Nieuws van Brandweer Kollum 2015

Update 29-11-2015

28 november 2015

Sinterklaas op bezoek bij Brandweer Kollum

Zaterdag 28 november was het weer groot feest bij Brandweer Kollum. 
De Sint en zijn 2 pieten hadden ook dit jaar weer de moeite genomen om de kinderen van de brandweer met een bezoek te vereren. De meeste kinderen waren om ca 16.00 uur aanwezig en gingen eerst met zijn allen een mooie loper voor Sinterklaas maken. Er werd volop gekleurd en geplakt. Ook werd de stoel voor de Sint en zijn Pieten nog even vakkundig versierd. 
Omstreeks 16.15 uur kwam de Sint dan uiteindelijk aan bij de brandweer kazerne. Het was aan de gezichten van de kinderen te zien dat ze dit toch ook wel weer wat spannend vonden. 
Alle kinderen mochten even bij de Sint komen en ze kregen van zwarte Piet een zakje snoep.

Ook mocht brandweer man Jelle nog even bij de Sint op schoot. Jelle was jarig en de Sint vond dat hier dan ook wel even voor mocht worden gezongen

Samen met de zwarte Pieten hebben de kinderen nog wat leuke liedjes voor de Sint gezongen en daarna kregen alle kinderen nog een cadeau.

Daarna vertrok de Sint weer en was er voor de kinderen en hun ouders nog patat en frikandel.

Foto's van Helena Bosma-Beerstra staan in het fotoboek.

12 oktober 2015

Oefening brand op oefencentrum te Wijster.

2x per jaar oefenen wij op het oefencentrum Wijster. Op dit oefencentrum zijn diverse scenario's uit te voeren met echte brand en rook. Op deze manier blijven we realistisch geoefend. Deze avond hebben we 2 inzetten gedaan waarbij er met gebuik making van de warmtebeeld camera de brand moesten bestrijden en slachtoffers moesten zoeken.

Foto's gemaakt door Teade van der Ploeg.
10 oktober 2015

Brandweer Oefencarrousel in NOF

Al enige jaren wordt er onder leiding van  brandweer Kollum in NOF een brandweer carrousel georganiseerd. Het doel van deze carrousel om gezamenlijk met andere korpsen te oefenen maar ook zijn we op deze manier in staat om in 1 dag veel oefendoelen te halen. Op die manier blijft de geoefendheid van de brandweer lieden gewaarborgd.
De diverse oefeningen worden voorbereid door diverse korpsen uit de regio. 

Op deze dag begonnen de oefeningen om 09:00 uur. De deelnemende korpsen waren Kollum, Nes (Ameland), Buitenpost, Surhuisterveen, Drachten, Ternaard, Anjum en Dokkum. Korps de Westereen deed niet mee aan de oefeningen maar had wel een oefening voorbereid.

Er zijn deze dag 7 "stands" waarbij er geoefend gaat worden. De locaties waren in Surhuisterveen, 2x Kollum, Oudwoude, Kollumerzwaag Buitenpost en Engwierum.

Na afloop van de dag om ca 16:00 uur is er in de kazerne een nabespreking met een hapje en een drankje en aansluitend een stampot buffet voor alle deelnemers. 

Het weer was prima en de deelnemers waren zeer tevreden over de kwaliteit van de oefeningen. De foto's zijn gemaakt door Brandweer Kollum en Jelke Jongsma.

3 augustus 2015.

Opruimen van de wallen.

Op de oefenavond van ons korps zijn deze avond bezig geweest met enige dregwerkzaamheden. Door de organisatie van de Rubberboot missie die zaterdag 8 augustus zal worden gehouden in en rond Kollum, zijn wij gevraagd de zaak nog even goed te controleren op vervuiling door bijvoorbeeld fietsen in de vaart. De boot moest ook nodig even varen dus dit kwam weer mooi uit. De vangst was niet erg groot, 1 fiets werd naar boven gehaald. De de missie kan zaterdag wat dat betreft van start.
Ook a.s. zaterdag tijdens de missie verlenen wij onze bijdrage.

(C)Foto's: Fokke Jongsma en Brandweer Kollum


29 juni 2015

Oefening brand in uw wijk.

Veel belangstelling maandagavond bij de Brandweer Kollum die een brand met veel rook ontwikkeling oefende, aan de Cuwaard 8 in Kollum. Ieder was hierbij van harte welkom om eens te zien wat de brandweer zoal doet.

De Brandweer Kollum doet nl. meer dan alleen brand bestrijding. Ook doen we aan preventie. Ook werd er informatie verstrekt om een brand veilig huis te krijgen.

Na de oefening werd er voorlichting gegeven over rookmelders, vluchtwegen, noodplannen etc. De informatie werd verstrekt door de vrijwilligers van Brandweer Kollum en de afdeling risico beheersing van brandweer Fryslan. Ook was er gelegenheid om na de oefening zelf eens te ervaren hoe weinig zicht u heeft in een huis waarin (oefen) rook is.

(C) Foto's: Sake Beerstra, Brandweer Kollum, Jan Beets

29 juni 2015

Voorlichting bij brand in Kollum.

Maandag 29 juni om 19.30 uur oefent Brandweer Kollum een brand inzet aan de Cuwaard 8 in Kollum. Een ieder is hierbij van harte welkom om eens te zien wat de brandweer zoal doet.

De brandweer doet namelijk meer dan alleen brand bestrijding. Ze doen ook aan preventie. Na de oefening wordt er voorlichting gegeven over rookmelders, vluchtwegen, noodplannen etc. De brandweer informeert u graag om een zo brand veilig huis te krijgen. Ook is er de gelegenheid om na de oefening zelf eens te ervaren hoe weinig zicht u heeft in een huis waarin (oefen) rook is.

De vrijwilligers van brandweer Kollum en de afdeling risico beheersing van brandweer Fryslan informeren u graag.

  Verslag reis RoemeniŽ 2015

Vertrek vrijdag 29 mei
Vrijdagochtend om 8.00 uur hebben wij Albert Hoof, Andries Oppersma, Jelle van der Valle en Peter Zijlstra zich verzameld bij de kazerne in Kollum voor vertrek richting RoemeniŽ. Bij aankomst in de kazerne stonden enkele collega's de plaatselijke fotograaf en Omrop Frysl‚n ons al op te wachten. Na gezamenlijk een kop koffie te hebben gedronken werden we door Sake Beerstra van radio NOF op de foto gezet. Ploegleider Albert Hoof werd geÔnterviewd door Omrop Frysl‚n en was live te beluisteren in de uitzending. Hij gaf tekst en uitleg over het project.
Om 9.00 uur vertrokken Andries Oppersma en Jelle van der Valle met het brandweervoertuig die we gaan brengen naar Ocna de Sus richting RoemeniŽ.
Albert Hoof en Peter Zijlstra vertrokken middags om 13.00 uur.
De reis richting RoemeniŽ is ongeveer 1900 km en zullen we in drie dagen afleggen.
Ons eerste doel is dan ook om een kleine 650 km te rijden en zover mogelijk Duitsland in te komen. De reis gaat de eerste dag niet snel omdat we veel last hebben gehad van files. Onderweg hebben we veel contact en we besluiten om in Brandis een dorp onder Leipzig te overnachten. Om 19.00 uur treffen we elkaar in Brandis. Na het inchecken in het hotel zoeken we nog een eetgelegenheid op en eten en drinken nog even wat. Om 23.00 uur zoeken het bed op om goed uit te rusten voor de volgende reisdag.

Zaterdag 30 mei
Na een lekker ontbijt vertrekken we deze dag richting Hongarije.
Het doel is om Gyor te halen en daar te overnachten. Om Hongarije te bereiken
moeten we eerst door TsjechiŽ en Slowakije en daar de benodigde vignetten(tol) te kopen. Hetzelfde geld voor Hongarije en RoemeniŽ. Dit is altijd weer spannend.
De taal is vaak het probleem, maar met Engels, Duits en handen en voeten komt je heel ver. De documenten van het brandweervoertuig voor RoemeniŽ zijn prima in orde en we hebben gelukkig geen problemen gehad bij de grensovergangen.
De reis verloopt ondanks de snelheid van 80 km per uur voorspoedig.
Om 18.30 uur arriveren we in GyŲr. Het enige wat we dan nog moeten doen is een plek te vinden om te overnachten. Helaas was het pensioen waar we vorig jaar overnachten dicht. De eigenaresse hiervan was zeer hulpvaardig en had voor ons snel een ander pensioen geregeld. Eenmaal daar aangekomen hebben we onze spullen naar de kamer gebracht en zijn we naar het centrum gegaan om wat te eten.
Na het eten zijn we richting het pensioen gegaan en hebben hier nog heerlijk buiten gezeten. Na een gezellig samen zijn hebben we het bed weer opgezocht.

Zondag 31 mei
Zondagochtend zijn we om 8.30 uur vertrokken richting Gilau in RoemeniŽ.
Deze reis verloopt in eerste instantie voorspoedig. Met nog 200 km voor de boeg slaat echter het noodlot toe. We rijden op een drukke doorgaande weg achter Andries en Jelle aan, plotseling zien we een enorme rook en stofwolk uit het voertuig komen. Het lijkt erop dat er iets met de motor gebeurd. Andries weet met zijn stuurkunsten gelukkig de auto op de weg te houden. Nadat we zijn gestopt blijkt het een klapband te zijn die nogal wat schade aan het voertuig heeft veroorzaakt.
Maar de schade is op dat moment bijzaak gelukkig hebben we het er goed vanaf gebracht en zin er geen andere voertuigen of mensen bij betrokken.
Albert en Peter hebben snel de band verwisseld en zo konden vlot onze reis vervolgen. De laatste 170 km hebben we gelukkig geen problemen meer gehad en zijn we om 19.00 uur aangekomen in Gilau. Hier werden we hartelijk ontvangen door Costi Bodea en zijn familie. Na een heerlijke maaltijd en een drankje werd de reis nabesproken. Later op de avond hebben we ons pensioen in Gilau opgezocht om van ons welverdiende nachtrust te genieten

Maandag 1 juni
Vandaag zullen we een bezoek brengen aan het brandweerkorps in Capusu Mare.
Dit korps heeft wel een brandweervoertuig maar geen redgereedschap.
Het dorp zit aan een zeer drukke hoofdweg waar wekelijks ernstige ongevallen plaats vinden. Nu is het zo geregeld dat het beroepskorps van Cluj en het vrijwilligerskorps van Heudin moeten uitrukken voor deze ongevallen met als gevolg lange aanrijtijden. Tijdens onze zoektocht naar een set redgereedschap heeft de firma Holmatro een bedrijf dat gespecialiseerd is in redgereedschap een compleet set kosteloos beschikbaar gesteld. We weten dan ook zeker dat dit een grote aanwinst is voor het korps met dank aan Holmatro. Het programma voor vandaag is dat we om 12.00 uur worden verwacht. Als we om 12,00 uur aankomen, staat de burgemeester en de vrijwillige brandweer ons al op te wachten en worden we weer zeer gastvrij ontvangen.
Na het ontvangst en een bakje koffie vind de overhandiging plaats van het gereedschap. Jelle en Peter geven instructie aan de manschappen. Na de instructie werd het gereedschap op het voertuig geplaats. Na het plaatsen van het redgereedschap stond er een heerlijke maaltijd klaar bereid door de vrijwilligers van Capuse Mare. Op deze dag konden we met volle tevredenheid terugzien nu het korps een voertuig heeft die volledig bepakt is en een incident aankan.

Dinsdag 2 juni
Dinsdagochtend na het ontbijt zijn we naar Costi gegaan om een bakje koffie te doen en te bespreken hoe we de schade na de klapband van de auto kunnen verhelpen. Bij aankomst zagen we dat velg met klapband al was voorzien van een reserveband. De schade aan het voertuig zou worden verholpen door een monteur van Costi en een nieuwe lamp was al besteld. Gewoon super hoe ze ons hebben geholpen. Tijdens de reparatie zijn wij met de auto de bergen ingetrokken en hebben de prachtige natuur van RoemeniŽ bewonderd. Bij terugkomst stond de brandweerauto er weer als nieuw voor. Voordat we naar Praid zouden vertrekken hebben we nog lekker gegeten bij Costi door middel van een uitgebreide bbq.
Na afscheid hebben genomen van Costi en zijn familie zijn Albert en Jelle met het brandweervoertuig van Ocna de Sus vertrokken richting Praid. Andries en Peter zijn vertrokken naar het vliegveld in Cluj om Dirk de Vries op te halen. Dirk de Vries is Afdelingshoofd van Noordoost van de Veiligheidsregio Frysl‚n en komt met eigen ogen zien wat ons project inhoud en wat we al die jaren hebben opgebouwd in RoemeniŽ. Om 18.00 uur is Dirk gearriveerd op het vliegveld van Cluj en dan begint onze reis van drie uren richting Praid. Albert en Jelle hun reis verloopt prima en
zijn een anderhalf uur eerder in Praid dan ons. Wij arriveren om 21.00 uur in Praid.
Ook hier worden we weer hartelijk ontvangen door Karoly ons contactpersoon in Praid. Hier staat voor ons ook weer een heerlijke maaltijd klaar. Na bijgepraat te hebben zoeken we ons bed op in het pensioen van Sandor waar we al jaren te gast zijn.

Woensdag 3 juni
Voor ons wordt deze dag een spannende dag. De overdracht van ons project het brandweervoertuig voor Ocna de Sus zal vandaag plaats vinden. Vanuit het gemeentehuis worden we onder politiebegeleiding en ons eigen PM (personenmateriaalwagen) richting Ocna de Sus begeleid. Met alle sirenes, en akoestische signalen die maar op de voertuigen te vinden zijn rijden we die kant op.
Ook de plaatselijk TV rijdt mee en maakt opnames. Bij aankomst bij de kazerne in Ocna de Sus staat het hele korps klaar in uniform met de plaatselijk blaaskapel.
De burgemeester, raadsleden en een delegatie van de bosbouw zijn allemaal aanwezig. De burgemeester, de Groepscommandant hielden een toespraak en spraken hun dank uit naar ons. Dit alles werd netjes vertaald in het Nederlands door een dame uit het dorp die 18 jaar in Nederland heeft gewoond. Afdelingshoofd Dirk de Vries hield nog een korte toespraak en Ploegleider Albert Hoof deed dit ook en heeft nog een korte uitleg gegeven hoe het project tot stand is gekomen. Albert werd ook nog geÔnterviewd door de plaatselijke TV. Na de hele ceremonie hebben we nog kort uitleg gegeven over het voertuig. De commandant van Praid zal hier een vervolg aan geven en met de manschappen van Ocna de Sus oefenen met het nieuwe voertuig. Wij dachten dat de ceremonie was afgelopen. Maar dat liep anders. We werden ontvangen in het plaatselijke clubgebouw waar de ceremonie nog werd voortgezet. De locoburgemeester hield een toespraak en tot ons grote verassing kregen we een certificaat van ereburger van Ocna de Sus. Onder groot applaus werden deze door een ieder van ons in ontvangst genomen. Na alle plechtigheden werd er weer een smakelijk maaltijd geserveerd onder het genot van een drankje en hebben wij nog gezellig nagezeten. Het programma voor deze dag zat ervoor ons nog niet op.
Eerst zijn we naar Praid gegaan zodat we ons wat konden opfrissen en daarna zijn we opgehaald door de burgemeester en de Locoburgemeester. We werden mee uit eten genomen en bij aankomst in het restaurant was Sandor van de houtfabriek ook met zijn gezin aanwezig. Hij is ťťn van de financierders van de brandweerauto van Ocna de Sus. Sandor van het pensioen en Karoly waren ook aanwezig. Samen met hen hebben we een gezellige avond gehad.

Donderdag 4 juni
Donderdagochtend zijn we na het ontbijt richting Ocna de Sus gegaan voor een rit door de bergen. Twee 4x4 voertuigen stonden voor ons klaar. Het werd een prachtige rit door de ongerepte natuur van RoemeniŽ. Smalle steile bospaden, riviertjes alles werd getrotseerd. Boven in de bergen hebben we een pitstop gehouden in een berghut. Aangezien je dorstig wordt van zo'n rit werd hier even een drankje genuttigd.
Na deze prachtige locatie vervolgen we onze rit richting een dorp wat midden in de bergen ligt. Eenmaal aangekomen in het dorp maken we eerst een stop en gaan wat eten op weer een prachtige locatie. Een restaurant midden in de bergen. Na een gezellig samenzijn en een goed gevulde buik vervolgen we onze rit richting Praid. Onderweg trotseren we weer allemaal steile hobbelige weggetjes door kleine dorpjes in de bergen.
Na deze beproeving waarbij alle gewrichten gelukkig nog op zijn plaats zaten komen we na een avontuurlijke rit weer terug in Praid. In Praid brengen we een bezoek aan de vrijwillige brandweer die voor ons weer overheerlijke goulash soep hadden gemaakt.
Met de mannen van Praid hebben we zoals altijd een gezellige avond gehad met live muziek en een drankje.

Vrijdag 5 juni
Vrijdagochtend hebben we met Karoly een bezoek gebracht aan de zoutmijn in Praid.
Altijd weer een mooie ervaring om 300 meter onder de grond te zitten in ruimtes zo groot als een sporthal waar speeltuinen een wijnproeverij en een kerkje is gesitueerd. De zoutmijn is een zeer druk bezochte locatie met soms 3000 bezoekers op een dag. De mijn heeft een heilzame werking op mensen die astmatisch zijn. Na de bezichtiging drinken we nog een kop koffie op het gemeente huis en nemen afscheid van onze zeer gastvrije mensen daar en vertrekken richting Gilau. Eenmaal aangekomen in Gilau reizen we door richting Florence een dorp een paar kilometer verder op. Onze belangrijke contactpersoon Costi in Gilau wordt vijftig en heeft ons uitgenodigd op zijn feest. Hij heeft voor ons speciaal kamers gereserveerd vlakbij het feest.
Het wordt een groot feest waarbij het ons aan niets ontbreekt.

Zaterdag 6 juni
Deze zaterdag wordt een dag voor ons zelf. We brengen Dirk eerst naar het vliegveld in Cluj. Op het vliegveld eten we wat en drinken een bak koffie. Daarna zwaaien we Dirk uit.
Vanaf het vliegveld bestellen we een taxi en gaat we richting het centrum van Cluj. Het weer is zoals de hele week dat we hier aanwezig zijn super. In Cluj hebben we een overal rondgekeken het is een drukke maar prachtige stad. Na het welverdiende terrasje zijn we richting het vliegveld gegaan om onze auto op te halen en weer terug te keren na Florence.

Zondag 7 juni
Deze zondag begint weer met prachtig weer. En met het vooruitzicht dat we vandaag richting Rasca gaan in de bergen is dat een mooi vooruitzicht. Eenmaal aangekomen bij Costi in Gilau staat de koffie en het ontbijt weer uitgebreid voor ons klaar. Na het ontbijt gaan we richting Rasca. Voordat we naar Rasca gaan brengen we nog snel een bezoekje aan Costi zijn moeder die op een leeftijd van 84 jaar nog zelfstandig woont boven in de bergen. In Rasca worden we ook weer zeer gastvrij ontvangen door de burgemeester en de commandant van de brandweer. We kijken even in de kazerne bij het brandweervoertuig en de motorspuitaanhanger en het staat er nog perfect voor.
Wanneer het voertuig weer in de kazerne wordt gereden gaan we richting de burgemeester zijn huis waar ons een lekkere bbq staat te wachten. In de avond zijn we weer richting Gilau gegaan en hebben Costi en zijn vrouw weer thuis gebracht. Daarna zijn we weer richting Florence gereden en hebben onze hotelkamer opgezocht want maandag staat de eerste terugreis dag weer op het programma

Maandag 8 juni
Maandagochtend rijden we weer richting Gilau om te ontbijten bij Costi.
Na het ontbijt nemen we afscheid van Costi en zijn familie en maken ons weer op voor de terugreis. Vandaag hebben in Hongarije nog een afspraak in het dorp Mezocsat dit ligt mooi op de route. We zijn daar door een vrijwilliger benaderd met de vraag of we langs willen komen en dat wij misschien wat voor hun kunnen betekenen. Kijken kan altijd!
De reis verloopt prima en onder tropische temperaturen worden we door de locoburgemeester opgewacht voor Mezocsat. Hij brengt ons naar de kazerne waar we door de vrijwilligers en door de locoburgemeester hartelijk worden ontvangen. Na een rondleiding door het dorp worden we voor een maaltijd uitgenodigd door de vrijwillige brandweer. De beroepsbrandweer is hierbij ook aanwezig met zes man. We zijn er al gauw achter dat deze vrijwillige groep zeer gedreven is. Ze hebben gemiddeld 70 uitrukken op jaarbasis. Tijdens het gesprek met de mannen vragen wij dan ook waar ze behoefte aan hebben en dat is een set redgereedschap. Ze moeten de zaken zelf bekostigen net als een vereniging en hebben het geld hier niet voor. Nu moet er tijdens ongevallen altijd een beroep gedaan worden op de beroepsbrandweer die een aanrijtijd hebbent van een half uur terwijl deze groep er veel sneller kan zijn. Na de goede gesprekken met de groep hebben we ze brandweerkleding gegeven waar mee ze heel blij mee waren. We willen dan ook proberen voor deze groep een set redgereedschap te regelen. Na afscheid te hebben genomen van deze groep gaan we richting GyŲr om te overnachten.

Dinsdag 9 juni
Vandaag gaat onze reis richting Duitsland en willen we proberen Braunschweig te halen.
Deze reis verloopt op zich ook weer prima alleen komen we erachter dat het weer wel weer een stuk slechter wordt. We willen graag overnachten in Braunschweig maar hier schijnen alle hotels vol te zitten. Hierdoor wijken we uit naar Magdenburg waar we ook een prima hotel konden vinden

Woensdag 10 juni
De laatste reisdag staat op het programma. Van Duitsland naar Nederland met als eindstation het pittoreske Kollum. Ook deze dag komen we onderweg weinig problemen tegen. We eten nog even wat bij van der Valk in Zuidbroek en maken ons dan op voor de laatste kilometers. In Kollum werden we opgewacht door onze brandweercollega's en familieleden. In de kazerne wordt nog even nagepraat over de reis en dan zit het project RoemeniŽ er voor 2015 er weer op.
  29-05-2015

Brandweer Kollum vertrekt met brandweerwagen naar RoemeniŽ

Vrijdagmorgen om 9 uur is een delegatie van Brandweer Kollum vertrokken naar RoemeniŽ om daar voor de vierde maal een brandweerwagen naar toe te brengen.
Sinds een jaar of tien heeft Brandweer Kollum al een goede band met de gemeente Praid waar ook ieder jaar weer een bezoek wordt afgelegd.
Vorig jaar werden ze door de burgemeester van Praid gevraagd om eens in het naastgelegen dorpje Ocna de Sus te kijken of ze daar nog iets voor de brandweer kunnen beteken. Bij het bezoek daar maakten ze kennis met de brandweercommandant en die heeft hen de kazerne laten zien en de brandweerwagen waar zij nu mee moeten uitrukken en daar zijn ze behoorlijk van geschrokken.
De nood bij de brandweer daar is hoog. Aangezien de meeste huizen er van hout zijn, is een goede brandweerwagen van groot belang. De brandweer bestaat daar echter puur uit vrijwilligers en het geld en de middelen zijn er niet voor een goede zorg voor de gemeenschap.
Met de steun van heel veel sponsors en een enveloppen actie tijdens Koningsdag is het de Brandweer van Kollum weer gelukt om een Mercedes 608 D brandweerwagen uit 1975 volledig op te knappen en voorzien van materiaal en gereedschap. De TS Ocna de Sus is in de afgelopen maanden uitgerust als een volledige TS, dat wil zeggen dat hij volledig inzetbaar is als blus- EN redvoertuig.

De reis duurt 3 dagen want er moet 2000 kilometer worden afgelegd. De reis zal grofweg gaan via Bremen, Hannover, Leipzig, Dresden, Praag, BRNO, Bratislava, Boedapest en Oradea.
Het team van de brandweer hoopt op zondag 31 aan te komen in Gilau. De planning van de dagen daarop ligt wel enigszins vast maar in RoemeniŽ kan alles plotseling heel anders gaan lopen is de ervaring inmiddels wel van de spuitgasten. In ieder geval zal er een bezoek gebracht worden aan het korps in Capusu Mare waar vorig jaar een inventarisatie is gemaakt wat er nog aan materiaal en gereedschappen nodig is. Ook zal het dorpje Riska, in de bergen, weer worden bezocht om te kijken hoe alles erbij staat. Verder staat natuurlijk op het programma om door te gaan naar Praid en het dorpje Ocna de Sus waar de brandweerauto naar toe gaat. Daar zal de brandweerauto officieel worden overgedragen alsmede de volledige manschappen uitrusting zoals kleding, laarzen helmen enz.. De groep zal daar een aantal dagen zijn i.v.m. uitleg van het voertuig en opleiding/training met de gereedschappen. Ook staat er een update van hydraulisch gereedschap van de brandweer van Praid op het programma.
Wanneer het brandweerteam team terugkeert is nog niet duidelijk omdat er nog diverse bezoeken ter plaatse gepland moeten worden en ook op de terugweg zal er nog een bezoek gebracht worden aan een korps in Hongarije.

GeÔnteresseerden kunnen Brandweer Kollum volgen op: facebook.com/brandweerkollum en twitter @brandweerkollum waar de reis van dag tot dag zal worden bijgehouden.

25-04-2015

Brandweer Kollum weer druk bezig met de voorbereidingen voor reis naar RoemeniŽ met brandweerwagen

Op 29 mei a.s. gaat er weer een delegatie van Brandweer Kollum op reis naar RoemeniŽ om daar voor de vierde maal een brandweerwagen naar toe te brengen.
Sinds een jaar of tien heeft Brandweer Kollum al een goede band met de gemeente Praid waar ook ieder jaar weer een bezoek wordt afgelegd.
Vorig jaar werden ze door de burgemeester van Praid gevraagd om eens in het naastgelegen dorpje Ocna de Sus te kijken of ze daar nog iets voor de brandweer kunnen beteken. Bij het bezoek daar maakten ze kennis met de brandweercommandant en die heeft hen de kazerne laten zien en de brandweerwagen waar zij nu mee moeten uitrukken en daar zijn ze van geschrokken.
De nood bij de brandweer daar is hoog. Aangezien de meeste huizen er van hout zijn, is een goede brandweerwagen van groot belang. De brandweer bestaat daar echter puur uit vrijwilligers en het geld en de middelen zijn er niet voor een goede zorg voor de gemeenschap.
Ook dit jaar is het Brandweer Kollum gelukt om een Mercedes 608 D brandweerwagen uit 1975 voor een zacht prijsje op de kop te tikken. Deze wagen is inmiddels helemaal nagekeken, voorzien van nieuwe apk keuring, opnieuw gespoten en nieuwe brandweerstriping. Dit is gesponsord door meerdere bedrijven en die zijn ze daar zeer dankbaar voor.
Ze zijn op dit moment bezig met het inrichten van de wagen met brandweer spullen welke hier in Nederland afgeschreven zijn, maar in RoemeniŽ een prima tweede leven tegemoet kunnen gaan.
Op Koningsdag zal de brandweerwagen meerijden in de optocht met versierde wagens en op de braderie worden lootjes verkocht om de brandstofkosten van de 2000 kilometer lange reis te drukken.

GeÔnteresseerden kunnen Brandweer Kollum volgen op: facebook.com/brandweerkollum en twitter @brandweerkollum waar de reis van dag tot dag zal worden bijgehouden.
21-04-2015.

Op bezoek bij groep 1 en 2 van de Julianaschool

In de groepen 1 en 2 op de Koningin Julianaschool staat al enkele weken het thema ďBrandweerĒ centraal. De kinderen maken werkjes, leren liedjes en luisteren naar verhalen over de brandweer. In de groep spelen de kinderen met brandweerspullen.

De kinderen vonden het ďsupercoolĒ dat er vandaag drie echte brandweermannen met twee brandweerautoís op school kwamen. Het was voor iedereen een groot feest om in een brandweerauto mee te mogen rijden en zelf water te mogen spuiten. Super bedankt brandweer!16-04-2015

Op bezoek bij de Prof. Casimirschool

Vandaag waren wij uitgenodigd door groep 1 van de Prof. Casimirschool uit Kollum. De groep heeft de hele week hard gewerkt aan het thema van de brandweer en hadden zelf ook allemaal dingen gemaakt die met de brandweer te maken hebben.
In de vensterbanken stonden zelfs een hele boel brandweerauto's. En wat is er dan leuker om het project af te sluiten met een echte brandweerauto.
De kinderen hebben allemaal in de auto gezeten en hebben zelfs met de hogedruk spuit gespoten en als klapper natuurlijk een ritje in de brandweerauto waarbij de sirene ook nog even aan mocht.

Foto's: Brandweer Kollum en Maaike Elzinga

13-04-2015

Praktijk oefening grote huisdieren bij de Praktijkschool in Oenkerk.

Nadat we een aantal weken geleden de theorie hebben behandeld hebben we vanavond de praktijk gehad over grote huisdieren. De brandweerpakken konden om hiegiene redenen uit en de overall en de laarzen weer aan.
Eerst een korte rondleiding in het bedrijf waarbij ook de werking van de melkrobot gedemonstreerd werd. Daarna gingen we de stal in tussen de koeien en uitleg over hoe deze te benaderen en te verplaatsen.
We hebben met een voorlader ook het hijsen van een koe uitgevoerd en ook hierbij letten op zaken die voor de welzijn van het dier belangrijk zijn. 
Het paard en schaap worden deze avond nog behandeld.

Het was een leerzame avond tussen de dieren.

Foto's: Brandweer Kollum

volg ons ook op Facebook https://www.facebook.com/brandweer.kollum en like onze pagina!!

27-03-2015.

Julianaschool op bezoek bij Brandweer Kollum

KOLLUM - Vrijdagmorgen ging groep 8 van de CBS Koningin Juliana school uit Kollum op bezoek bij de brandweerkazerne. De kinderen vertrokken per fiets, het was een verrassing waar ze naar toe gingenÖ het werd de brandweerkazerne. Bij de kazerne aangekomen stonden de brandweermannen hen al op te wachten.

Na ontvangst in de kantine gaf brandweerman Siebe de Jong de kinderen uitleg over de ontwikkeling van de brandweer, vanuit de geschiedenis tot de hedendaagse professionele hulpverleningsorganisatie en wat er alzo gebeurt bij de brandweer. Nadat vele vragen waren beantwoord, werd de groep in drieeŽn gedeeld en konden de leerlingen enthousiast zelf aan de slag.

De kinderen konden een kijkje nemen in de brandweerauto, men mocht een fiets doorknippen en spuiten met een echte brandweerspuit. Aan het eind van de excursie kregen de kinderen een lekkere beker ranja. Daarna werd er een ritje door Kollum gemaakt. Iets wat menig kind zich nog lang zal herinneren.

Foto's: Sake Beerstra

18-02-2015. Update 29 maart 2015

Nieuw RoemeniŽ project van start.

We zijn altijd bezig met onze Roemenie projecten maar nu ligt er weer een extra uitdaging voor ons korps.
Sinds vandaag staat er weer een extra brandweerauto in de Kollumer Brandweer kazerne. Een nieuw project een nieuwe uitdaging voor ons voor Roemenie. Via via kwamen we achter dit voertuig, een Mercedes 608 van 1975. Een TS met een watertank en zelfs geschikt voor schuimblussing. 
Dat er nog veel aan moet gebeuren is duidelijk maar vandaag hebben we de pomp getest en deze is in orde bevonden. De aanschaf van dit voertuig is uit eigen middelen gedaan dus we gaan nu druk op zoek naar sponsoren en materialen die van dit voertuig weer een volledig inzetbare Tankauto Spuit moeten maken.
In de komende paar maanden zullen we allerlei spullen moeten gaan verzamelen en het voertuig grondig nakijken om juni dit jaar de Mercedes mee te kunnen nemen naar RoemeniŽ.

29-3-2015. Inmiddels is er al veel gedaan aan deze TS. Deze Mercedes 608D gaat naar Onca de Sus een dorp bij Praid in de buurt. De auto is inmiddels gespoten, geverfd, gepoetst. Er zitten nieuwe stoelen in, de striping is weer aangebracht. Je kunt ons volgen (en like onze pagina dan ook gelijk even) op onze Facebook Pagina. In het fotoboek worden de vorderingen ook zichtbaar.

Meer foto's staan in ons fotoboek

16-02-2015.

Sjoerd van der Ploeg Koninklijk Onderscheiden.

Sjoerd van der Ploeg heeft deze dag officeel afscheid genomen van de brandweer van Kollum. Na 22 jaar bij de brandweer te zijn geweest moest hij om gezondheids redenen stoppen met het brandweer werk.
We hebben Sjoerd met zijn gezin van huis gehaald in de TS van Kollum en naar de kazerne gebracht. Bij de kazerne werden felicitaties uitgedeeld en ontvangt Sjoerd een fotoboek en een felicitatiemand van de brandweergroep.
Uit handen van Pieter Lodder van de Veiligheidsregio Fryslan krijgt hij een envelop met inhoud en een beeldje. Na de koffie is het tijd om samen te gaan aanschuiven voor het lopende buffet.
Sjoerd is in 1992 bij de brandweer van Kollum gekomen en sinds 2001 was hij bevelvoerder.
Dan nodigt burgemeester Bilker ons in het Gemeenthuis voor een officieel afscheid. Bilker kijkt terug op een actieve brandweer periode waaraan Sjoerd het nodige heeft bijgedragen. En de verrassing is groot dat burgemeester Bilkers start met de tekst dat het Zijn Majesteit de Koning behaagd om Sjoerd van der Ploeg te onderscheiden als lid in de orde van Oranje Nassau.
Alle aanwezigen feliciteren de Fam. van der Ploeg met dit heugelijke feit en na een gebakje en een bakje worden de van der Ploegjes weer met de TS naar huis gebracht.

Meer foto's staan in ons fotoboek

 
19-01-2015

Brandweer Kollum zoekt nieuwe collega's

Altijd op sterkte blijven en vooruitzien naar de toekomst. Dit is waar wij ook met de brandweer groep bezig zijn. Daarom zoeken wij voor versterking van ons korps nieuwe collega's.

Heb je geen idee wat het allemaal inhoud, of wil je meer informatie. Neem dan contact op met Albert Hoof ploegchef van Brandweer Kollum. Je kunt een mailtje sturen met je vragen of zelfs een afspraak maken om vrijblijvend op een maandagavond (oefenavond) eens een kijkje te komen nemen wat het nu allemaal inhoud.

Wij heten je in ieder geval van harte welkom en dagen je uit om je ook in te zetten voor de Gemeenschap.

Je kunt ook in het menu links hiernaast klikken op vacature voor meer info, onze flyer is hier ook te downloaden onderaan de pagina.Je kunt Albert Hoof bereiken via de mail op albert@brandweerkollum.nl 

1 januari 2015

De korpsleden van Brandweer Kollum wensen u een gezond en veilig 2015 toe.