Nieuws van Brandweer Kollum 2014

Update 27-12-2014

20 december 2014

Opnieuw bluskleding uit Noord-Holland.

Wij zijn voortdurend bezig met onze hulpprojecten aan de brandweerkorpsen en korpsen in worden in Roemenie. Dat blijft niet onopgemerkt merken we steeds weer.
Onlangs heeft onze ploegchef Albert Hoof contact gehad met Fred van den Berg van Brandweerpost Schagen en hij had een mooie verrassing voor ons.

Omdat Albert zelf verhindert was op deze zaterdag morgen mocht Andries Oppersma de bluskleding, helmen en laarzen in ontvangst nemen van Fred van den Berg.

Als dank voor de vele spullen die wij mochten ontvangen overhandigde Andries het boek 175 jaar Brandweer Kollum aan Fred.

15 november 2014

Grote brandweer oefencarrousel in Noordoost Friesland.

Regio – Zaterdag was er door verschillende brandweerkorpsen een brandweer oefencarrousel georganiseerd in de regio. Op verschillende locaties waren leerzame en uitdagende scenario’s uitgezet.

Voor vrijwilligers, door vrijwilligers
Reden van deze oefencarrousel, die enkele jaren geleden in het leven is geroepen in Noordoost Friesland is het verlangen van manschappen (de gewone brandweermensen) om net als de bevelvoerders ook verspreid over de dag meerdere praktijkoefeningen te gaan draaien. Voor bevelvoerders was deze oefenmethodiek al langer beschikbaar in bovenregionaal verband. Nadat ploegleiders in overleg zijn getreden kwam een oefendag voor meerdere brandweerkorpsen uit, die al roulerend de oefeningen gaan draaien.

Diversiteit
Naast ploegen van de vaste wal doet ook jaarlijks het korps van Hollum, Ameland mee aan de oefencarrousel. Vandaag waren de scenario’s zeer wisselend. In Surhuisterveen was een auto te water gereden, de drie oefeningen in Kollum bestonden uit een (verkeers)ongeval met gevaarlijke stoffen, woningbrand met hulpbehoevende bewoners, en een workshop. In Drogeham was een oefening met elektrische voertuigen geënsceneerd en in Buitenpost was naast een digitale oefening ook een oefening waarbij door de bevelvoerder en manschappen snel moest worden geschakeld tussen een ongeval en een woningbrand door een hennepkwekerij.
Diverse manschappen die de opleiding tot bevelvoerder volgden kregen van hun collega’s als aanvulling op de cursus de gelegenheid om in de praktijk nog eens extra te oefenen als bevelvoerder.

Afsluiting
Als afsluiting kwamen alle deelnemende korpsen samen in de kazerne van blusgroep Kollum aan de Tochmalaan. Na een korte evaluatie van de oefenleiders en een bedankje van groepscommandant Albert Hoof kwam de commandant van brandweer Friesland Hans Blokker aan het woord. Ook burgemeester Bilker van Kollumerland roemde in zijn toespraak de vrijwilligers. Aansluitend was er voor de deelnemende brandweermensen en de vrijwilligers een stamppotbuffet geregeld. Deelnemende korpsen waren: De Westereen, Drachten, Surhuisterveen, Buitenpost, Kollum, Drogeham, Zwaagwesteinde, Hollum Ameland en Dokkum.

Tekst: René van der Ploeg
Foto's: René van der Ploeg en Fokke Jongsma.

Via onderstaande icoon van de fotocamera ga je naar het fotoboek van brandweer Kollum
Je kunt ook nog foto's van H. Boorsma uit Buitenpost bekijken op Flickr door hier te klikken

23 augustus 2014

Brandweer geeft demo bij Waldpyktreffen in Augsbuurt.

Op uitnodiging van de organisatie van het Waldpyktreffen in Augbuurt hebben we op deze middag een demo gegeven. Een auto, die door de organisatie beschikbaar heeft gesteld, werd door ons opengeknipt. Daarna was het de beurt aan het publiek om ook eens de schaar en spreider te hanteren.

Voordat we het in de gaten hadden stond de auto in lichterlaaie en hebben we ook nog even een demo blussen met HD-Schuim kunnen geven. 

De foto's zijn van Fokke Jongsma en van ons zelf.
15 augustus 2014

Rianne getrouwd met Janco.

Deze vrijdagmiddag is Rianne Nauta getrouwd met Janco Poelman. Rianne is de eerste vrouw bij korps brandweer Kollum. De trouwplechtigheid vond plaats op de trouwlocatie kerkje in Augsbuurt.  Na afloop stonden de  brandweermannen van het Kollumer brandweerkorps klaar met een erehaag in brandweerstijl.

Rianne Nauta is dagelijks werkzaam in de 24 uur dienst op de eerste hulp van het MCL. Brandweer korps Kollum vind haar in alle facetten een aanwinst, "vanaf dag 1 kon je zien dat ze een top brandweervrouw is", aldus brandweercommandant Albert Tjerk Hoof .Vanavond wordt er een groot feest gegeven.

Rianne en Janco hebben als vervoer de gehele dag te T-Ford van de Brandweer van Kollum gehad.

Foto's: Jelke Jongsma
30 juni 2014

Oefening brand en H2S

Op maandagavond hebben we de laatste oefening voor de vakantie gehad. Ditmaal was het voor Siebe een extra uitdaging. Hij is bezig met de opleiding bevelvoerder en hij kreeg het vanavond flink voor de kiezen.

Oefening brand maar ook gelijktijdig een H2S probleem moest hij met zijn manschappen zien op te lossen. Mooie leermomenten voor de brandweer maar ook voor de mensen van Melkveebedrijf Eisenga in Ee.

Veel praktische momenten en ook H2S metingen gedaan, zelfs tijdens het mest mixen, we kwamen toch met verrassende waarden die allemaal duidelijk maakten dat er zomaar veel schadelijke stoffen kunnen ontstaan in een stal zelfs als alle deuren openstaan.

Na de oefening nog een bakkie gedaan en de oefening geëvalueerd waarbij Sander nog uitleg deed over de gevaren met gevaarlijke stoffen in koestallen.

21 juni 2014

Verrassing voor Rianne

In augustus gaan onze Rianne trouwen met haar Janco. En natuurlijk zoals het vaak gaat daaraan vooraf een vrijgezellenfeestje. De meidengroep van Rianne had dat ook in gedachten en vroeg onze medewerking om een leuke start te bedenken. Nou daar zijn wij bij de brandweer altijd voor in en zeker als het iemand van onze eigen groep betreft
.
Om 11:00 werden we allen gealarmeerd en we zorgden er wel voor dat Rianne als een van de eerste achter in het voertuig kwam te zitten. Bij het aanrijden deelde bevelvoerder Peter de taken uit en Rianne kreeg daarbij 110. Dat wil zeggen dat ze in de eerste aanvalsploeg zit en dus aan het spuiten moet. De melding was natuurlijk extra wazig, rookontwikkeling. Ter plaatse kwam de rook uit het tuinhuisje en er werd besloten te gaan blussen met de "deurprocedure". Bij het openen van de deur gaf Rianne een forse stoot water naar binnen waarna een enorm gegil uit het hok kwam. Alle vriendinnen werden door haar nat gespoten. 
Natuurlijk zat iedereen in het complot en het verbaasde Rianne dat ze niets door heeft gehad. Ze heeft de verdere dag uiteraard met haar vriendinnen doorgebracht.
Was een mooie en geslaagde actie.

De foto's zijn gemaakt door Albert Hoof en Fokke Jongsma. 
17 mei 2014

Personeel Brandweer Kollum viert feest in de Postwagen te Tolbert.

De personeelsvereniging van de Brandweer van Kollum had op 17 mei een feestavond georganiseerd voor het brandweerpersoneel en aanhang. Nadat we ons hadden verzameld om 18:30 gingen we al carpoolend met een man/vrouw of 30 naar Tolbert, waar we om 19:00 uur werden verwacht met koffie.

Zoals gebruikelijk hebben we op dit soort avonden altijd een officieel gedeelte. Dirk de Vries en Pieter Lodder waren aanwezig van de Veiligheidsregio, waar wij nu onder vallen. En Jelle Boersma was aanwezig namens de Gemeente Kollumerland.

Er waren 2 mensen die vanavond even in de schijnwerpers stonden. Zo kreeg Karel Numan een oorkonde voor 12,5 jaar brandweerdienst en een speldje. Jeffrey Keesman kreeg het certificaat van Oefenbegeleider uitgereikt. 

Daarna was het tijd voor een lopen buffet en na het buffet werd het tijd om de handen uit de mouwen te steken. De PV had deze avond voor ons een "schiet" programma geregeld met de naam "Hunting Valley". In 3 groepen verdeeld werden we losgelaten op diverse schietspellen.

Gezellige avond die eindigde in de late uurtjes.

Foto's: Jelle v/d Valle en Andries Oppersma

15 mei 2014

Brandweer Kollum voor de 5e keer naar Roemenië.

Donderdag 1 mei vertrokken Andries Oppersma, Albert Hoof, Jelle van der Valle, Peter Zijlstra van brandweer Kollum en wethouder Jelle Boerema voor de 5e keer naar Roemenië. Er stond veel op het programma deze keer, na de inventarisatie van vorig jaar konden we gericht zoeken naar gereedschappen en materiaal. Diverse korpsen uit Fryslan maar ook uit Noord-Holland stellen hun afgeschreven materiaal ter beschikking.

Doordat er op 1 mei, bijna, geen vrachtverkeer op de weg was verloopt de reis voorspoedig. Na 1250 km reizen, bereiken we de eerste dag Gyor in Hongarije, waar we de nacht doorbrengen. We hervatten de reis de volgende dag en om 5 uur in de middag bereiken we Gilau in Roemenië. We overnachten hier enkel om later hier weer terug te komen. Zaterdagmorgen vertrekken we vroeg richting Praid. We worden daar, net zoals voorgaande jaren weer hartelijk ontvangen. Deze keer brengen we brandweerpakken naar Ocna de Sus, een klein plaatsje dat valt onder de gemeente Praid. Op maandag brengen we een bezoek aan het nieuwe gemeentehuis van Praid. We bieden de burgemeester een plaquette van de gemeente Kollumerland aan die een mooi plaatsje in het gemeentehuis krijgt. Natuurlijk is er tijd voor een bezoek aan de kazerne van Praid en hier hebben we mooi de gelegenheid om met de brandweerlieden bij te praten over wat zij het afgelopen jaar hebben meegemaakt. Ook worden er ervaringen over en weer uitgewisseld.
Vanwege een overvol prograqmma en omdat Jelle Boerema terug naar Kollum moet, ivm zijn beëdiging als wethouder en loco burgemeester, vertrekken we dinsdagochtend vroeg terug naar het vliegveld van Cluj Napoca.
Wij gebruiken de rest van de dag om alvast enige verkenning te doen in Gilau en omstreken.
Op woensdag komt het hulptransport uit Zwaagwesteinde met een brandweerpomp en nog veel meer brandweermateriaal. Rasca, waar we vorig jaar de brandweerauto naar toe hebben gebracht, had dringend een pomp nodig ivm het kunnen transporteren van water, wat erg moeilijk is in de bergen. Aan een aantal brandweerlieden geven we een demonstratie van de motorspuitaanhanger uit Langedijk(NH) en daarna mogen ze het zelf proberen. Op uitnodiging van de burgemeester dineren we bij hem en brengen we ook de nacht in zijn woning door.

De volgende dagen hebben wij nog vijf gemeenten bezocht en allemaal brandweerkleding gebracht. Ečn van deze gemeentes is Capusu Mare, zij hebben wel een brandweerauto maar geen spullen, zelfs geen slangen. Hier hebben we een flink aantal brandweerslangen achtergelaten, ademluchttoestellen, helmen en brandweerpakken en gelijk de afspraak gemaakt dat we gereedschap in Holland voor hen op zullen zoeken.
Ook in deze gemeente worden we door brandweerlieden en de burgemeester ontvangen. De gastvrijheid is heel bijzonder en het ontbreekt ons zeker niet aan eten en drinken. Natuurlijk ontbreekt bij elk bezoek aan welk gemeentehuis dan ook, de Paleka, ook wel de Roemeense Whisky genoemd, niet.
Een borrelglaasje en dan egészségedre (Hongaars) of noroc (Roemeens) en dan is het is de bedoeling om dit in ččn keer achter over te slaan, op deze manier zijn 2 Gemeentes per dag meer dan genoeg.

Op zaterdag 10 mei nemen we afscheid van onze contacten en begint de reis van 1800 km terug. Door in het weekend te reizen schieten we lekker op. De terugreis doen we in 3 etappes. De laatste avond in Braunschweig en dan het laatste stuk naar huis. Het is maandag en het is druk op de weg door diverse ongelukken zijn deze laatste loodjes wat zwaar en hebben we zeker 3 uren vertraging. Uiteindelijk zetten we de PM van Kollum weer inzetgereed in de kazerne tegen een uur of 5.

Het was ook deze keer weer een bijzondere reis.
Ook was het weer hartverwarmend om te zien hoe blij mensen kunnen zijn met afgeschreven, maar nog goed te gebruiken brandweermateriaal. Het ligt in de bedoeling om volgend jaar weer naar Roemenië te gaan om diverse korpsen te kunnen helpen met de broodnodige spullen. Meer informatie en foto´s van de reis staan op Facebook, Twitter en onze website.


Fotoboek Roemenie 2014

9 mei 2014

Brandweer Kollum opent Keukencentrum Barkmeijer.

KOLLUM - Vrijdagmiddag werd onder grote belangstelling keukencentrum Barkmeijer in Kollum feestelijk geopend  met medewerking van de brandweer van Kollum. Op het dak met veel rook ontwikkeling  lag de sleutel die door de brandweer van Kollum er afgehaald werden overhandigd aan de eigenaar Dhr Wolters en echtgenote.

In de nacht van zondag op maandag 5 augustus 2013 is Keukencentrum Barkmeijer aan de Singelweg in Kollum door een grote brand volledig in de as gelegd. Meteen is men met de herbouw begonnen met een gloednieuwe showroom met de nieuwste modellen keukens en apparatuur. Na de opening konden belangstellenden een rondje lopen door het nieuwe Keukencentrum.

Eigenaar Dhr. Wolters, van keukencentrum Barkmeijer, “Na een korte en intensieve nieuwbouw zijn we trots dat we ons nieuwe Keukencentrum weer graag laten zien wat we in zo’n korte tijd hebben gerealiseerd.” Zaterdag 10 mei is er open dag voor de kinderen is er een attractie voor de ouderen een kookdemonstratie met  koffie en gebak.

foto´s Sake Beerstra.
16 april 2014.

Karel Numan 12,5 jaar bij Brandweer Kollum

Op 16 april is het 12,5 jaar geleden dat Karel Numan in dienst kwam bij de vrijwillige brandweer van Kollum. Op de oefenavond hebben we dit samen  met een hapje en een drankje samen met hem gevierd.
Uit handen van ploegleider Albert Hoof kreeg Karel een bierpakket. Op de PV avond wordt er officeel aandacht dan dit jubileum besteed.

22 Januari 2014 Agrarische avond over veiligheid en duurzaamheid in Kollum

KOLLUM - Op woensdagavond 22 januari organiseerde de gemeente Kollumerland c.a. de tweejaarlijkse agrarische avond in het gemeentehuis te Kollum. Welke gevaren doen zich voor bij het werken met meststoffen en hoe kun je hier mee omgaan? Welke bijdrage kunnen micro-organismen leveren bij het verbeteren van de gezondheid van de bodem? Deze onderwerpen kwamen tijdens deze avond ter sprake.

De avond werd georganiseerd door agrarische natuurvereniging It Kollumer Grien, de LTO Noord-afdeling en de gemeente Kollumerland c.a. Recente ongevallen met mestsilo’s, mestkelders en stalsystemen tonen aan dat het omgaan met meststoffen risico’s met zich meebrengt. Agrariërs zijn zich lang niet altijd bewust van de gevaren die hieraan kleven. Tijdens de agrarische avond gaf de brandweer een presentatie, die normaal aan professionele brandweermensen wordt gegeven over dit onderwerp.

Theo Mulder van het bedrijf Agro Mulder in Kollumerzwaag gaf een presentatie over de bodemvruchtbaarheid dat zienderogen afneemt. Theo Mulder ging in op de wijze het belang van micro- organismen en de wijze waarop de bodemgezondheid kan worden verbeterd. Planten kunnen organische stoffen beter opnemen met behulp van in de bodem aanwezige micro-organismen. Door de recente ontwikkelingen in de landbouw is de aanwezigheid van micro-organismen in de bodem, of de hieraan toegevoegde meststoffen teruggelopen.

1 januari 2014

De korpsleden van Brandweer Kollum wensen u een gezond en veilig 2014 toe.