Praid.

  Vorig jaar kwam de burgemeester van Praid met een delegatie naar Kollum om een blusauto op te halen. Bertus had in de gemeente Het Bildt de hand weten te leggen op de auto die vervangen werd. Hij wist er wel een plekje voor. Niet voor niets wordt deze hulpverlener in hart en nieren in Roemenië met eerbied aangesproken als “meneer von Praid”. Vorig jaar bij de officiële overhandiging van de auto werd het gemeentebestuur en de brandweer uitgenodigd voor een tegenbezoek. De wethouders Koster en Schaafstal hadden de opdracht mee gekregen te bekijken in hoeverre de gemeenten wat voor elkaar kunnen betekenen, de brandweermensen om te beoordelen op welke wijze zij het korps aldaar nog meer ondersteuning kunnen bieden.

  Ook stond een bezoek aan beide bakkerijen op het programma. Het bezoek aan de brodenbakker was heel bijzonder. Want het betreft hier een bijzonder geslaagd project die met hulp van ondernemers en behulpzame mensen uit Kollumerland is opgezet. Bakkers die in Nederland de deuren sluiten stellen hun ovens met de bijbehorende bakkersinventaris ter beschikking van ontwikkelingslanden. Onze eigen bakker van der Bijl is actief in de stichting “Bakkers voor bakkers” en een complete bakkerij werd een aantal jaren geleden verplaatst naar Praid. Het is een succesverhaal geworden, waarbij de gemeenschap wordt voorzien van gezond voedsel en waarbij overblijvend brood wordt bestemd voor behoeftige mensen en tehuizen. Hoe de naam “Frieske pan” tot stand is gekomen, heb ik niet kunnen achterhalen. Maar de relatie met onze provincie wordt nog gemarkeerd door de Fryske vlag die aan het reclamebord van de bakkerij wappert.

  Het laatste deel van het programma bestond uit een bezoek aan de brandweerkazerne. Toen we aankwamen stond onze “eigen” hulpverleningswagen als een oude bekende ons buiten op te wachten, samen met alle korpsleden. De auto zag er bijzonder goed onderhouden uit. Ons voorstel om deze maar weer mee terug te nemen naar Kollum vond geen genade. Onder het genot van een drankje vond veel uitwisseling van kennis plaats. De afspraak werd gemaakt dat de oude uitrukpakken in Kollumerland (en mogelijk van andere korpsen) naar de brandweermannen van Praid gaan. Zij geven hun pakken dan weer door naar andere buurtkorpsen.

  De beide wethouders zullen hun bevindingen rapporteren aan college en de raad. Misschien dat in projectvorm iets voor het plaatselijke ziekenhuis kan worden gedaan. Voor de brandweer staat het eerstvolgende project al weer in de steigers. De levering van de uitrukpakken die hier in Noordoost Fryslân worden afgedankt en die de korpsen in Roemenië graag zouden willen overnemen. Helmen en laarzen idem dito. Verder zijn er ideeën om scholing te geven. Met name op het gebied van perslucht valt er nog veel te leren. Uitwisseling van informatie kan ook worden opgestart met gebruikmaking van de over en weer uitgewisselde e-mailadressen. Duidelijk is dat voor de brandweermensen in Kollum deze uitruk niet eenmalig hoeft te zijn. Ze zijn graag bereid om hun collega ’s in Praid verder te helpen in hun ontwikkeling.

    11 maart 2009

  Rookmelder Actie

  Door weer zo'n daverend succes van onze rookmelder actie zijn we dan nu op het punt aangekomen dat we er helemaal door heen zijn.
  We hebben geprobeerd extra rookmelders nog bij te bestellen maar de voorraden zijn, zoals het nu lijkt, volledig uitgeput. We blijven proberen om voor de wel zeer aantrekkelijke prijs weer rookmelders aan u te kunnen aanbieden. Zodra er nieuws over is melden we dat op deze pagina.

  Voorlopig kunt u dus geen rookmelders meer bij ons bestellen.
  23 februari 2009

  EHBO avond

  Deze avond stond in het teken van onderkoeling en de gevaren ervan.
  Na het kijken van een video over onderkoeling werd er geoefend om onderkoelde slachtoffers warm in te pakken.
  Ook de AED kwam deze avond weer aan de orde en natuurlijk de reanimatie.
  Onder leiding van Jan van der Bij was het een leerzame avond, waarbij ons wel heel duidelijk is geworden dat de gevaren van onderkoeling wel heel erg groot zijn en dat dat zeker niet alleen in water voorkomt.
  Een voorbeeld werd gegeven van een jogger die hardlopend over een heideveld onderkoeld raakte en daarbij het bewustzijn verloor. Als er geen hulp was geweest dan had deze jogger het zeker niet overleeft.

  Meer informatie over onderkoeling vind je op de website van het KNRM en wellicht even "Googelen"


  Meer foto's staan in het fotoboek
  16 februari 2009

  Het was geen echte inzet van ons maar we waren toevallig in de buurt tijdens onze oefenavond. En net als elke andere burger ken je plicht aan de medemens. Als je kunt hulpverlenen dan doe je dat of anders rij je door. En wij zijn ook nog eens hulpverleners dus hebben we maar een handje geholpen.

  Veel schade bij botsing in Kollum

  KOLLUM - Maandagavond is er veel schade ontstaan bij een aanrijding in Kollum die vond plaats op de kruising bij de Molenkampbrug. De bestuurster van een personenauto reed op Eyso de Wendtstraat vanuit de richting Trekweg en verzuimde voorrang te verlenen aan een automobiliste van rechts kwam vanaf de Gijsbert Japicxstraat met een frontale aanrijding als gevolg. Door de klap kwam de Peugeot tegen een lantaarnpaal tot stilstand. Er kwam ook er een ambulance ter plaatse omdat de bestuurster van de Peugeot nekklachten had. Zij is naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. De bestuurster van de Renault had een buil op haar hoofd gekregen van de klap. Beide auto's zijn door berger Van Kammen afgevoerd. Volgens omwonenden is deze kruising zeer gevaarlijk en dit is ook al de derde aanrijding in korte tijd. 

  (Foto: Fokke Jongsma)
  (tekst: Nijsnet)


  11 februari 2009

  Grote regionale brandweeroefening in Burgum

  BURGUM - Woensdag en donderdagavond was het oude politiebureau aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg in Burgum het toneel van een grote brandweeroefening. Vanaf 19.00 uur namen per keer 6 korpsen deel aan de oefening. De oefening betrof een zeer grote brand in het kantoorgebouw. Voor het blussen van de brand en een viertal vermisten in veiligheid brengen werden 4 korpsen ingezet. Dit waren woensdagavond de blusgroepen uit Kollum, Surhuisterveen, Ternaard, en Dokkum en donderdagavond de korpsen uit Anjum, Menaldum, Hallum en Damwoude.

  Bij aankomst van de eerste brandweerkorpsen was de brand al uitslaand en stond het gebouw vol rook. Ook werden er vier mensen in het pand vermist. Het oude politiebureau moest door de brandweer geheel worden doorzocht. Door goede samenwerking tussen de verschillende blusgroepen werden de lotusslachtoffers al snel gevonden. De vele deuren, kamers, gangen, trappen, kelders en de dichte rook bemoeilijkte de reddingsactie. Tegelijkertijd werd de brand zo veel mogelijk bestreden om uitbreiding te voorkomen.

  Om over voldoende bluswater te beschikken werd de eerste oefenavond de dompelpomp van het korps Buitenpost ingezet en de tweede avond werd gebruik gemaakt zo’n zelfde pomp van het korps Harlingen. De dompelpomp verzorgt groot watertransport via zeer dikke brandslangen. Deze worden al rijdend uit de container getrokken waardoor vrij snel, veel water uit een dichtbij zijnde kanaal of vaart naar de brand kan worden getransporteerd. Bij deze oefening werd het water uit het Prinses Margrietkanaal gepompt en was ongeveer 400 meter slang nodig. Om deze zware brandslangen weer op te ruimen werd de hulp ingeroepen van de korpsen uit Sneek en Grou, welke hiervoor over speciaal materiaal beschikken.

  Niet alleen voor de blusgroepen was de oefening leerzaam, maar ook voor de officier van dienst en de bevelvoerders. Belangrijk was op de correctie manier leiding geven volgens de procedures. Ook de samenwerking en communicatie tussen de verschillende eenheden kwam hierbij aan bod. Na afloop van de geslaagde oefening vond een nabespreking plaats met alle deelnemers in Restaurant ‘De Pleats’ in Burgum.

  videolink: http://www.zideo.nl/index.php?option=com_podfeed&zideo=6c5969576e413d3d&playzideo=6d6f57586d56673d

  © Tekst foto’s en video: Jan Beets

   

  9 februari 2009

  Oefenen met autowrakken

  Het komt gelukkig niet zo vaak voor dat we opgeroepen worden voor een ongeval met beknelling. Maar dat betekend natuurlijk niet dat het elk moment kan gebeuren.
  Geoefendheid is dus van groot belang. Op deze avond hadden 2 autowrakken tot onze beschikking en we konden er dan ook danig op los oefenen.
  Verschillende technieken voor het bevrijden van personen die bekneld zitten in auto's werden er op deze avond beoefend.

  Meer foto's staan in het fotoboek

  26 Januari 2009

  Brandweer Kollum oefent brand in woning

  AUGSBUURT - De brandweer van de gemeente Kollumerland is constant in beweging. In het nieuwe jaar zijn de Kollumer brandweerlieden al weer 9 keer uitgerukt om hulp te bieden. Om goed getraind te blijven voor alle voorkomende calamiteiten moet er ook geregeld geoefend worden. Maandagavond stond een oefening van brand in een woning op de agenda. Voor brandweerman Cornelis Notenbomer kwam deze oefening mooi uit. Komende week moet hij na de opleiding, examen afleggen waarna hij zich, bij goed gevolg, brandwacht mag noemen.

  Als locatie werd een leegstaande woning uitgekozen aan de Steenharst te Augsbuurt waar eerder de bedrijfsbrandweer van kunststoffabriek Enitor en het vrijwillige brandweerkorps van Buitenpost ook al hebben geoefend. In de woning waren twee personen aan het klussen waarna door onbekende oorzaak brand uit brak. De klussers konden door de dichte rook de woning niet meer verlaten. Voor de brandweer de taak om de slachtoffers in veiligheid te brengen en natuurlijk de brand te blussen.

  Door de duisternis buiten en de dichte rook uit de rookmachine binnen werd dit werk bemoeilijkt. Gewapend met ademlucht op werd de woning verkend en uiteindelijk de slachtoffers gevonden. De verkenning was zeer lastig doordat de indeling van de woning voor het korps geheel onbekend was en het pand vol rook stond. Hierna werd de brandhaard, welke zich op de bovenverdieping bevond, geblust.

  Voor de brandweer was het weer een geslaagde en zeker ook leerzame oefening.

  © Foto’s en tekst: Jan Beets

   

   

  Januari 2009

  Brandweer Kollum ontvangt defibrillator

  KOLLUM - Je ziet ze tegenwoordig heel vaak, de groene sticker met de tekst AED. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij een persoon met een circulatiestilstand, waardoor op een geautomatiseerde manier een elektrische schok wordt toegediend, met als doel het hart weer in een normaal ritme te brengen.

  De bediening gaat voor een groot gedeelte zelf, de machine zegt eigenlijk elke stap die je moet doen om het goed te laten functioneren. Stichting fonds ambulance Kollumerland ca. zorgde voor een AED voor het korps van de Kollumer brandweer. Zij zijn het eerste korps binnen de NOF die er 1 op de wagen hebben te hangen. Voor een goede bediening heeft cursusleider Jan van der Bij de korpsleden op de oefenavond alle ins en outs verteld en daarna kon de theorie in praktijk worden gebracht. Hierna wordt jaarlijks getraind met de AED om de opgedane kennis niet te verliezen. Op de foto oefenen Jan Andre Gietema en Andries Oppersma onder het toeziend oog van Jan van der Bij met de AED.

  3 januari 2009

  Brandweer Kollum nieuw het nieuwe jaar in

  KOLLUM - Zaterdagavond hielden de vrijwilligers van de brandweer van Kollumerland ca. een nieuwjaarsborrel voor de korpsleden met hun aanhang. Dit nieuwjaarstreffen, voor de spuitgasten en hun aanhang, wordt op eigen initiatief gedaan. Onder het genot van een hapje en een drankje werd het nieuwe jaar ingewijd.

  Op deze dag zijn tevens de nieuwe uitrukpakken in gebruik genomen. Alle elf brandweerkorpsen in Noordoost-Friesland worden, of zijn al voorzien van deze nieuwe uitrukpakken. De oude pakken, ruim 8 jaar oud, waren hoog nodig aan vervanging toe. De nieuwe werkkleding is van dezelfde makelij dan de vorige pakken, namelijk van PWG. Het opmerkelijke aan deze nieuwe uitrukkleding is wel de zichtbaarheid van de hulpverlener.

  Naast natuurlijk de brand- en hittewerende eigenschappen is ook veel aandacht besteed aan de reflectie en fluorescerendheid van de pakken. Wat natuurlijk de veiligheid van de hulpverleners te goede komt. Tijdens de Nieuwjaarsborrel werd het gehele korps op de foto gezet met natuurlijk de nieuwe kleding aan. Ook de partners werd even voor de foto in het nieuw tenue gestoken.

  De Kollumer brandweer heeft in de eerste dagen van het nieuwe jaar al redelijk druk gehad. Op nieuwjaarsmorgen moest naar Oudwoude uitgerukt worden voor straatvuur en zat er in de trekvaart een gans vast in het ijs. ’s-Avonds was er een trekker brand in Westergeest. Op 2 januari wederom een gans vast in het ijs en een containerbrand op het vuilstort van Kollum.

  De Kollumer brandweerlieden kijken tevreden terug op het vorige jaar. Ze hebben weer veel voor mens en dier en huis en have kunnen betekenen. Een rookmelderactie die ontzettend gewaardeerd werd door de Kollumer bevolking en waar dan ook door heel veel mensen gebruik van is gemaakt. En aan het einde van het jaar is de kazerne uiteindelijk voorzien van nieuwe (elektrisch bedienbare) rode deuren.

  1 januari 2009

  Een gelukkig en veilig nieuwjaar

  Een rustige start van het nieuwe jaar voor de brandweer van Kollum. Op een paar straatbrandjes na is nieuwe jaar voor de brandweer van Kollum rustig begonnen. Op 1 januari zijn we 3x uitgerukt, wat op zich voor ons natuurlijk best druk is maar dat kun je om deze tijd verwachten.
  De eerste uitruk was een vreugdevuur in Oudwoude vanmorgen om rond 5 uur, om 12 uur kregen we een melding van een gans die was vastgevroren in het ijs en vanavond om half 7 een prio 1 melding van een tractor in brand in Westergeest.
  Dus de eerste hulpverlening en brand voor dit jaar hebben we al weer gehad.
  Het is gelukkig voor mens en dier goed afgelopen.

  Wij wensen u allen een gezond en veilig 2009 toe.

  De vrijwilligers van Brandweer Kollum