Nieuws van Brandweer Kollum 2012

Update 09-04-2014

1 december 2012

Sinterklaas op bezoek bij Brandweer Kollum

Zaterdag 1 december was het voor de kinderen van brandweer Kollum weer een groot feest. De Sint en zijn Pieten kwamen weer op bezoek en hadden een grote vrachtwagen met cadeautjes meegenomen. Voordat de Sint was gearriveerd zijn de kinderen gezellig aan het knutselen geweest in de kantine. Toen omstreeks 16.15 uur de sirene aanging kwam de Sint met zijn Pieten in de PM van Kollum aangereden. Een van de Pieten had de vrachtwagen met pakjes al bij de kazerne neergezet. Toen hij de pakjes uit de laadbak wou halen kwam er een hoop rook uit de vrachtwagen maar gelukkig waren alle cadeautjes nog intact. De brandweer heeft zich ontfermd over de rokende laadbak. De kinderen hadden ook nog een verrassing voor de zwarte pieten. Ze hadden een krak stoel gemaakt waar de piet doorheen zakte onder luid gelach van de kinderen. Nadat de kinderen wat liedjes hadden gezongen kregen ze allemaal een zakje snoep en werden de kado’s uitgedeeld. De middag werd afgesloten met een lekker bord patat en een frikadel voor alle kinderen.

De Pers. Ver. kan weer terug zien op een geslaagde middag voor de kinderen

Klik hier om naar het fotoboek te gaan
17 november 2012

KOLLUM - Zaterdag 17 november is de dag die de geschiedenis ingaat als de dag dat Sinterklaas en zijn Pieten weer in het land aankwamen. Zaterdagmorgen was de landelijke intocht in Roermond, in de middag deed de goedheiligman zijn intrede al weer in onze regio. Ondanks zijn drukke agenda kwam de Sint vandaag ook aan in Kollum.

In Kollum ging bijna het feest niet door. Twee boeven hadden het boek, de boot en staf van Sinterklaas gestolen. Hierdoor kwam hij dit jaar niet met de boot naar Kollum, maar op de oude T-Ford van brandweer Kollum. De boeven waren overigens snel gepakt door een politie Piet, waarna alles toch nog goed terecht kwam. De muzikale ondersteuning werd zoals elk jaar weer verzorgd door het Kollumer Muziekkorps TLM en Brassband Wilhelmina. Een zeer geslaagde intocht, met zeer veel kinderen met hun ouders die zich in het centrum hadden verzameld.

Klik hier om naar het fotoboek te gaan
10 november 2012

Oefencarrousel brandweer op Ameland zeer geslaagd

AMELAND - Afgelopen zaterdag organiseerde Brandweergroep Hollum een oefencarrousel in en om de dorpen Hollum en Ballum. Dit is al een paar jaar in Friesland georganiseerd en nu op Ameland.

Er is die dag door verschillende korpsen van Noord-Oost Friesland oefeningen gedraaid op diverse locaties. Dit zijn de posten die aanwezig waren : Buitenpost, Dokkum, Ternaard, Kollum, Drogeham, Surhuisterveen, Zwaagwesteinde en Nes. De dag duurde van 8.00 tot 16.00 uur. En de dag werd afgesloten met een heerlijk warm buffet.

© Foto's: Tjibbe de Boer
© Tekst: RTV NOF

Klik hier om naar het fotoboek te gaan

8 tot en met 16 oktober 2012

Brandweer Kollum naar Roemenië, ons verhaal

Maandagavond 8 oktober 2012 om 22.15 uur vertrok een delegatie van de brandweer van Kollum naar Roemenië.

Na een lange rit van 16 uur werd er een tussen stop gemaakt in Mátészalka in Hongarije bij een kindertehuis. Siebe de jong komt daar al 4 jaar regelmatig met kinderkleding en speelgoed wat ze daar heel goed kunnen gebruiken. Het is een tehuis voor weeskinderen en kinderen die door de kinderbescherming uit huis zijn geplaatst om diverse redenen. We werden daar hartelijk ontvangen. Er werd ons gelijk een warme maaltijd voorgeschoteld. Na het eten hebben we de spullen voor het kindertehuis uitgeladen en aan de leiding overhandigt. Hierna hebben we een rondleiding door het kindertehuis gemaakt wat veel indrukken bij ons achter liet.

De volgende dag na het ontbijt zijn we richting Praid in Roemenië gereden .
Halverwege de rit hebben we een tussen stop gemaakt in een gemeente wat 7 dorpen telt waarvan Rásca de hoofdplaats is. Via Bertus van der Meer zijn we in contact gekomen met de Burgemeester aldaar. Hij liet ons daar de kazerne zien, wat niet meer was dan een garage box met wat slangen, een opzetstuk en wat hand blussers. De vraag van hun was of we ook een brandweerpomp konden regelen. Nu daar zullen we ons best voor doen. Onder tussen waren we het met elkaar eens dat hier de brandweerpakken die we bij ons hadden wel een goede aanvulling konden zijn, die hadden ze daar namelijk niet. Na een hartelijk ontvangst in het gemeentehuis met natuurlijk de lokale drank Palenka en hapjes hebben we onze reis hervat naar Praid. Onderweg kwamen we nog een dodelijk ongeval tegen. Ze rijden daar namelijk als gekken en halen in waar het niet kan.

Om 21.00 uur kwamen we in Praid aan waar ze met de lunch op ons zaten te wachten. We werden weer met veel mannen kussen onthaald, wat daar heel normaal is.
De volgende ochtend zijn we naar Odorheiu gereden, waar we een bezoek hebben gebracht bij de Frieske Pan, een bakkerij die vanuit Kollum en omstreken gesteund is. Deze bakkerij is nu zeer goed voorzien en geeft nu veel steun aan de lokale bevolking.
's Middags zijn we in Ocna de Jos geweest bij een Houtzagerij, waar wel 60 mensen werken met een gemiddeld loon van € 300,00 per maand.

De volgende ochtend zijn we bij kennissen van Bertus geweest in de bergen. Ook hier weer onthaalt met eten en drinken. 's Middags hebben wij de ademluchtflessen in de kazerne van Praid afgeleverd. Hier stonden de tafels al klaar voor de ontmoeting tussen ons en de brandweerlieden van Praid later op de middag. We hebben onze auto naar het pension gebracht en zijn naar de kazerne toe gelopen. Hier was het al een drukte van belang was. Ook hier werden we hartelijk begroet met weer diverse mannen kussen. Even een rond leiding door de kazerne en de boven verdieping bekeken die ze aan het vertimmeren zijn om gasten te ontvangen. Bertus heeft nog snel een rondje gereden in het HV-voertuig, die 9 jaar geleden aan Praid geschonken is door de gemeente Kollumerland.
De goulash soep stond al klaar en natuurlijk Palenka, de soep was op een vuurtje in een heksen ketel klaargemaakt. Het was een heerlijke soep. Vele leuke herinneringen opgehaald en door de Palenka verstonden we elkaar steeds beter tot in de late uurtjes.

De volgende dag zijn we naar Iernut gereden, waar de brandweer van Oldambt een bluswagen naar toe heeft gebracht. Daar aangekomen stond de koffie al klaar, alleen ons contact persoon was er nog niet die had zich verslapen. De brandweer auto word tot nu toe nog steeds niet gebruikt, omdat er nog geen geldig kenteken bij is De bureaucratie viert daar hoogtij, Janneke Vos (oud verslaggeefster TV Noord en contactpersoon van het brandweervoertuig) legde het zo uit: je hebt de oplossing en zij zoeken er een probleem bij. Zoals het nu er voor staat, komt er volgende maand een kenteken bij, maar dan is er alweer het volgende probleem. Ze hebben namelijk geen kazerne waar de auto in kan. De brandweerauto is te hoog. De winter staat voor de deur en de auto moet wel onderdak. De brandweer daar heeft een tijdelijke oplossing gevonden door middel van een andere standplaats in het dorp. Volgend jaar zullen ze bekijken om een nieuwe garage te bouwen. We hebben afscheid van de brandweer genomen en nog een bezoek gebracht aan de woning van Janneke Vos en haar man Ad de Groot, die daar prachtig wonen in de bergen.
Nadat we weer in Praid waren hebben we een heerlijk diner gehad bij Karoly en zijn vrouw en nog lang na gepraat .

De volgende dag (zondag) was het zeer slecht weer. We hebben wat inkopen gedaan (sigaretten + diverse ) en de tank van ons voertuig gevuld. De prijs van brandstof is daar even hoog als hier met het verschil de het salaris hier gemiddeld 5 keer zo hoog is.
Karoly en zijn vrouw, die steeds de gastvrouw van ons was, hebben we uit eten mee genomen. Dit wat voor haar een vreemde situatie was; de vrouwen eten daar namelijk niet met de mannen mee.

Maandagmorgen 15 oktober zijn we na het ontbijt zeer vroeg vertrokken richting Kollum. Na nog een overnachting in Tsjechië en na een goed ontbijt aldaar, zijn we dinsdagmiddag 16 oktober weer veilig terug gekeerd in Kollum.
1 oktober 2012

KOLLUM - Maandag 1 oktober heeft groepscommandant en brandweerman Albert Hoof uit Kollum van handen van burgemeester Bearn Bilker en brandweercommandant Henk van der Veen een oorkonde en medaille ontvangen.

1 oktober 1982 is Hoof in dienst getreden bij de brandweer in Kollumerland, hetgeen betekende dat hij vandaag 30 jaar actief brandweerman is. Burgemeester Bilker had vantevoren een korte toespraak gehouden met veel lovende woorden voor Hoof, die "een zeer prettige man in zowel zijn werk als de gewone omgang is". Bilker vond het knap dat Hoof na al die jaren nog steeds enorm veel plezier in zijn werk als brandweerman had. Bij een jubileum in brandweerland hoort naast een oorkonde ook een medaille en die speldde de burgervader dan ook bij Hoof op. Ook kreeg Hoof van commandant Henk van der Veen een bos bloemen en een enveloppe met inhoud van de commandant. Van zijn brandweermaten van de Kollumer ploeg kreeg hij een vleespakket en een bos bloemen.

Hierna vertelde Albert over zijn eerste uitruk, op 3 november 1982. Van te voren had Albert van smid en brandweerman Sjouke Starkenburg een pak en een helm gekregen, met de wijze woorden; "Do moest der goed om dinke want dit is gemeenskapsspul. De gemeenskap het dit betaald dus do moest der suunich op wese"! De helm die Hoof had gekregen was kapot maar Starkenburg zei; "Dese het Sjouke goed maakt, jonkje! Der hoefst niet over yn te sitten"! Paniek bij de eerste melding voor de fanatieke jonge brand-weerman. Tijdens een winkelbezoek met zijn vrouw snel met de auto naar de inmiddels lege brandweer-kazerne. Het merendeel van de toen uit 30 brandweermannen bestaande ploeg was al uitgerukt. De eerste échte melding waarbij Albert bij wijze van spreken voorin de auto zat was naar Kollumerzwaag, hier stond een garage in brand. Zo werd de tweede, eigenlijk de eerste melding Onder het genot van een hapje en een drankje werd de gezellige avond voortgezet. Albert, van harte gefeliciteerd!

© Foto's en Tekst: René van der Ploeg
Klik hier om naar het fotoboek te gaan

15 september 2012

KOLLUMERPOMP - Bij ideaal wandelweer ging zaterdag morgen 800 wandelaars om 08.00 uur vanaf het dorpshuis ‘Het Trefpunt’ in Kollumerpomp de Pompster Ryd Rintocht van start. De officiële opening werd om07.50 uur verricht door burgemeester B. Bilker van de gemeente Kollumerland c.a. Deze wandeltocht staat in het teken van het 400-jarig bestaan van Kollumerpomp. Deze tocht was geschikt voor bijna iedereen. Er waren drie routes uitgezet van 40, 25 en 12 km; dit alles op een steenworp afstand van Het Lauwersmar.

Albert Tjerk Hoof, Siebe de Jong, Peter Zijlstra, Sander Bosma, Remko Rekker en Jelle van der Valle van de Brandweer van Kollum deden ook mee aan deze schitterende tocht.

Klik hier om naar het fotoboek te gaan
10 september 2012

BHV en bewoners Talant  oefenen met brandweer Kollum

Kollum – Maandagavond heeft de BHV van Talant, locatie Dr Wumkesstrjitte een brandoefening gehouden met de Kollumer brandweer. De brandweer had de oefening opgezet met als doel om de BHV en bewoners  van de Talant locatie realistisch te laten oefenen,  met de brandweer erbij.

Het scenario was dat er in de middelste van de drie woningen brand uit was gebroken en er een aantal bewoners nog binnen zaten. De brandweer van Kollum kwam met groot materieel ter plaatse om de ingesloten personen uit de rook te redden en de brand te blussen. Voor de brandweer had deze oefening  een aantal nuttige oefendoelen.

Zo leerden zij hoe mensen met een beperking op een soortgelijk scenario reageren. Vooraf zijn twee korpsleden van het Kollumer korps in hun uitrukpak langsgekomen om te vertellen wat de brandweer doet en hoe zij er dan uit zien. Naast het bekende ‘brandje blussen’ behoort dus ook voorlichting, preventie en oefenen met de plaatselijke bevolking tot de taken van de brandweer. De oefening werd door alle betrokkenen als zeer leerzaam , leuk en positief ervaren.

© Foto’s en Tekst: René van der Ploeg
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
27 augustus 2012

Brandweer oefent met landbouwvoertuigen

Kollum – Maandagavond heeft de brandweer van Kollum, samen met de HV van haar goede collega’s uit Buitenpost een complex ongeval met landbouwvoertuigen geoefend. Johannes Pel, akkerbouwer en brandweerman, stelde voor deze oefening zijn landbouwvoertuigen beschikbaar om de brandweerlieden te kunnen laten oefenen in het bestrijden van ongevallen met deze immense landbouwmachines.  Deze kunnen in het landbouwrijke uitrukgebied van eerstgenoemde korpsen voorkomen en daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.

Het scenario van deze oefening was dat een aardappelboer twee ‘omkesizzers’ mee had met het aardappelrooien in de cabine van zijn trekker, waarbij een meisje uit de cabine viel. Zij kwam met een been onder de trekker terrecht
waarop de chauffeur op de rem trapte. Een loonwerker kwam hierdoor met zijn been bekneld onder aardappelkisten, die van de wagen afvielen. In alle consternatie die hierop ontstond kwam een ander meisje met haar arm klem tussen het veringsysteem van de aardappelrooier. De brandweer van Kollum heeft met haar collega’s uit Buitenpost met verschillende middelen de slachtoffers uit hun benarde posities bevrijd. Dit gebeurde onder andere met luchthefkussens. Met het échte gehuil en gekrijs van de slachtoffers was dit een zeer realistische oefening voor beide korpsen. Na afloop heeft Pel zijn collega’s ingelicht over de gevaren van ongevallen met de landbouwmachines, en hoe deze het beste te zijn bestrijden.

Klik hier om naar het fotoboek te gaan
9 juli 2012

Brandweerkorpsen oefenen in de Manolito Bar

Kollum – Een examenfeest in de Manolito Bar liep maandagavond uit op een drama. Op de benedenverdieping was brand uitgebroken bij de bierkoeling. Het vuur was in een steegje tussen de bar en een woning uitslaand, en binnen was een doorslag naar een naastgelegen ruimte, en de bovenverdieping. 

De brandweer van Kollum was snel ter plaatse, en al gauw werd door de brandweermannen een groot aantal van de dertien slachtoffers naar buiten gehaald. Dit onder toeziend oog van Johny de Vries, de eigenaar van de Manolito Bar. Johny speelde in deze oefening de kroegbaas die koste wat kost zijn eigen café wou redden.

Binnen was er door de oefenleiding een reanimatiepop neergelegd onder de trap. Ook de brandweer van Buitenpost deed mee aan deze oefening, zij bedwongen de brand op de bovenverdieping. Aan het einde werd de oefening binnen in het café geëvalueerd. Beide korpsen kijken terug op een leerzame oefening.

© Foto’s en Tekst: René van der Ploeg

Klik hier om naar het fotoboek te gaan
23 juni 2012

Brandweer Kollum in actie tijdens SAIL Kollum 2012

Zaterdag 23 juni was er in Kollum voor de 2e keer SAIL KOLLUM. Net zoals de vorige Sail was ook dit keer de brandweer van Kollum van de partij. Door de organisatie waren wij gevraagd om tijdens de drakenboot wedstrijden een oogje in het zeil te houden voor het geval er mensen te water zouden raken.
Natuurlijk deden we ook zelf mee aan deze drakenboot wedstrijd. 2 races hebben we geroeid met aan de trommel onze gast Karoly Miklos uit Roemenië. Karoly is onze gastheer bij onze reizen naar de gemeente en brandweer van Praid.
Tijdens de 2 race kregen we toen we veer vlak aan de wal waren een alarm oproep voor een brandgerucht in de Putstraat van Kollum. Menigeen van de aanwezigen dachten dat we een showtje aan het opvoeren waren maar niets was minder waar. Een vergeten vleespannetje op het vuur zorgde voor rook en stankoverlast en een rookmelder waarschuwde de buren van het onheil. Mede door deze rookmelder kon erger worden voorkomen.
Uiteindelijk hebben we de 2 races gewonnen maar toch waren de beide eindtijden niet genoeg om ons te laten doorstoten tot de halve finale. We hebben er wel heel veel plezier aan gehad.

Klik hier om naar het fotoboek te gaan

19 juni 2012

Gasten uit Roemenië op bezoek in Kollum.

Normaal gesproken gaan we eens in de 2 jaar naar Romenie om daar in het plaatsje Praid de plaatselijke brandweer te bezoeken en de Gemeente. De verbintenis met Praid is al vele jaren een feit en oud brandweerman Bertus is daarvan, voor brandweer Kollum, de aanstichter. In de loop der jaren hebben we veel brandweer materiaal naar Praid laten brengen en gaan er dan later zelf achteraan om te kijken of het goed is aangekomen. Ook geven we dan uitleg en training in de spullen die ze van ons hebben gekregen. Als we dan in Praid zijn is Karoly Miklos onze gastheer die zorgt dat we daar niets te kort komen. Brengt ons in contact met veel mensen en projecten neemt ons mee naar diverse plaatsen. Het leek Bertus van der Meer een goed idee om Karoly en zijn vrouw nu eens uit te nodigen in Kollum te komen en dan in dit geval tijdens SAIL KOLLUM 2012.
Omdat de mensen daar niet kapitaal krachtig zijn heeft de brandweer van Kollum de vliegtickets betaald voor de vlucht naar Dortmund. Op dinsdag 19 juni zijn Albert Hoof, Betrus van der Meer en Andries Oppersma 's-morgens vroeg afgereisd naar Dortmund om Karoly en zijn vrouw Betha op te halen.
Dat was natuurlijk een fantastisch weerzien van onze vrienden. En met zulke bijzonder gasten is het natuurlijk ook voor ons belangrijk om hen veel te laten zien van ons land. Beide waren nog nooit samen op vakantie geweest, het was hun eerste keer samen in het buitenland en ook vliegen hadden ze nog nooit gedaan.

In Kollum hebben ze bij Bertus gelogeerd en hebben o.a. de Kruidhof in Buitenpost bezocht waar brandweer collega Jan Willem Zwart hen persoonlijk heeft rondgeleid. Ook hebben ze een bezoek gebracht aan de zeehonden crèche in Pieterburen. En op donderdag 21 juni zijn Albert Hoofd, Siebe de Jong en Andries Oppersma met Karoly en Bertha naar Schiermonnikoog geweest. Nog iets bijzonders, een eiland en op de boot. Op het eiland mochten we gebruik maken van een PM van de Brandweer van Schiermonnikoog omdat Bertha niet echt ver kan lopen of fietsen. Het weer was fantastisch en bij terugkomst in Kollum was er nog een verassing. De overige leden van de brandweer van Kollum had een BBQ gereed gemaakt en samen met onze gasten hebben we gegeten, gedronken en nagepraat over de mooie dag die we hebben gehad. Alle brandweerlieden kregen uit handen van Karoly een mooie aardewerken beker met onze eigen naam erop gemaakt in Korond een plaats in de buurt van Praid.

Natuurlijk hadden we ook voor Karoly en Bertha een aandenken aan hun vakantie in Kollum. Van onze brandweerklomenmaker Karel Numan kreeg het paar beide een stel brandweerklompen en voor op de schoorsteenmantel een stel kleine klompjes.

Op zaterdag 23 juni was Karoly onze "slagman" op de drakenboot en zondagmorgenvroeg hebben we afscheid genomen. Ze zijn door een vriend uit Zweden afgehaald in Kollum en heeft hen meegenomen voor een verre autoreis terug naar Praid.

Klik hier om naar het fotoboek te gaan
5 juni 2012

Brandweer Kollum en Grijpskerk oefenen samen bij Burum

Burum – Dinsdagavond stond een interregionale brandweeroefening op het programma voor de brandweerkorpsen Kollum en Grijpskerk. Het scenario van deze oefening die door een aantal Kollumers en Grijpskerkers was uit gezet, was dat er door een explosie brand was uitgebroken in een werkplaats van timmerbedrijf Kingma aan het Oost. Door vliegvuur was het vuur van de werkplaats overgeslagen naar een opslagloods, elders op het terrein.

Tot overmaat van ramp waren er door de dichte rook en de brand ook nog een aantal slachtoffers in beide gebouwen vast komen te zitten. Eerst werd de brandweer van Grijpskerk gealarmeerd door een Officier van Dienst (OVD) die voor deze oefening de meldkamer speelde, en onderweg schaalde Grijpskerk op naar Middelbrand waarop Kollum ook ter plaatse kwam. Door de bevelvoerders werd eerst verkend waarna de inzet werd gericht op het blussen van de vuurhaarden en het lokaliseren en redden van de ‘slachtoffers’. In de loods bleken drie slachtoffers te zitten waarvan 1 in een heftruck. In het hoofdgebouw zat ook een aantal en de brandweer wist ze allemaal te vinden. Beide korpsen kijken terug op een geslaagde oefening die zeker voor herhaling vatbaar is.

© Foto’s en Tekst: René van der Ploeg
Klik hier om naar het fotoboek te gaan

14 mei 2012

Hulpverleningsoefening bijgewoond door Burgemeester Bilker. Sander Bosma 12,5 jaar bij de brandweer en Thomas Heslinga geslaagd voor brandweerchauffeur.

Op deze maandagavond zoals gewoonlijk weer een oefening, maar ditmaal een speciaal tintje eraan. Op deze avond wordt de oefening van ons korps gade geslagen door de baas van de brandweer Burgemeester Bilker. Nauwlettend werden we gade geslagen door de burgervader. Aan deze avond was ook nog special aandacht voor Sander Bosma die 12,5 jaar bij de brandweer is. Hij krijgt daarvoor een oorkonde, een speltje en een bos bloemen. Tevens was er de uitreiking van het diploma brandweerchauffeur voor Thomas Heslinga. Hij kreeg het diploma uitgereikt en een bos bloemen.

20 april 2012

Lauwerscollege op bezoek bij Brandweer Kollum

KOLLUM - Klas 1b van het Lauwerscollege te Kollum verruilde vrijdag het klaslokaal voor een gevarieerde en leuke doemiddag bij de plaatselijke brandweer. Na ontvangst met een glaasje fris werd door brandweerman Sjoerd via een PowerPoint presentatie de ontwikkeling van de brandweer vanuit de geschiedenis tot de hedendaagse professionele hulpverleningsorganisatie uitgelegd.

Nadat de vele vragen waren beantwoord, werd de groep in drieën gedeeld en konden de leerlingen enthousiast zelf aan de slag. Door brandweerchauffeur Siebe werd getoond wat men tegenwoordig allemaal met een moderne tankautospuit kan en mochten de leerlingen een rondrit door Kollum meemaken. Vervolgens mochten de leerlingen met een brandslang, onder aanmoediging van brandweermannen Jelle en Peter, een bal in een doel te spuiten. Binnen in de instructieruimte had brandweerman Sjoerd inmiddels een heuse brandoefening uitgezet. Hier moest met ademlucht een brand in een meterkast worden opgespoord met beperkt zicht, zoals het in een gebouw wat vol rook staat ook is.

Zowel de leerlingen, lerares mevrouw Buruma, maar niet minder de brandweermannen kunnen terugzien op een erg leuke en leerzame middag. Als dank kregen de brandweerlieden een leuke attentie aangeboden.

© Foto's: Sijmen Zandberg
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
7 april 2012

PV avond Brandweer Kollum

Zaterdagavond 7 april was het hoog nodig weer eens tijd voor een uitje met onze partners. De PV had voor deze avond weer een mooi programma bedacht.
In Old Dutch is Zwaagwesteinde werden we ontvangen met een kopje koffie en vrij snel daarna een warm- en koudbuffet.
Na dat we met zijn allen uitbundig ons tegoed hadden gedaan werd het tijd om de handen uit de mouwen te steken.
Het spel a Minute to win it, bekend van de tv werd door de entertainers voor ons opgezet. Diverse spelletjes moesten we tegen elkaar spelen, zoals ook op TV en uiteindelijk bleef Jeffrey Keesman als winnaar over van deze avond.
Een leuke avond met zijn allen.
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
22 maart 2012

Lauwers College bezoekt brandweer Kollum

Donderdagmorgen bracht klas 4 sdv van het Lauwers college uit Kollum een bezoek bij de vrijwilliger brandweer van Kollum om een beeld te krijgen wat de brandweer zo en al doet. Eerst kregen we een presentatie van een van de vrijwilligers van de brandweerkorps. hij legde ons uit wat ze allemaal deden , hoe ze het deden, wat voor materiaal ze gebruiken en wat ze zoal normaal doen.

Daarna kregen we in 3 verschillende groepen een rondleiding. Er waren drie onderdelen , met een grote automatische knijptang een fiets kapot knippen en een, rondleiding door de kazerne en als laatst werd er nog even met brandslang gespoten. Na de uitleg in alles hebben bekeken gingen we naar binnen en kregen we een paar vragen die we moesten we beantwoorden. Als laatste mochten we per groep even een rondje maken in de 1e brandweerauto. Voor ons was het een leerzame morgen met dank aan de vrijwilligers.

© Foto & Verslag Jordan van klas 4 sdv
17 maart 2012

Brandweer Kollum maakt Tochmamolen schoon

Kollum – De vrijwilligers van de Kollumer brandweer hebben zaterdag de handen uit de mouwen gestoken vanwege de vrijwilligersdag NL DOET. Zij maakten de Tochmaland, de poldermolen die in Kollum staat, schoon. De verschillende verdiepingen in de molen werden schoongemaakt, en buitenom werden betonnen paaltjes weer wit geschilderd, en werden de houten afdichtingen van de watervijzel schoon gemaakt.

Het grootste karwei was om aan de achterkant van de molen de balken schoon te maken. Door jarenlang bloot te staan aan de weersomstandigheden waren deze namelijk helemaal groen uitgeslagen, maar ook dit hebben de brandweerlieden weer grondig schoon gekregen met behulp van een hogedrukspuit en borstels. Tussendoor werden zij door vrijwillig molenaar en Jacqueline Brauwers van Erfgoed Kollumerland voorzien van koffie, koek en
broodjes.

© Foto’s en Tekst: René van der Ploeg

Uitgebreide tekst staat op de website van RTVNOF

Meer foto's van ©Jan Beets en ©René van der Ploeg in het fotoboek

Klik hier om naar het fotoboek te gaan
5 maart 2012

Complexe oefening voor brandweer Kollum en Buitenpost

BUITENPOST - Maandagavond is een ernstig ongeval gebeurd op het terrein van Veenstra Reizen in Buitenpost waarbij in totaal 16 personen gewond zijn geraakt. Een buschauffeur had door nog onbekende oorzaak een aanrijding veroorzaakt en botste tegen twee personenauto’s aan. Door de klap sloegen de auto’s over de kop en kwam tot overmaat van ramp ook nog een fietser onder een auto terecht. Beide bestuurders van de auto’s raakten gewond, de fietser raakte ernstig gewond, en ook in de bus raakte eveneens een groot aantal mensen gewond.

Gelukkig was dit alles in scène gezet voor een complexe oefening voor de brandweerkorpsen van Buitenpost en Kollum. Omdat bij het ongeval twee auto’s met een beknelde personen waren betrokken en een bus, waren twee korpsen noodzakelijk. De brandweer van Buitenpost was als eerste ter plaatse, waarna gelijk eerste hulp werd verleend. Tevens werd om hulp gevraagd van de brandweer uit Kollum. Hierna ging de hoogste prioriteit uit naar de personen die het ernstigst gewond waren geraakt. Zo werden de inzittenden van de auto’s uit de wrakken geknipt en de slachtoffers vakkundig uit de bus gehaald en overgedragen aan het ambulancepersoneel.

Tijdens deze leerzame oefening kwamen vele aspecten naar voren waarmee de brandweer in de realiteit kan worden geconfronteerd. Samenwerking en vele vaardigheden kwamen hierbij aan bod.

© Foto’s en Tekst: Jan Beets
© Foto’s: René van der Ploeg
Klik hier om naar het fotoboek te gaan
20 februari 2012.

Brandweer Kollum beoefend Ongeval Gevaarlijke Stoffen (OGS)

Op deze maandagavond staat een oefening OGS op het programma. Kees Hamstra had samen met ons korpslid Siebe de Jong bij het pand van de Kollumer Koerier een enscenering in elkaar gezet.
We konden op deze avond weer eens naar hartelust oefenen in de nieuwe chemicaliën pakken en de nieuwe opzet van het ontsmettingsveld.

Foto's: Siebe de Jong

Klik hier om naar het fotoboek te gaan
18 januari 2012

Agrarische Vrouwen Kollumerland op bezoek bij Brandweer Kollum

Kollum - Woensdagavond hebben de Agrarische Vrouwen Kollumerland een bezoek gebracht aan de Kollumer brandweer. Doel van deze avond was om kennis op te doen wat de brandweer voor de boeren kan betekenen. De avond startte met een diapresentatie onder leiding van postcommandant Albert Hoof. Hierin werd onder andere uitleg gegeven over wat de brandweer precies doet, en over het materiaal waarover de brandweer beschikt. Zo werd ook in het kort uitleg gegeven over de nieuwe gebiedsindeling in de regio, waar ook de agrarische vrouwen hun zorg over uitspraken.

In de regio zijn vele melkveehouderijbedrijven. Een groot aantal keren per jaar word de brandweer verzocht assistentie te verlenen in de agrarische sector. Te denken valt dan aan een dier in de sloot of in een (mest) put. Voor dit soort gevallen beschikt de brandweer over een veetakel. Met speciale pakken kan een mestkelder worden betreden om reddend op te treden. Vaak is dit voor de boer zelf onmogelijk omdat in de mestput giftige gassen hangen, wat fataal kan zijn.

Na de presentatie werd in de kazerne een rondleiding gegeven. De gasten vonden het zeer interessant om te zien wat de brandweer allemaal in huis heeft. Vaak word er gedacht dat de brandweer alleen kan worden geroepen bij een brand of een ernstig ongeval. Ook bij een dier in de sloot of mestput staan de Kollumer brandweerlieden dag en nacht voor u klaar.
© Foto’s en Tekst: René van der Ploeg

Klik hier om naar het fotoboek te gaan

Alleen te openen in Google Earth 01 jan 2012.

Wat gebeurt er met de Friese Brandweer in 2012.


Het zal een bewogen jaar worden 2012 vermoeden wij als brandweerkorps.
Gaan we het gezonde boeren verstand gebruiken dit jaar of gaan we voor theorieën. 

Krijgt u het komende jaar nog steeds de zorg die u van ons mag en moet verwachten of hollen we met zijn allen achter een computer aan die beslist wie de hulp mag gaan verlenen. Dat u het snelst geholpen moet worden bij calamiteiten staat als een paal boven water. Maar het indelen van gebieden moet wel met het nodige inzicht gedaan worden, en dat is op dit moment niet gebeurd.

Zelfs onze burgemeester (hoofd van de brandweer) is niet op de hoogte van de doorgevoerde veranderingen, laat staan wij als korps. Dat geeft al aan dat de nodige zorgvuldigheid niet is betracht en dat zegt genoeg hoe men er mee omspringt.

Wat moeten we er aan doen, we weten het niet, alleen de burger (onze klant) zal uiteindelijk de dupe worden en zal ook het gelag moeten betalen. Door de veranderingen die men voor ogen heeft zal de brandweerzorg alleen duurder worden, terwijl dat in onze ogen absoluut niet nodig is. Minder kwaliteit met hogere kosten. We draven weer eens door, veel projecten lopen door elkaar heen of naast elkaar maar een verband en juiste beslissingen zijn ver te zoeken.

Dus wat wordt het in het nieuwe jaar, geen idee maar u mag er vanuit gaan dat als wij gevraagd worden om u te helpen als u in nood zit wij dag en nacht voor u klaar staan. Maar zoals het er nu naar uitziet niet meer voor onze gehele gemeentelijke gemeenschap, we wachten af.......... Maar rusten niet!!!!